Domaći proizvodi našeg kraja

U februaru su u centru pažnje u Europromovim objektima ne samo domaći prizvodi već domaći proizvodi iz našeg kraja. Na konferenciji za novinare predstavljene su dve valjevske firme , ali i Marko Dević učenik Tehničke škole koji svoje mesto ima u kampanji „30 za ponos“.

„Mi smo ovu priču pokrenuli pre punih šest godia i veliki deo javnosti i potrošača već je upoznat sa robnom markom Domaće i to je jedna od inicijativa preduzeća Europrom koju je podržalo desetak lokalnih proivodjača. Kao što sam naziv kaže reč je o proizvodima koji su proizvedeni u našim krajevima , a sirovine koje ulaze u sastav ovih proizvoda su takodje iz naših krajeva dok preko 300 ljudi radi na stvaranju ovih proizvoda“, rekla je Bojana Perić PR menadžer Europroma.

Kako se moglo čuti zajednička nit svih proizvoda je visok kvalitet i u svom sastavu nemaju štetne aditive.Sir, kajmak, kačkavalj, hleb,  meso, kolači, krem , čokolada i sokovi , sve su to proizvodi koje karakteriše stara receptura novi koncept proizvodnje. „Sama ova priča oko robne marke Domaće podstiče lokalni i regonalni razvoj , doprinos da se njihovi proizvodi nadju na policama , ali i da ti proizvodjači šire svoje poslovne pogone i samim tim zapošljavaju sve veći broj radnika“, naglasila je Perić govoreći o značaju saradnje Europroma i svih lokalnih proizvodjača.

Mlekara Kačarević, mlekara Agromaja samo su neki od proizvodjača koji su  u protekloj godini zabeležili veliki rast obima povećanja proizvodnje zahvaljujući promociji i približavanju njihovih proizvoda kupcima. Zato će upravo u mesecu februaru desetak proizvoda čak osam domaćih proizvodjača biti na akciji, kako bi se potrošačima učinili još dostupnijima, a za svaki od njih biće organizovana degustacija proizvoda.

Predstavnik Pekare Beljić na konferenciji za novinare je istakao da pekara radi u novom objektu od 400 proizvodnih kvadrata . „Zahvajujući opremi koju posedujemo možemo da proizvedemo do 15 000 jedinica u tou 24 sata . U pitanju su integrali proizvodi . Posebno ističemo hleb sa ognjišta koji je hleb 100% brašno koje se dobija mlevenjem celog zrna pšenice , pored kvasca soli i vode nema dodatnih primesa. Obrada ovog testa se vrši ručno, a pečenje hleba u pećima na drva . Distribucija se vrši direktno iz peći na police“, rekao je Aleksandar Beljić.

 Mileta Bojanić zamenik direktora u mlekari Agromaja istakao je da je u pitanju mlekara koja postoji i radi 10 godina .“Počeli smo u jednoj prostoriji od 70 kvadrata i sedam zaposlenih samo 350 litara mleka. Posle deset godina rada imamo moderan objekat od 1500 kvadrata , otkupljujemo 20 tona mleka od 440 proizvodjača i 38 zaposlenih , Proizvodimo tri proizvoda : kačkavalj Krstaš sa 35% mlečne masti u suvoj materiji , novi proizvod je topljeni sir za mazanje , podseća na zdenku a sadrži 25% mlečne masti u sebi i treći proizvod je urda značajan proizvod onima koji se bave pekarstvom. Poseban akcenat je na kvalitetu proizvoda počev od  analize ulazne sirovine u našoj labaratoriji koju posedujemo i dvostruka pasterizacija proizvoda. Proizvode plasiramo na području Srbije i Crne gore“, rekao je Bojanić ukazujući na odličnu saradnju sa Europromom i Domaćim trgovačkim lancem.

Počev od ove godine Europrom kroz kampanju „30 za ponos“ predstavlja uspešne mlade ljude i decu iz valjevskog kraja . „Ideja kampanje nije da Europrom izdvaja novčana sredstva i finansira njenih 30 učesnika što nije ni realno jer bi se radilo o velikim iznosima . Ideja je nešto drugo, a to je da promoviše i da veliki deo svojih resursa u promociji dece koja su uspešna. Da svi mogu da čuju za njih , a njihovim vršnjacima da oni budu uzor. Europrom će kako bi obezbedio promociju za njih izdvojiti milion dinara . Podsećam da će se na bilbordima od marta naći upravo njihova lica zajedno sa kratkim informacijama o njima i njihovim uspesima. Već naredne nedelje počije snimanje kratkih videao priča o svakom od njih u trajanju od po pet minuta i ti filmovi će se emitovati putem medija i društvenih mreža. U planu je još nekoliko aktivnosti koje ćemo takodje u potpunosti finansirati“, rekla je Bojana Perić.

Shodno kampanji javnosti je predstavljen učenik Tehničke škole Marko Dević, učenik koga je uravo škola predložila za kampanju kao najuspešnijeg učenika škole.

„Sama činjenica da sam ovde pokazuje da sam nešto uspeo da uradim , ali bih podvukao da sve to što sam ja učinio nije samo moja zasluga jer na svet nisam došao bez talenta , a taj talenat mi je dao sam Bog. Moj uspeh je u tome što sam te talente uspeo da iskoristim na pravi način . Završio sam osnovnu školu u Dračiću i uporedo išao u Muzičku školu u Valjevu, bio sam djak generacije. Sviram klarinet i na tom polju sam takodje ostavrio neke uspehe , bio sam dva puta prvi na Medjunarodnom festivalu muzike. Nakon toga upisao sam Tehničku školu sa željom da se bavim kompjuterima . Najbolji sam učenik ove škole trenutno po uspehu . Trenirao sam rvanje , a trenutno treniram džudo. Sve što radim radim iz ljubavi. Takmičio sam se iz mehanike , učestvovao na Balkan junioru sa još sedam zemalja sveta , takmičenje iz mehatronike što je spoj programiranja , mašinstva i robotike. Upravo se spremam za fakultet u Novom Sadu“, rekao je Dević koji dodaje da mu je plan da ostane u Srbiji jer je kako kaže ovo njegova država , ali ne isključuje mogućnnost da nakon studija nastavi školovanje u inostranstvu.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.