Novine u trgovinama na malo od kraja januara

Od kraja ovog meseca novine u trgovinama očekuju kupce , ali I prodavce koji svoje poslovanje moraju usaglasiti sa Zakonom o trgovini. Pored svakog proizvoda moraće da se nalaze obaveštenja o istom.

Ekapija prenosi da će od 31. januara 2020. godine, roba u trgovini na malo mora biti označena mašinski čitljivom oznakom (GTIN identifikacijom, QR kodom i dr.), prenosi Informativno poslovni centar i dodaje da je ova obaveza propisana Zakonom o trgovini.

Podsetimo, roba u trgovini na malo mora da ima deklaraciju koja obavezno sadrži: podatke o nazivu i vrsti robe, podatke o tipu i modelu u skladu sa prirodom robe, podatke o količini izraženoj u jedinici mere ili komadu u skladu sa svojstvima robe i podatke o poslovnom imenu proizvođača, a za robu iz uvoza poslovnom imenu uvoznika i zemlji proizvodnje.

Deklaracija mora da se istakne jasno, uočljivo i čitljivo, na jedan od sledećih načina: na robi ili na njenom pakovanju (uključujući privezak, etiketu, alkicu, omot i sl.), neposredno pored robe na mestu prodaje, u katalogu ili drugom materijalu sa ponudom te robe koji je besplatno dostupan potrošačima na prodajnom mestu i pre kupovine na način na koji se potrošači ne dovode u zabludu.

Ukoliko trgovac obavlja daljinsku trgovinu dužan je da sve podatke sa deklaracije učini dostupnim pre kupovine. Deklaraciju je dužan da obezbedi proizvođač ili uvoznik robe, ali odgovornost za deklarisanje robe imaju trgovci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.