Danas je Božić 2020.godine

SPC i vernici danas slave Božić. Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Uglavnom se proslavlja 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se obeležava 7. januara (tj. 25. decembra po starom kalendaru).


Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila Djeva Marija blagodaću Svetog duha u gradu Vitlejemu. Posle Blagovesti, Marija je bila zaručnica srodnika Josifa. Car Avgust zapovedio je popisivanje stanovništva pa su Josif i Marija iz Nazareta krenuli u Vitlejem. Zbog gužvi nisu mogli naći mesto u svratištima pa su na kraju završili u pastirskoj pećini ili štali, gde se Isus rodio. Anđeli su pastirima dojavili vest o Isusovom rođenju, pa su prvi videli dete. Posle je zvezda repatica dovela mudrace, sveta tri kralja do Isusa.


Najradosniji hrišćanski praznik vernici u Srbiji dočekuju najpre prisustvom na jutarnjim liturgijama, pričešćem nakon 40 dana posta, a potom uz bogatu svečanu trpezu. U mnogim delovima Srbije prvi gost u kući na Božić naziva se položajnik I on se obično daruje od ukućana . Na Božić se mesi česnica , hleb koji ukućani lome . Ovim običajem se članovi porodice uče skromnosti jer ne smeju da otkinu veći deo, pa tako nekog drugog ostave bez njegovog dela. Na trpezu se iznosi I pečenica, jagnje ili prase koje se peče I priprema uobičajeno na Badnji dan.
Na Božić se ljudi medjusobno pozdravlljaju rečima : “Hristos se rodi” I odgovoraju rečima: “Vaistinu se rodi” .

Srećan Božić-Hristos se rodi!

1 comment on “Danas je Božić 2020.godine

  1. Teško nama

    Gledam Božićnu liturgiju,i vidim da je u sasluženje i pop Stojadin,nema nama spasa,sve smo uspeli da isprljamo pa čak i Christos SE rodi

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.