Čemu služe obaveštenja na sajtu grada?

Na sajtu grada objavljeno je nekoliko obaveštenja o započetom radu na pripremi odredjenih odluka, propisa . U objavljenim Obaveštenjima nema ničega što bi gradjanima pojasnilo o čemu se radi i da li gradjani mogu da utiču svojim predlozima na pomenute odluke.

Zakonska obaveza da na sajtu grada ili drugom javnom glasilu bude istaknutto obaveštenje o radu na pripremama propisa i odluka, može se smatrati ispoštovanom u slučaju grada Valjeva. I tu se priča završava . 

Poslednje objavljeno obaveštenje izgleda ovako:

„OBAVEŠTENjE

  Obaveštava se javnost da je otpočeo rad na pripremi propisa koje donosi Skupština grada Valjeva i to:

Odluke o prosečnoj ceni kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2020.godinu na teritoriji grada Valjeva.“

Šta zapravo gradjani mogu da zaključe iz ovog obaveštenja?

Obaveštenje ne pruža nijednu informaciju izuzev da je nešto započeto. Nema informacije ni ko je to započeo, ni kakvi su predlozi, zakonske regulative, na koji način će to uticati na same gradjane . Da li se radi o povećanju iznosa koji gradjani treba ubuduće da izdvoje za poreze? Apsolutno ništa. Situacija je identična i sa drugim obaveštenjima koja su objavljivana. Istovremeno nakon objavljivanja obaveštenja nema ni odluke , odnosno predloga nekoga ko je na tome radio , a koji će biti upućen Skupštini. Gradjani će praktično ovaj predlog odluke prvi put čuti u obrazlaganju za skupštinskom govornicom ukoliko ga uopšte i bude  jer je praksa ranijih sednica pokazala da predstavljanja predloga i ne mora biti ukoliko to ne odgovara vladajućoj većini.

Gradjani Valjeva najčešće jesu uskraćeni za odluke koje se donose pa i u sam naččin donošenja odluka . Odlukom aktuelne vlasti u Valjevu iz aprila 2017. godine samo godinu dana nakon ustanovljenja nove koalicione većine , sednice Gradskog veća zatvorene su za javnost pa informacije zapravo dolaze kontrolisano i selektivno .

Kako se u protekle dve i po godine moglo čuti od samih članova Veća , ni na sednicama nema razgovora niti informacije , nemoguće je zatražiti , ali i dobiti objašnjenje.

Shodno ovoj situaciji kojom vlast očigledno dovodi u zabludu gradjane treba posmatrati i obajvljena obaveštenja. Ona su objavljena , a zapravo kao i da nisu . Sednica Veća je održana , ali gradjani nemaju uvid u rad Veća, izuzev šturog saopštenja koje se dostavlja medijima.

“Možeš varati sve ljude neko vreme, možeš čak varati neke ljude sve vreme, no ne možeš varati sve ljude sve vreme! Abraham Lincoln”

Dakle, pravo pitanje sada jeste , zašto neko veruje da sve ljude može varati sve vreme?

3 comments on “Čemu služe obaveštenja na sajtu grada?

  1. Valjevac

    Da bi se sakrio lopovluk od devedesetih godina, dovedeni su Mengele i ekipa da se zabvljama sa njihovim sitnim kradjama. Pogledajte uspešne privrednike devedesetih, to je sve sa 4 ili 8 razreda osnovne škole i nadimcima kao Burek …. glavna pljačka je bila, sada treba samo ta da se zabašuri i zameni sitnim pljačkašima. Svi su pokrali banke privredu fondove i tu smo gde smo. Mengele je jedan nesrećnik sa urodjenom fiziološkom tupošću i zavidnosti prema normalnom čoveku. Zna on da je promašio život.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.