Neažurnost i nemar rukovodilaca Gradske uprave na sudu

 Prekršajni sud u Valjevu je osudio bivšeg vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave, diplomiranog pravnika, Vladana Jerinića na novčanu kaznu jer nije vrednovao rad službenika Vladimira Pantića, kao službenika uprave. Jerinić je na ovu presudu izjavio žalbu, a kako Vamedia saznaje, uslediće još tužbi zaposlenih.

 Presudom, koju je potpisao sudija Nikola Krstajić, je utvrđeno da je Jerinić odgovoran zato što je propustio da donese rešenje o ocenjivanju za 2017. godinu dok je Pantić radio u službi za građevinske dozvole. Sud je osudio načelnika Jerinića na novčanu kaznu od 50 hiljada dinara. Istom odlukom, sud je oslobodio odgovornosti za propust u ocenjivanju za period 2017. godine aktuelnu načelnicu Jelicu Panjković Tešić jer je na dužnost stupila u martu naredne godine.

Tokom prekršajnog postupka svedočila je i šefica kadrovskih poslova, diplomirana pravnica, Branka Rosić. Povodom Pantićevih tvrdnji da nije ocenjen u 2017. godini tuženi su se pravdali da ocenjivanje nije moglo biti sprovedeno jer prethodni načelnik Aleksandar Vujić Subotić nije stvorio uslove, da nije bio valjan akt o sistematizaciji, te da je došlo do spajanja dve gradske uprave što su bile prepreke za ocenjivanje.

Odbacujući ove navode sud se upitao na osnovu čega su donošena rešenja o premeštaju i napredovanju zaposlenih tokom 2018. godine kada nije bilo ocenjivanja službenika u prethodnoj godini? Sud smatra da je Pantić oštećen kao službenik jer propuštanjem ocenjivanja nije dobio adekvatan, zvaničan podatak o rezultatima svog rada. Pantić kaže da ocenjivanja nije bilo niti izveštaja „Pa makar bio i negativan, makar ne dovodio do daljeg profesionalnog napredovanja bazirnog između ostalog na toj oceni“, tvrdi Pantić.

 Prekršajni sud u Valjevu je zaključio da okrivljeni Jerinić i Panjković Tešić, kao i svedok Branka Rosić navedenim razlozima pokušavaju „prikriti neažurnost i nemar u izvršavanju poverenih poslova rukovodioca Gradske uprave“.

 Obaveza ocenjivanja službenika je ustanovljena Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. Načelnik uprave je dužan da donese rešenje o ocenjivanju za prethodnu godinu, najkasnije do kraja februara tekuće godine. Cilj ocenjivanja je otkrivanje i otklanjanje nedostataka u radu službenika, podsticanje na bolje rezultate rada i stvaranje uslova za pravilno odlučivanje o napredovanju i stručnom usavršavanju. Gradska uprava u Valjevu je možda jedina u Srbiji koja ne sprovodi ocenjivanje zaposlenih.

Naćelnica Panjković je čak dala izjavu ovdašnjim medijima u kojoj je navela da će transparentno uslediti praćenje rada službenika , ali shodno ovoj presudi I podacima iz iste, ocenjivanje ne postoji.

Presuda Prekršajnog suda je prva sudska odluka kojom je utvrđena odgovornost za propust i određena kazna za nekog rukovodioca Gradske uprave. Protiv presude Prekšajnog suda bivši načelnik Jerinić je izjavio žalbu Apelacionom prekršajnom sudu u Beogradu.

Vladan Jerinić je na dužnost vršioca načelnika Gradske uprave u Valjevu došao u junu 2017. godine nakon stavljanja u pritvor bivšeg načelnika Aleksandra Vujića Subotića, osumnjičenog za zloupotrebe u vezi javnih nabavki. “Zbog toga što sam ukazao na nezakonitosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola, Jerinić me premestio u drugu službu, van zgrade Gradske uprave u decembru iste godine. Nakon njegovog odlaska u penziju u martu 2018. na njegovo mesto je stupila diplomirana pravnica Jelica Panjković Tešić, koja je nastavila sa propustima u vezi ocenjivanja i raspoređivanja zaposlenih”, kaže Vladimir Pantić, diplomirani pravnik službenik lokalne samouprave u Valjevu.

1 comment on “Neažurnost i nemar rukovodilaca Gradske uprave na sudu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.