Zašto u maju nije uradjeno obećano?

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović najavio je krajem prošle godine da će saobraćajnica kroz novu industrijsku zonu biti započeta već u maju ove godine. Svi neophodni radovi predvidjeni su za dolazak nemačkog investitora čiji je dolazak gradonačelnik najavio već polovinom ove godine , a za sam kraj godine I početak naredne veliko zapošljavanje. Ne valjda u kampanji za izbore?

Celokupan budžet grada Valjeva svoje težište u ovoj godini trealo bi da ima na industrijskoj zoni.

U predstavljenom planu kapitalnih investicija se navodi :

-saobraćajnica kroz privrednu zonu 2,5km sa kružnim tokom,kanalizacijom, vodovodnom mrežom, atm. kanalizacijom i telefonskim instalacijama – Izgradnja 350 miliona dinara- Republika Srbija

– Saobraćajnica kroz Privrednu zonu 2,5km sa kružnim tokom,kanalizacijom, vodovodnom mrežom, atm. kanalizacijom i telefonskim instalacijama – Eksproprijacija 51,067 miliona Grad Valjevo

– Saobraćajnica kroz Privrednu zonu 2,5km sa kružnim tokom,kanalizacijom, vodovodnom mrežom, atm. kanalizacijom i telefonskim instalacijama – Projektovanje 9,8 miliona Grad Valjevo

– Studija Privredne zone 1 milion –Grad Valjevo

– Opremanje nove parcele u Privrednoj zoni 2 miliona Grad Valjevo

– Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Privrednoj zoni – Projektovanje 3 miiliona Republika Srbija

– Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Privrednoj zoni – Izgradnja 148,5 Republika Srbija

– Trafostanica 35/10kV- Projektovanje 2,5 miliona –Republika Srbija

Kako Vamedia saznaje u toku je još uvek eksproprijacija neophodnih parcela za saobraćajnicu gde za sada postoji nekoliko žalbi gradjana. Sve ostalo još uvek je na nivou livade koja bi kao takva mogla biti ponudjena bilo nemačkom bilo kineskom investitoru.

Valjevska javnost mogla je u prošloj godini na sednici Skupštine da čuje od gradonačelnika Gvozdenovića da u grad dolazi nemački investitor I da je na gradu samo da uredi saobraćajnicu dok preostale obaveze na sebe preuzima Republika.

“Sve one stvari koje bi radili nekoliko godina na infrastrukturnom opremanju privredne zone, uključujući priključke i dozvole, možemo uraditi za nekoliko nedelja,” rekao je Gvozdenović.

Nedugo potom u izjavi jednom od ovdašnjih portal Gvozdenović je rekao : “Negde u maju mesecu sledeće godine bi ta saobraćajnica kroz industrijsku zonu trebalo da bude završena i ono što je još važno je da je obavljen razgovor sa ljudima iz Instituta za puteve koji su dobili od države sredstva da projektuju najpre idejno, a onda i izvođačko rešenje za put M4”.

Na sednici Skupštine u toku rasprave sa odbornicima opozicije Gvozdenović je naveo :

“Već sam rekao da se dolazak nemačkog investitora ne dovodi u pitanje. To je odmah sto zaposlenih i ne samo to nego tu su i svi oni koji će saradjivati sa njima“, rekao je Gvozdenović.

Da zapravo zahvaljujući svojoj sposobnosti ne dovodi grad investitora već da to radi država potvrdio je ponovo sam gradonačelnik kada se na dovodjenju investitora  u emisiji na Studiu B zahvallio predsedniku Vučiću I Darku Glišiću predsedniku IO SNS.

Grad Valjevo je za 1,6 miliona evra kupio zemlju od privrednika Vidoja Vujića za koju je najpre rečeno da nije bilo moguće kupiti na drugom mestu jer je jedino na toj lokaciji parcela u jednom komadu. Vrlo brzo ispostavilo se da su gradski oci lagali Valjevce jer je na sednici Skupštine morala biti usvojena odluka o dodatnoj eksproprijaciji parcela kako bi se već kupljene livade povezale. Visoka cena u otkupu parcela od privrednika Vujića dovela je do toga da je po istoj ceni po zakonu grad morao nastaviti da otkupljuje I nedostajuće parcele.

Po najavama gradonačelnika već je trebalo da bude završena saobraćajnica, a investitor da u ovim letnjim mesecima započne izgradnju proizvodnog  objekta. Sada je već jul mesec I saobraćajnica se ne gradi , projekat postrojenja za preradu otpadnih voda je trogodišnji projekat. Po prošlogodišnjim najavama već krajem ove godine trebalo je da bude zaposleno za početak 100 radnika u novom pogonu. Kako sada stvari stoje, a po rečima upućenih u slučaj industrijske zone u ovoj godini je bilo kakvo zapošljavanje gotovo nemoguće izuzev ako investitor ne pristine da objekat gradi bez pristupnog puta.

S obzirom da se bliže izbori I da je do njih ostalo manje od godinu dana , ideja tajnog nemačkog investitora koji zapošljava čak 100 ljudi mogla bi postati realno predizborno obećanje vladajuće partije. Počelo bi se od zapošljavanja , a završilo sa putem M4 koji opet može biti dobar mamac.

Ako gradjani isti mamac zagrizu, preostaju još četiri godine da isti investitor zaista dodje I zaposli 100 ljudi. Za koliku će platu oni raditi I kakvi će biti uslovi zapošljavanja biće rečeno onima koji će raditi kampanju ili u toku vožnje autobusom podrške, jer su u ovom četvorogodišnjem mandatu ostali bez obećanog zaposlenja.

3 comments on “Zašto u maju nije uradjeno obećano?

  1. Jova,Gliša,i ostali.

    Treba pitati Tečonija,onće lepo obrazložiti..Tuje ekspert Mihajilo i njega mogu pitati..Dali je navedeno koliko radnika iz Valjeva a koliko iz drugih opština zaposliti..

    Reply
  2. Istina,da zna celo Valjevo.

    Neko ulaze u kombije ,vrlo brzo dragi sugradjani izlazi na videlo,otvaraju se firme na veliko

    Reply
  3. Goran Markovic

    Zato sto gvozdenovic uvek LAZE i najveci je manipulator sto dokazuje i ova prica , Na pricu je i dobio izbore { ne on sam } kada je bio u Pobedi.Nema vise , narod puplji ne veruje pa moze da dovede i sto sarenica i svasta nesto !

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.