NASA u Petnici

      Нема коментара на NASA u Petnici

Povodom obeležavanja pedesete godišnjice sletanja Apola 11 na Mesec, Petnica je u petak 19. jula 2019. bila domaćin Dejvidu Vujiću, poslednjem živom članu „Srpskog Apolo 7“, grupe Amerikanaca srpskog porekla koji su radili na programu Apolo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Gospodin Vujić je održao predavanje o izazovima i rezultatima Apolo programa, sa posebnim osvrtom na sletanje na Mesec, i doprinos tima inženjera srpskog porekla tom uspehu.

Govoreći pred oko 130 srednjoškolaca i studenata učesnika redovnih programa, ali i međunarodnog programa PI, koji dolaze iz 15 zemalja sveta Dejvid Vujić je između ostalog poručio: „Verujte u sebe i radite na svom uspehu. Istrajavajte u svom radu i interesovanjima. Imate sreće da imate ovakvu instituciju koja vam daje dodatno obrazovanje i izdvaja vas od svih drugih.“

Tokom posete Srbiji, g. Vujić će razgovarati sa širokom publikom – studentima, vladinim zvaničnicima, članovima akademske zajednice i drugima – o svom životnom iskustvu, američkom svemirskom programu i koliko su srpsko-američki naučnici, inženjeri i menadžeri bili veoma važni za istraživanje svemira.

Ambasador SAD u Srbiji gospodin Kajl Skat je povodom ovog predavanja rekao: „Veliko nam je zadovoljstvo da možemo u Petnici da predstavimo učešće ove sedmorice Amerikanaca srpskog porekla u Apolo programu. Fascinantno je videti iskustvo istraživanja svemira ispričano iz prve ruke polaznicima programa u Petnici.“

Odlazeći iz Istraživačke stanice Petnica gospodin Vujić je polaznicima programa ove prestižne evropske institucije za rad sa mladim talentima, poručio da su i njih sedmorica iz grupe „Srpskih Apolo 7“ počeli bez ičega, da su bili uporni, i da su došli do zvezda.

„Bez obzira odakle da dolazite važno je da znate šta želite, i da radite na ostvarenju svojih snova. Tako ćete uspeti.“ – poručio je gospodin Vujić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.