Kabinet gradonačelnika-Saopštenje za medije 30.jul

Tešnjarske večeri u Valjevu samo što nisu počele, a nekoliko pojedinaca, među kojima je i par novinara u našem gradu su već počeli da umanjuju značaj najvećeg letnjeg festivala. Pokušaj da se skrene  pažnja sa jednog od najznačajnijih događaja u Valjevu, započeo je čim su objavljeni  učesnici Tešnjarskih večeri, najpre omalovažavanjem pevača koji će nastupiti, a potom i polemikama o koštanju ove manifestacije. Hiljade gostiju koji će se sliti u Valjevo i koji će napuniti budžete preduzetnika, a samim tim i budžet grada, mnogo više od 10 miliona dinara koliko će koštati Tešnjarske večeri na žalost neće biti dovoljan razlog da se čestita organizatorima na uspešnoj manifestaciji! Novcem se ne može izmeriti reklama i promocija Valjeva, kao i pozitivne reakcije iz cele Srbije, koje nam stižu ova dva dana, nakon što je Valjevo predstavljeno na najlepši mogući način u Šarenici RTS-a!

Današnja konferencija za novinare članova Saveta Tešnjarskih večeri, koja je za cilj imala da građane Valjeva i Srbije upozna sa detaljima festivala, novinarka Darija Ranković je pokušala da iskoristi i da iscenira još jednu aferu i tako sebe predstavi kao žrtvu vlasti.

Kako su Tešnjarske večeri najveća gradska manifestacija, kao i svake godine je poziv svim novinarima poslat iz Gradske uprave i Kabineta gradonačelnika.  Dakle, svi novinari su uredno pozvani i apsolutno je nekorektno da bilo ko tvrdi da im nije dozvoljen ulazak! To što su novinari lica koja obavljaju posao od javnog značaja i imaju zaštićeniji položaj od običnih građana, ne znači i da imaju pravo da  vređaju zaposlene u bilo kojoj instituciji, presreću ljude po hodnicima i postavljaju pitanja. Kodeks ponašanja važi za sve, pa i za novinare.

Ponašanje Darije Ranković izaziva podozrivost zaposlenih u Gradskoj upravi, jer su se više puta našli u neprijatnoj situaciji zbog njenih neprimerenih reakcija. Zbog svega toga je razumljiva opreznost  radnika obezbeđenja, koji je zadužen da najviši predstavnici grada budu zaštićeni ne od građana, već od provokacija i eventualnih napada. Kako je Darija Ranković do sada pokazala da je spremna da isprovocira bilo kakav incident, radnik obezbeđenja u Gradskoj upravi je postupio krajnje oprezno, a potom bio izložen njenim verbalnim napadima, provokacijama i pokušajem da fotografiše radnika obezbeđenja na radnom mestu. I to nakon konferencije za novinare, na kojoj je i sama prisustvovala, što demantuje njen pokušaj da prikaže da joj je bilo zabranjeno prisustvo na ovom događaju!

Gradonačelnik i Gradska uprava Valjeva su otvoreni za medije, ali ne i za provokacije i nevaspitanje pojedinih novinara. Kao vršioci javnih funkcija, svesni su da su njihovi postupci pod lupom javnosti, ali i nadležnih institucija države. I zato vređa kada novinari svoja saznanja, koja su često nedovoljna i površna, tumače i karakterišu ih kao krivična dela, a u svojim tekstovima se ne libe da prozovu predstavnike grada da su kriminalci. Za taj posao su nadležne neke druge i stručne institucije i ako one nemaju saznanja da je izvršeno krivično delo, da li je sloboda medija da bilo kog predstavnika vlasti u gradu verbalno maltretiraju i prozivaju za svaki postupak?!

Iz tog razloga, apelujemo i na sve ostale novinare u Valjevu i u Srbiji, kao i na novinarska udruženja da u nekim situacijama zaštite i funkcionere od pojedinih neprofesionalnih novinara. Za početak, kada se desi ovakva situacija, pozivamo ih da provere i drugu stranu priče, a ne da odmah poveruju da novinara maltretira neki  funkcioner.  Danas se nije ništa drugo desilo osim što je pomenuta novinarka, po ko zna koji put pokušala da isprovocira sve u zgradi Gradske uprave počev od radnika obezbeđenja do članova Saveta Tešnjarskih večeri i tako sebi obezbedi medijsku pažnju i skrene pažnju javnosti sa jednog lepog događaja koji počinje ovog petka u Valjevu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.