Slede završni ispiti za osnovce

Završni ispiti za svršene osnovce biće održani 17., 18. i 19 juna. Iz Školske uprave apeluju na decu i roditelje da pažljivo popune liste želja i napominju da mesta za upis ima dovoljno za sve.

Pred maturantima osmog razreda u narednim danima je polaganje završnog ispita koji je preduslov za upis u bilo koju srednju školu i nastavak školovanja. Programom je predvidjeno da 17. juna bude održano polaganje testa iz srpskog jezika, 18. polaganje testa iz matematike, a 19. juna polaganje kombinovanog testa. „ Testovi se polažu u periodu od 9 ujutro do 11h , ministarstvo je izdalo stručno uputstvo po kom učenici ne mogu napustiti završni ispit prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta. Učenici su dužni da u školu dodju najkasnije u 8.15h kako bi razredne starešine održale sastanak sa učenicima i proverili da li su svi doneli neophodan pribor i djačke knjižice. Djačke knjižice su obavezne, a na testu iz srpskog jezika dozvoljeno je da učenik pored sebe ima grafitnu olovku, hemijsku olovku plave boje i gumicu. Pored ovog pribora za test iz matematike učenici mogu imati šestar, lenjir i trougao. Nikakva druga pomagala, mobilni telefoni, kalkulatori, nisu dozvoljeni. Apelujemo na roditelje da deca pre dolaska na završni ispit doručkuju. Dežurni nastavnik može opomenuti učenika koji se ponaša nedisciplinovano, potom to može učiniti i komisija , a na kraju ukoliko učenik ne popravi svoje ponašanje može biti udaljen sa polaganja i priliku da polaže ponovo može dobiti u avgustu“, objasnila je pravila polaganja načelnica ŠU Valjevo Zorica Jocić.

Testove će po standardnoj proceduri ŠU preuzeti uz asistenciju policije iz Zavoda za vrednovanje znanja i ti testovi i fizički će biti čuvani tri dana dok testove ne preuzmu direktori škola. „Preuzimanje ide tako da direktori svakog dana dolaze od 6h ujutro i preuzimaju testove koje nakon toga u pratnji policije isti prevoze do škola. Što se broja bodova tiče iz srpskog i matematike učenici mogu da osvoje najviše po 13 poena, a iz kombinovanog testa 14 poena. Na svakom testu ima po 20 zadataka, a formula za izračunavanje je broj bodova, na primer 20 iz srpskog jezika puta 0,65, dok iz kombinovanog testa broj bodova množimo sa 7. Učenici na završnom ispitu mogu da osvoje najviše 40 poena. Ukupan uspeh se računa tako što se uspeh iz šestog , sedmog i osmog razreda množi sa brojem 4 tako da na opšti uspeh mogu imati najviše 60 poena“, kaže Jocić.

Pri ŠU formirane su okružne komisije, a u školama školske komisije i direktor škole je predsednik komisije, komisije za šifrovanje i dešifrovanje i komisije za pregledanje testova i komisija za žalbe. Samo u tri Osnovne škole nastavnici će biti dežurni na završnom ispitu u svojim školama dok ostali idu na dežurstva po rasporedu. U zavisnosti da li Savet roditelja delegira roditelja isti može prisustvovati završnom ispitu, ali po pravilima koje je propisalo ministarstvo. 

„Jako je važno da napomenemo da je potrebno da deca i roditelji ukoliko pomažu, vrlo pažljivo popune liste želja. Lista želja podrazumeva 20 mogućnosti i od toga kako je lista popunjena zavisi i da li će dete upisati smer i školu koju želi. Podjednako je važno da roditelji i deca procene realne mogućnosti upisa prilikom pisanja želja jer ukoliko učenik upisuje samo smerove odnosno želje za koje nema dovoljan broj poena , a nema drugih želja rizikuje da ostane nerasporedjen ili rasporedjen tamo gde nije želeo. Rad sa listama želja je programski rad i sve radi računar, tako da tu nema mogućnosti bilo kakvih izmena. Takodje nakon što se sve završi , ŠU Valjevo ne može i nema ingerencije da urgira kako bi se učenik premestio. Tu nadležnost nemaju ni škole izuzev u situacijama kada postoji odredjeni broj nepopunjenih mesta. Zaista bih zamolila roditelje da ne dolaze u ŠU tim povodom jer mi tu nemamo ingerencije i ne možemo ništa da učinimo“, navodi Jocić.

Načelnica ŠU ponovila je da ima dovoljno mesta za upis za svu decu pri čemu je na raspolaganju u Valjevu 1110 slobodnih mesta , a u KO 1670 slobodnih mesta . Svršenih osnovaca u KO ima 1571.

Prijemne ispite već su završili Muzička škola , ali i Gimnazija za specijalizovana odeljenja matematike, informatike i dvojezična odeljenja. Ipak i ti učenici moraće da polažu završni ispit u svojim školama s obzirom da je polaganje završnog ispita uslov za dalji nastavak školovanja.

S.V.

2 comments on “Slede završni ispiti za osnovce

  1. Roditelj

    Ova fukcija vaša zahteva malo više obraćanje javnosti u vezu dece..A ne samo na kraju školske godine toje moje vidjenje,vašeg rada..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.