Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah

Odbor za javno zdravlje Valjevo sa partnerskim ustanovama i OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine organizovali su danas obeležavanje Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima. Prisutne je pozdravila sekretar Odbora za javno zdravlje Slavica Filipović, strukovna medicinska sestra-specijalista javnog zdravlja. Učenici škole izveli su prigodan program, prikazan je kratki film o štetnosti duvanskog dima po mlade generacije, a zatim su uručene nagrade najuspešnijim predškolcima i osnovcima na likovnom i literarnom konkursu „Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah“. Vaučere za kupovinu školskog materijala i pribora uručio je prim. dr Radiša Jokić, potpredsednik Odbora.

-Cilj nam je da postaknemo decu da od malena crtaju i pišu o štetnosti duvanskog dima kako bi stvarali zdrave životne navike. Svake godine se snižava granica početka pušenja, a znamo koliko je štetan duvanski dim za pluća, krvne sudove, srce i druge organe. Uzrok je mnogih bolesti, pogotovo plućnih, kao što su bronhitis, astma, a utiče indirektno i na nepušače. Ove godine akcenat konkursa je upravo na plućima, u skladu sa sloganom koji je plasirala Svetska zdravstvena organizacija. OŠ „Prota Mateja Nenadović“ u Brankovini je prva seoska škola u kojoj organizujemo našu tradicionalnu manifestaciju. Seoske škole su do sada i bile agilnije u slanju radova, mada nas raduje dobar odziv vrtića ove godine.

Odbor je dodelio 15 pojedinačnih nagrada i dve grupne. Nagrade su otišle u skoro sve valjevske vrtiće: Zvončić, Hajdi, Bambi, Kolibri, Naša radost, Bubamara i Pčelica, a među osnovcima najuspešniji su bili učenici škola „Nada Purić“, „Prota Mateja Nenadović“ Brankovina (izdvojena odeljenja Joševa i Kotešica), „Sveti Sava“ iz Popučaka“ i „Milovan Glišić“ iz Valjeva. Grupne nagrade su pripale Kreativnoj radionici „Pinokio“ i školi iz Brankovine. Predsednik žirija bio je nastavnik likovnog vaspitanja u penziji Milijan Marković. Priređena je izložba najboljih likovnih radova, a prvonagrađeni literarni rad-pesmu pročitao je Jovan Rajović, učenik trećeg razreda valjevske OŠ „Nada Purić“.

Odbor za javno zdravlje Valjevo organizovao je manifestaciju u saradnji sa Službom polivalentne patronaže i Službom opšte medicine Doma zdravlja Valjevo, Zavodom za javno zdravlje, Pneumoftiziološkom službom Opšte bolnice Valjevo, Crvenim krstom, Medicinskom školom, Predškolskom ustanovom „Milica Nožica“ i osnovnim školama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.