Etno domaćinstva i seoski turizam na meti poreznika

Iako u valjevskom kraju seoski turizam nije dominanatna turistička delatnost poslednjih godina neka domaćinstva su se odlučila upravo za ovaj vid poslovanja. Po novom Zakonu od 1. jula njihovi prihodi biće oporezovani.

Domaćinstva koja se bave seoskim turizmom, vajati, etno domaćinstva od 1. jula plaćaće porez na prihod koji će iznositi 5% od prosečne mesečne zarade ostvarene u Srbiji pomnoženo sa brojem ležajeva i koeficijentom koji objekat ima u skladu sa obimom i načinom delatnosti kojom se bavi. Planira se da se porez razrezuje godišnje , a da se plaća kvartalno. Kako su preneli nacionalni mediji poreska prijava podnosiće se u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti rešenja kojim se objekat domaće radinosti i seoskog turizma razvrstava u određenu kategoriju. Pri tome, oni koji pružaju navedene usluge pre početka primene ovih normi dužni su da u periodu od 1. maja do 30. juna 2019. godine podnesu poresku prijavu nadležnom poreskom organu.

Valjevska sela su opustela I to više nije ni novost, a podaci pokazuju da u selima uglavnom žive stariji gradjani pa je pitanje kako će valjevska sela izgledati za 10. godina?

Pokušaji mladjih naraštaja da seoskim turizmom ožive nekada dominantnu zajednicu u Srbiji, sada će biti oporezovani. Za sada  niko precizno ne zna da izračuna u kom rasponu će se kretati novčani iznos koji će morati da bude izdvojen jer bliže uslove oporezivanja tek treba da usaglase ministri finansija I turizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.