Svetski dan zdravlja uz preventivne preglede

Opšta bolnica Valjevo i domovi zdravlja Kolubarskog okruga, radno su obeležili Svetski dan zdravlja, akcijom besplatnih preventivnih pregleda, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja.

U Opštoj bolnici Valjevo, u nedelju 7. aprila 2019. godine, od 8 do 16 časova, rađeni su sledeći preventivni pregledi: ORL pregledi, pregledi EKG-a, pregledi krvnog pritiska i pregledi šećera u krvi. U Opštoj bolnici Valjevo, gde je yabele\ena najveá yainteresovanost ya preventivne preglede, 220 sugrađana je prekontrolisalo svoje zdravstveno stanje sa ukupno 394 ponuđena pregleda. Od tog broja 41 lice nije imalo zdravstveno osiguranje. ORL ambulante su pregledale 99 pacijenata. Urađeno je 55 merenja glikemija, a prekontrolisano je i 100 EKG-a i 140 merenja krvnog pritiska. U ostalim zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja na teritoriji Kolubarskog okruga još par stotina građana je prekontrolisalo svoje zdravstveno stanje.

Svo građanstvo, bez obzira da li ima neki vid zdravstvenog osiguranja, imalo je  priliku da prekontroliše svoje zdravstveno stanje, nekim od ponuđenih pregleda i tako aktivno učestvuje u brizi o sopstvenom zdravlju. Na taj način svaki pojedinac, daje lični doprinos prevenciji na aktivan način, a takođe doprinosi ranom otkrivanju i dijagnostikovanju simptoma, koji otkriveni u ranim fazama oboljevanja, sprečavaju razvoj ozbiljnih oboljenja.

Dr Jugoslav Pavlović specijalista otorinolaringologije smatra da je akcija besplatnih preventivnih pregleda usmerena na lokalizaciju iz njegove specijalističke regije veoma uspešna.

  • Odziv građana je veoma zadovoljavajući. Uglavnom je to patologija nagluvost i neke infekcije srednjeg uha. To je ono što je dominantno u ovim pregledima. Navikao sam da radim svoj posao odgovorno koliko mogu i nije mi pala teško ova nedeljna akcija. I ljudi su veoma zadovoljni sa ovom akcijom i veoma podržavaju ono što se dešava u našoj ustanovi i smatraju da je dobro što su akcije jednom mesečno. Prevencija je možda najbitniji faktor brige o zdravlju – zaključio je dr Jugoslav Pavlović, dodajući da smatra da je jednom godišnje poželjno uraditi kontrolni pregled zdravstvenog stanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.