Kad nema rezultata preostaje istorija

U nedelji u kojoj obeležavamo Dan grada, teško da bi neko ko u Valjevu nije bio godinu dana mogao i pretpostaviti da je u Valjevu svečana atmosfera.Dok su pojedini Valjevci nagradjeni za ostvareni rezultat u prethodnih godinu dana, da li se kao grad možemo pohvaliti posebnim napretkom? U govoru na Dan grada ni gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nije izneo uspehe i rezultate.

Dan grada Valjeva 20. mart, Valjevo obeležava kao dan oslobodjenja Valjeva u Prvom srpskom ustanku. Novi datum obeležavanja Dana grada uveden je 2004 godine, a pre toga duže od 50 godina bio je to 15. septembar.

U samom gradu uobičajena atmosfera kao I svakog drugog dana, a kruna samog obeležavanja bila je Svečana akademija održana u Centru za kulturu. Dok su na binu velike sale izlazili nagradjeni Valjevci za postignute rezultate u prethodnoj godini, a čijem je izlasku prethodilo obrazloženje I navodjenje ostvarenih rezultata, izašao je I gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović koji je trebalo da govori o rezultatima koje je grad postigao u prethodnoj godini. Ipak, navodjenja rezultata nije bilo.

“Danas je veliki jubilej za naš grad. NIje samo ovo vezano za Valjevo  ovaj jubilej I ovaj dan. Valjevo je istorijski grad. Valjevo je grad koji je duboko urezan u srpsku istoriju . Valjevo je grad gde se faktički prelomila srpska istorija u Prvom svetskom ratu. U Drugom svetskom ratu sa ovih prostora je dignut prvi ustanak…”, navodio je gradonačelnik istorijske podatke, podsećajući na osamdesete godine, staru Jugoslaviju, sankcije I bombardovanje.

 “ Današnji trenutak obeležava  činjenica da pored svih dosadašnjih politika, ova  pomaže gradjanima da pronadju vlastitu meru koja bi ih čuvala od lutanja , kolebanja izmedju megalomanije sa jedne strane I prizemnosti sa mediokritetstvom  sa druge strane . Ova današnja vlast , današnji trenutak je pobeda politike rada , politike realnih I dostižnih ciljeva I potvrda onoga što svi misle da je politika u sferi mogućeg”, rekao je Gvozdenović.

Navodjenja  postignutih I ostvarenih rezultata nije bilo. Navodjenja ostvarenih ciljeva nije bilo.Priče o velikim kapitalnim investicijama nije bilo, kilometrima uradjenih ulica I putevima, infrastrukturnim objektima, nije bilo.

Možda zato što je u prošloj godini od brojnih projekata predvidjenih planom kapitalnih investicija, kako se moglo videti I čuti na sednici Skupštine, realizovano samo par nabavki vezanih za izradu projekata. Konkretna realizacija je izostala.

Možda zato što u proteklih godinu dana ova vlast može da se pohvali samo nameštenom pobedom na izborima za MZ, visokom reprezentacijom, sopstvenom promocijom, manifestacijama uz piće I hranu.  

Tako je praktično na Svečano akademiji izostao govor koji bi gradjane I obavestio I podsetio na postavljene I realizovane ciljeve , ali najavio I neke nove.

Realno pitanje jeste koja je to politika “rada I dostižnih ciljeva” o kojoj je govorio gradonačelnik Gvozdenović?

Verujući gradonačelniku da , kako često navodi, I Bogovi ćute kad govore brojke, upitali smo , šta je to čime se Valjevo može pohvaliti u proteklih godinu dana kao postignutim rezultatom, odbornika opozicije Ljubomira Radovića, koji su to rezultati, želeći da saznamo zapravo pred čime to opozicija mora oćutati?

“Ja ovo pitanje mogu da shvatim I kao ironiju , na žalost  kada bi se sada neko pojavio I upitao šta ste vi to uradili da gradjanima Valjeva bude bolje , ja se ne bih našao u koži onih koji rukovode gradom Valjevom jer ne znam šta bi oni mogli da istaknu osim načina na koji se troši novac svih gradjana grada Valjeva u cillju promocije vlasti I promocije medija koji to rade. Toliko je loših stvari da zaista ne mogu da se setim u ovom trenutku nečega što ide u korist gradjanima jer zaista od partijskog zapošljavanja koje je kriminalno u uslovima u kojima je grad sve siromašniji do toga da mi nemamo zaista nikakvuu ni naznaku investicija iako je baš u ovom periodu bilo mnogo priče da nam sada dolazi investitor da se grad priprema otkupljujući neko zemljište koje ne vredi ni blizu onoliko koliko je plaćeno . I opet sve plaćeno iz budžeta , a taj budžet čini novac svih gradjana”, rekao je Radović.

Da li onda možemo zaključiti da su Valjevci pojedinačno postizali rezultate, ali aktuellna vlast nije? A kao I uvek kad rezultata nema , ostaje istorija ovog grada, ostaju značajni trenuci I značajni ljudi na koje smo ponosni I na koje će biti ponosne I buduće generacije.

Ipak istorija ovog grada piše se svakog dana, svake godine, od Nenadovića, koje često pominjemo pa sve do današnjih dana. Istorija ovog grada je I prethodna godina. Pa kako smo se to onda upisali u istoriju?  

S.V.

2 comments on “Kad nema rezultata preostaje istorija

  1. Milica

    Nisu samo Naprednjaci krivi tusu i Socijalisti.I oni su u vlasti.Pitao bih Socijaliste štasu uradili za grad..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.