Blizu 50 plivača za krst na Bogojavljenje

Deseti put za redom na Berkovoj brani održano je tradicionalno plivanje na Bogojavljenje za časni krst . Pobedu je odnela Milica Perinčić , medicinska sestra iz Valjeva.

Milica Perinčić

Više od 50 plivača , što momaka što devojaka plivalo je danas na reci Gradac simbolična 33 metra u spomen na Hristove dane života na zemlji, do krsta položenog u vodu. Polaganju ledenog krsta prethodila je liturgija I litija kroz grad na potezu od Hrama do Berkove brane.

blizu 50 plivača

Pobedu je odnela Milica Perinčić (33) medicinska sestra zaposlena u Opštoj bolnici u Valjevu. “Ovo je sjajan osećaj , sutra I slavim I ovo je prelep osećaj za mene . Hvala Bogu da je tako. Nije mi bilo mnogo hladno, borila sam se”, izjavila je Milica za Vamediu .

najmladji učesnici sa pobednicom

Medju plivačima su bila I trojica maloletnih dečaka učenika Tehničke škole koji su plivali uz saglasnost roditelja I obavezan lekarski pregled pa su I njima uručene posebne diplome.  

Filip Jakovljević arhijerejski namesnik nakon održanog plivanja govorio je i o samom značaju današnjeg praznika, Bogojavljenja.

„Ćestitajući Vam praznik u ime njegovog preosveštenstva gospodina Milutina pozdravljam Vas rečima : Bog se javi , Vaistnu se javi“. Današnji praznik Bogojavljenje predstavlja praznik otkrovenja svetu i ljudima i to iz dva razloga. Prvi je zato što je to momenat od kad Gospod Isus Hristos počinje svoju javnu misiju , a drugi je zato što se Bog otkriva u tri lica , Oca , Sina i Svetoga duha“, rekao je Jakovljević.

On kaže da je broj učesnika bio ograničen i da se na žalost nije moglo svima izaći u susret da učestvuju. „Ovo je već jubilarna deseta po redu, prošle godine nije bilo plivanja , ali je održana litija . Zahvaljujem se gradskim ocima što su uslišili naše molbe da očiste branu. Iskoristio bih priliku da svim učesnicima čestitam, a posebno mi je drago što je danas medju tim svim pobednicima dama ta koja je stigla do krsta . Neka Gospod blagoslovi sve učesnike“, rekao je Jakovljević.

pripadnici vojske RS koji su u litiji nosili ledeni krst

U čast Bogojavljenja sugradjanin Slobodan Filipović poklonio je tri bela goluba koja su puštena u trenutku početka plivanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.