Tužbe, ideje i ko zna šta još – I deo

imageZgrada Radio Valjeva propada, grad obustavio radove, izvodjači tuže i traže obeštećenje, a umesto da se stara o svojoj imovini čiju je adaptaciju započeo grad Valjevo nalaže izvodjaču radova kom je obustavio radove da obezbedi gradilište. Dok pljušte tužbe gradjani plaćaju.

Najnovija vest ovih dana bila je da je preduzeće Procesor elektronika tužila grad Valjevo zbog štete koja je naneta ovom preduzeću obustavljanjem radova na adaptaciji i rekonstrukciji zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva. Naime , grad Valjevo je 6. aprila 2017. godine zaključio ugovor sa reduzećima Kompresor ing i Procesor elektronika o izvodjenju radova na adaptaciji i rekonstrukciji pomenute zgrade. Radovi su potom obustavljeni zbog kako je rečeno u gradskoj upravi , dodatnih intervencija. U javnosti su se pominjale pločice i tavanski prostor. A bio je uključen i Zavod za zaštitu spomenika.
Oba izvodjača su ulazeći u ovaj posao obezbedila traženi materijal, ali ga nisu mogli iskoristiti jer radovi su obustavljeni od strane investitora , odnosno grada.
Kako Vamedia saznaje dok Procesor elektronika tuži grad za nanetu štetu u visini od 2,5 miliona dinara, preduzeću Kompresor ing grad šalje zahtev za obezbedjenjem gradilišta. U poslatom dopisu se navodi : „Radove ste obustavili 7.juna 2017. godine , a objekat na kome ste izvodili radove nije zaštićen od daljeg propadanja“. Dopis koji potpisuje načelnica Gradske uprave Jelica Panjković Tešić , trebao bi da znači da je preduzeće Kompresor ing samoinicijativno prekinulo radove , napustilo gradilište i verovatno nestalo u nepoznatom pravcu. Ipak nije bilo tako.
Kako su Vamedia , a i ostali valjevski mediji sa zanimanjem pratili dešavanja oko rekonsktrukcije ove zgrade u javnosti su isti nebrojeno puta prenosili izjave nadležnih o sledećem koraku , o objašnjenjima koja su data. Ako su Kompresor ing pa i Procesor samoinicijativno kao izvodjači napustili gradilište , llogično je pitanje zašto grad nije tužio izvodjače? Ili je bilo drugačije ?
Proverom u Gradskoj upravi Vamedia je došla do podataka da je preduzeće Kompresor ing čak pet puta pisalo gradu Valjevu odnosno nadležnima kako bi se započeti posao ili nastavio ili dobila bilo kakva zvanična uputstva o daljem postupanju. Pri tom je Kompresor ing u nekoliko navrata zatvarao gradilište, zaključavao i obezbedjivao. Dopisom u septembru ovo preduzeće tražilo je od grada informaciju o daljem postupanju , odnosno da li je problem do kog je došlo rešen, hoće li radovi i kada biti nastavljeni, jer su u medjuvremenu istekle i bankarske garancije, ali i valute plaćanja prema izvodjačima. Odgovora nije bilo. Nije ga bilo ni u oktobru kada su ponovo postavljena pitanja i tražen sastanak. Odgovora nije bilo ni naredna tri puta , o čemu postoji evidencija o prijemu u Gradskoj upravi. Dakle grad Valjevo pet puta nije odgovorio izvodjaču radova sa kojim je potpisao ugovor.
U medjuvremenu valjevski novinari tražili su odgvore na pitanja šta se dogodilo sa Gradskom kućom u koju je zgarda radio Valjeva trebalo da bude adaptirana ? Donoseći odluku o ovoj adaptaciji gradonačelnik Gvozdenović je na sednici Skupštine rekao da se zgrada mora sačuvati od propadanja . Zanimljivo.
Više od godinu dana pomenuta zgrada je iako u samom centru grada umesto Gradska kuća – ruglo.
Izjavu je listu Napred dao predsednik Skupštine Milorad Ilić koji je najavio prodaju ove zgrade. Možda nije raspolagao informacijom da je zgrada pod restitucijom? A možda se htelo otarasiti nečeg što bode oči svakom ko prodje Desankinim trgom?
Ipak, posle godinu i po dana grad se doseća da zgrada postoji. I obraća se bivšem izvodjaču radova kome je naložila obustavu radova, koji je u medjuvremeno samoinicijativno u više navrata obezbedjivao gradilište koje su opet obesni gradjani razvaljivali i traži da se gradilište obezbedi , a zgrada zaštiti od propadanja.
Ne samo da preduzeća koja su započela radove posle godinu i po čekanja na nastavak bez odgovora nemaju obavezu da bilo šta više zaštićuju i Procesor traži nadokanadu štete koja je naneta, već cela priča nekako liči na slučaj kad odete kod lekara on vam prepiše lekove vi ih kupite , pa vam javi da ih ne pijete, a onda vas se seti posle godinu dana kada je lekovima rok istekao, da iste treba da popijete. Da li biste to učinili?
Vamedia saznaje da je preduzeće Kompresor ing zatražilo od grada da ukloni tablu sa nazivom njihove firme jer njeno ostajanje na tom mestu logično šteti ugledu ovog preduzeća….
Nastaviće se …

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.