Kad okitimo grad

      Нема коментара на Kad okitimo grad

imageU ovoj godini Grad Valjevo trebalo bi da potroši još šest miliona dinara za novogodišnju rasvetu. Računajući i prethodne dve godine , biće to ukupno 18 miliona dinara za novogodišnje osvetljenje.

Neke radnje u Valjevu već su okititle svoje izloge. Ipak pravog novogodišnjeg kićenja nema još uvek. Kako se moglo čuti na poslednjoj sednici Skupštine grada još šest miliona biće dato za ukrašavanje ulica i trgova u gradu.
Podsećamo da je grad Valjevo u 2016. godini nabavio novogodišnju rasvetu u iznosu od 50 000 evra što je takodje oko 6 miliona dinara , od preduzeća Keep light, po podacima iz prošle godine grad je u 2017. godini takodje izdvojio 6 miliona dinara za novogodišnju rasvetu koju je kupio od preduzeća Maksvel grup. Tendera za sada još nema , a kako se na istoj sednici moglo čuti ovoga puta rasveta bi trebalo da ukrasi I druge MZ , a ne samo centar grada.
Na konstataciju odbornice Snežane Spajić da bi trebalo razmisliti o ovako enormnom izdvajanju za novogodišnju rasvetu , s obzirom da će to biti ukupan iznos od 18 miliona dinara , načelnik Odeljenja za infrukturu Zoran Trifunović je naveo da gradjani koji žive u Novom naselju I Goriću nisu gradjani drugog reda, što bi upravo trebalo da znači da rasveta ovoga puta ide van centra grada.
“Svi mi imamo pravo da izvedemo našu decu, naše unučiće da vide kako to izgleda za vreme nekih praznika kao što je Nova godina. Znači ne morao mi svi iz Brđana, Novog Naselja, Gorića, Petog Puka da sidjemo u centar grada da bi deci i unucima pokazali kako to izgleda. I naša želja je da imamo to. Shodno sredstvima, može se koliko se može”, rekao je Trifunović.

image Ako se već navodi 18 miliona dinara za tri godine , jasno je da se može mnogo.
Istni za volju , ideja po kojoj će ceo grad biti pokriven novogodišnjom rasvetom I nije loša, ali da li u ovim vremenima?
Uporedimo li ovogodišnjih najavljenih šest miliona sa činjenicom da je za izdvojenih 7 miliona dinara podmireno 120 zahteva poljoprivrednika valjevskog kraja za neku od subvenicija što neminovno doprinosi ne samo razvoju poljoprivrede već najpre utiče na činjenicu da bi u selu mogao još po neko I ostati , da li je šest miliona malo?
Ako grad izdvaja tek malo preko million za narodnu kuhinju, da li je šest miliona malo?
Ako se već pominju deca kao argument ne traba zaboraviti da su rebalansom budžeta sredstva za osnovno obrazovanje smanjena za 5,2 miliona, a za srednje takodje smanjena za 1,2 milona. Da li je to onda malo više pomenutih 6 miliona ? Da li su ta sredstva mogla biti utrošena za poboljšanje uslova u školama u kojima ta deca uče I provode gotovo najviše vremena u toku dana?
Na pomenutoj sednici Skupštine ostale odbornike nije zanimalo dodatnih šest miliona za rasvetu pa je neka ozbiljnija diskusija izostala. Ako oni već misle da to nije mnogo pa I da nam je do te mere potrebno, ne preostaje ništa drugo nego da sačekamo da se I ulice u svim delovima grada okite I ukrase. Možda će tada ta rasveta ispuniti I očekivanja da će svetlucanje prikriti standard gradjana .
Ili da se podsetimo?
Rahela Ferari film „Tesna koža“: „Celog života sam štedela. Ceo vek štedela. I šta sam uštedela? Ništa!650 miliona za šta? Za ništa! Za sprdnju za zajebanciju, za trange frange! Novinar da dodje ovde ja da mu kažem, u novine da stavim kakva je to sprdačina!“
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.