Neki novi poslovnik i pravilnici?

imageDa Skupština i odbornici ne dobijaju pravu informaciju o stavovima Veća po pojedinim tačkama dnevnog reda, za skupštinskom govornicom je ukazao član Veća Žarko Kovač. Kovača je u izlaganju bez razloga prekinuo predsednik Skupštine Milorad Ilić.Opozicija je u više navrata do sada ukazivala na ponašanje predsednika Skupštine.

Da procedure uvek postoje pa i da su se ranije poštovale, za skupštinskom govornicom je tvrdio Žarko Kovač član Gradskog veća. Po njegovim rečima kada izveštaj ustanove ili preduzeća stigne u Gradsku upravu on se najpre nadje u odeljenjima koja su zadužena za praćenje njihovog rada. Nakon što svako odeljenje završi posao pregleda i izvrši uskladjivanja sa zakonom ukoliko za to postoji potreba načelnik odeljenja isti potpisuje i predaje Gradskom veću. „ Ovako se stiče utisak da Veće nije ništa konstatovalo niti o toj tački raspravljalo što nije tačno. Ja ne znam zašto odbornici ne dobijaju zapisnike sa Veća niti zaključke onako kako smo za njih glasali“, rekao je Kovač za govornicom.
U daljem izlaganju Kovač je objasnio da se na Skupštini usvaja predlog Veća. „ Mi ne primenjujemo ono što su naši akti predvideli, a to je da postoji koordinacija sva četiri organa grada, a to su Skupština, Veće, gradonaćelnik i Gradska uprava. Svi su povezani i imaju svoje obaveze i zaduženja. Poseban je problem što u zaključak Veća ne ulazi ništa od predloga koji su izneti već tamo samo piše učestvovali ti i ti i Izveštaj se prihvata kao da nije bilo nikakvog komentara nikakve sugestije , ničega. A to nije tačno“, rekao je Kovač.
Kovač je za govornicom jasno rekao i da izveštaj sa Veća nije dobar i nikada ne stiže do odbornika. „ Zašto se uopšte drže sednice Veća onda, kad niko ne zna šta smo zaključili? Akti i Poslovnici Skupštine to predvidjaju, ali se ne primenju . Zašto? Ja to ne znam,“ rekao je Kovač. Na ovu rečenicu je burno reagovao predsednik Skupštine Milorad Ilić tvrdeći da on zapisnike ne dobija i da on to ne zna. Ipak i odbornici znaju da Ilić prisustvuje sednicama Veća i da svakako zna šta je predloženo.“ Prvo me prekidate, na šta nemate pravo. Predsedavajući nekom daje reč, prati vreme izlaganja i da li se govori o temi. To piše u Poslovniku. Zašto me prekidate? Nemate pravo da me prekidate opominjete ili komentarišete , ne možete vi samnom da polemišete. To Poslovnikom nije predvidjeno. Ali nije moje da ja Vas opominjem da u glas pričamo. Ovo je moje mišljenje.Ja sa Vama neću da polemišem. Nemate pravo da me prekidate i govorite da li je tako ili nije. To ako vi ne znate, pročitajte akte pa ćete saznati“rekao je Kovač.

image Na sednicama Skupštine u poslednjem sazivu uvedeno je nekoliko novina koje nisu u skladu sa aktima koji postoje. Najpre nema izvestioca za tačke dnevnog reda. Po pravilnicima to bi morao biti član Veća zadužen za pojedine oblasti. Odbornici praktično ostaju uskraćeni za informacije i zaključke. Tek nešto treće biva objavljeno u Službenim glasnicima. Na sednicama Skupštine u poslednjem sazivu takodje je čest slučaj da predsednik Skupštine koji dolazi iz redova odbornika kao i njegov zamenik, sebi daju za pravo da komentarišu, dobacuju ili čak ismevaju odbornika. Na ovu pojavu do sada su u nekoliko navrata neodobravajući reagovali odbornici Demokratske stranke. Istovremeno je u poslednjem sazivu na gotovo svakoj sednici vidjeno da se za govornicom često nalaze predsednik i zamenik predsednika Skupštine kada oni procene da to žele da urade. Ipak i za to postoje pravila. U slučaju da predsednik Skupštine želi da govori po tački dnevnog reda za govornicom on to može učiniti kada nema prijavljenih govornika stim da Skupštinu mora obavestiti da će im se obratiti kao odbornik.
Demokratska stranka je na konferenciji za novinare ukazala da ne stižu ni odgovori na odborniččka pitanja pa ni da se u Sali ne osećaju sigurno. „To se dešava , mi pitamo jedno oni odgovraju drugo ili nam recimo citiraju zakon. Pa mi ćemo za Zakon da angažujemo pravnike, ako ga ne znamo, nema potrebe da nam to oni pišu , već treba da odgovore na pitanja koja smo postavili. Loše je to zaista, loš odnos i nepoštovanje Statuta“, konstatovao je na konferenciji DS-a odbornik Duško Rakić
Za govornicom na sednici Skupštine istu tvrdnju o neodgovaranju na odbornička pitanja imao je i odbornik SNSa Milan Marković. Opozicija tvrdi da je za to u najvećoj meri odgovoran predsednik Skupštine.
Odbornici opozicije potom su na sednici bili vredjani i okarakterisani kao ustaše. „- Odbornik nas je napao zbog toga što kritikujemo realizaciju budžeta. Upoređivanje u negativnom smislu određenih političkih stranaka je takođe nešto na šta je predsednik trebalo da reaguje. Posle ovakvog govora ja se ne osećam bezbedno. Kako mogu da budem siguran da me neko neće napasti kao nekog neprijatelja koji podržava ustašku politiku. Očekujem izvinjenje od kolege odbornika iz vladajuće stranke, a predsednik je morao da reaguje“, rekao je tada odbornik Rakić.
Na jednoj od sednica je vidjena i sledeća scena:
Neposredno pre samog napuštanja te sednice od strane DS-a Ilić je imao još jednu neumesnu konstataciju. Ilić je najavio tačku dnevnog reda Centar za negovanje tradicionalne kulture i odmah bez predlagača otvorio raspravu. Dok je odbornik DS-a Duško Rakić tvrdio da Skupština treba da upozna predlagača programa Centra za negovanje tradicionalne kulture jer ga Skupština i imenuje i o tom programu treba da se raspravlja.
„Ne razumem o čemu pričate, nemojte molim vas, ovo je ozbiljna sednica, koga ćete vi da upoznavate, upoznavajte gde hoćete, nemojte bre, samo nemoj da upoznavate nikoga, ajde bre (ha ha)“, rekao je Ilić dok su pojedini odbornici vlasti pljeskali. (fonogram)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.