Smerovi u skladu sa potrebama tržišta rada

imageU Valjevu će za 873 svršena osnovca biti omogućeno 1080 slobodnih mesta. Učenike u Valjevu očekuju i neki novi smerovi u Tehničkoj i Ekonomskoj školi.

Vodeći računa o parametrima vezanim za planiranje broja slobodnih mesta za upis u srednje škole ŠU Valjevo dostaviće plan upisa ministarstvu prosvete kojim je predvidjeno . „ Prošle godine nam je 100% uvažen predlog plana upisa i nadamo se da će i ove godine biti tako
S obzirom da smo plan upisa napravili uz sve neophodne saglasnosti. Moram reći da smo kao i prethodne godine vodili računa o potrebama tržišta rada prilikom predloga odredjenih obrazovnih profila. U Valjevu ove godine imamo 873 učenika koji završavaju osmi razred i to je za 46 više nego prošle godine. Predvideli smo ukupno 1080 slobodnih mesta“, kaže načelnica ŠU Zorica Jocić. Ona objašnjava da je praktično predvidjeno sedam odeljenja više nego što su potrebe učenika iz Valjeva, ali naglašava da je praksa prethodnih godina pokazala da se broj učenika koji dolaze sa strane kreće upravo do sedam odeljenja. Kada se posmatra struktura po trogodišnjim i četvorogodišnjim profilima, Valjevo ima osam trogodišnjih i 30 četvorogodišnjih obrazovnih profila. „ Tehnička škola će ponuditi učenicima tri trogodišnja i šest četvorogodišnjih ukupno 270 slobodnih mesta , Gimnazija 194 i sedam četvorogodišnjih odeljenja, Ekonomska škola dva trogodišnja odeljenja i pet četvorogodišnjih ukupno 210 slobodnih mesta, Medicinska škola jedno trogodišnje i pet četvorogodišnjih ukupno 180 slobodnih mesta, Poljoprivredna škola dva trogodišnja i pet četvorogodišnjih ukupno 210 slobodnih mesta. Muzička škola ima dva odeljenja ukupno 16 slobodnih mesta“, navodi Jocić.
Novina je od ove godine da je u tehničkoj i Poljoprivrednoj po jedno odeljenje više dok je Gimnaziji ponudjeno jedno odeljenje informatičkog smera , ali Gimnazija nije stigla na vreme da verifikuje taj obrazovni profil. U objašnjenju Gimnazije stoji i da ova škola ne raspolaže dovoljnim prostorom u kom bi se nastava mogla odvijati.
„ Novo je u Tehničkoj školi smer tehničar grejanja i klimatizacije jer je primećeno da postoji potreba tržišta rada za ovim obrazovnim profilom . U Tehničkoj je novo elektrotehničćar informacijonih tehnologija. Ovaj obrazovni profil je takav da će deca sticati znanja i veštine koji su neophodni za razvoj softvera. S obzirom na veliko interesovanje za ovaj obrazovni profil sigurni smo da će Tehnička škola ovo odeljenje upisati već u prvom krugu i da će biti maksimalno popunjen. U Ekonomskoj školi imamo novi obrazovni profil službenik u bankarstvu i osiguranju“, kaže Jocić.
I dalje je na snazi dualno obrazovanje pa u Tehničkoj školi za smer operater mašinske obrade , ova škola ima ugovor sa HK Krušik, Kovačkim centrom i još nekim privatnim radnjama. Ekonomska škola i prošle godine u obrazovnom sistemu imala je dualno obrazovanje u profilu trgovac gde su deca sticala znanja u Europromu , a kako se moglo čuti postoji mogućnost da takav ugovor bude obnovljen i ove godine. Poljoprivredna škola će imati smer mesara ove godine u dualnom obrazovanju za šta je ova škola obezbedila ugovore o saradnji sa brojnim mesarama u gradu. „ Što se tiče uopšte zakona o dualnom obrazovanju on je donet prošle godine , ali njegova primena počinje od školske 2019/20120. Godine. To znači da je ostavljeno dovoljno prostora i privrednim subjektima i školama da se pripreme za ono što se naziva aktivno uključivanje učenika u jednu aktivnu praksu. Ono što će preduzetnici imati su instrukturi, dakle lica koja će polagati posebno za licencu i sertifikat koji će izdavati Privredna komora Srbije kako bi bili obučeni za rad sa decom. Sdruge strane škola će imati nastavnika praktične nastave koji će sve to pratiti. Naše škole su pokušale koliko su mogle da povežu privredu , ali naravno da to može i bolje i time ćemo se mnogo intenzivnije baviti naredne godine. Mi sad imamo različite vidove dualnog obrazovanja, ali ih ne možemo sve podvesti pod dualno. Navešću primer Europrpoma i Ekonomske škole gde po novom Zakonu deca treba da dobijaju 70% od minimalne cene rada po danu prakse. Ekonomska i Europrom su skllopili ugovor po kome svaka tri meseca najbolji učenici na praksi dobijaju nagrade u novčanom iznosu. To je samo jedan vid dualnog obrazovanja“, objasnila je načelnica ŠU.

Tehnička škola :
– tehničar za komjutersko upravljanje,
-tehničar grejanja i klimatizacije
-operater mašinske obrade
-tehničar mehatronike
-elektrotehničar informacionih tehnologija
-elektromehaničar za termičke i rashladne uredjaje
-arhitektonski tehničar
-dekorater zidnih površina
-rukovaoc gradjevinskom mehanizacijom
-tehničar drumskog saobraćaja

Valjevska gimnazija:
-prirodno matematički smer, tri odeljenja 90 učenika
-društveno jezički smer, 30
-društveno jezički srpski-nemački 18 učenika
-društveno jezički srpski –francuski 12 učenika
-obdareni učenici u matematičkoj Gimnaziji 20 učenika
-obdareni učenici u filološkoj Gimnaziji 24 učenika

Ekonomska škola:
-carinski tehničar
-ekonomski tehničar
-poslovni administrator
-službenik u bankarstvu i osiguranju
-pravni tehničar
-konobar, kuvar, trgovac

Medicinska škola:
-medicinska sestra tehničar
-pedijatrijska sestra tehničar
-fizioterapeutski tehničar
-laboratorijski tehničar
-muški i ženski frizer

Poljoprivredna škola:
-poljoprivredni tehničar
-tehničar hortikulture
-veterinarski tehničar
-prehrambeni tehničar
-mesar
-pekar
-rukovalac mehaničar poljoprivrednom tehnikom.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare već 12. i 13. Aprila učenici osmih razreda će imati probni završni ispit dok će mala matura biti organizovana u junu.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.