Šansa za zapošljavanje 65 osoba

imageČlanovi Gradskog veća razmatrali su i utvrdili predlog Odluke o usvajanju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Valjeva za 2018. godinu.

Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Valjeva za 2018. godinu predstavlja osnovni instrument sprovođenja aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini. Njime se definišu prioriteti i ciljevi politike zapošljavanja u 2018. godini i utvrđuju programi i mere koji će se realizovati u ovoj godini na teritoriji grada Valjeva, kako bi se dostigli ciljevi i postiglo održivo povećanje zaposlenosti.Pravni okvir za donošenje ovog dokumenta predstavlja Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2018. godinu i Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Osnovni cilj LAPZ –a je povećanje zaposlenosti i to kroz stručnu praksu radi sticanja praktičnih znanja i veština za samostalan rad u struci, bez zasnivanja radnog odnosa i to za lica sa najmanje srednjoškolskim obrazovanjem, bez obzira na godine života i javne radove, uključivanjem pre svega, teže zapošljivih grupa lica.
Nacionalna služba zapošljavanja filijala Valjevoove godine realizuje programe stručne prakse samo za privatni sektor i sektore iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, pravosuđa i prosvete. Iz tog razloga odlučeno je da se LAPZ-a2018. pruži prilika za 65 nezaposlenih lica, od IV do VII stepena stručne spreme,koja nisu u mogućnosti da stručnu praksu tj pripravnički staž obave u privatnom i navedenim sektorima, a da to urade u sektorima korisnika budžetskih sredstava i to 40 lica sa sedmim stepenom, 10 lica sa šestim stepenom i 15 lica sa četvrtim stepenom stručne spreme.
Grad Valjevo ima veću potrebu za dodatnim angažovanjem nezaposlenih lica na održavanju i obnavljanju infrastrukture, poslova iz oblasti socijalnih, humanitarnih, kulturnih i drugih delatnosti kao i održavanja i zaštite životne sredine i prirode i drugih objekata od opšteg interesa. Iz tog razloga se Javni radovi nalaze u predlogu za ovu godinu, a oni doprinose očuvanju i unapređenju radnih sposobnostinezaposlenih i imaju ograničeno vremensko trajanje maksimalno tri meseca.Odlukom o budžetu za 2018. godinu za realizaciju programa uokviru LAPZ –a planirana finansijska sredstvaiznose 25.000.000,00 dinara.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.