Ovim tempom ka rebalansu

imageZa prva dva meseca tekuće godine raspisano samo deset javnih nabavki. Medju ovim javnim nabavkama četiri javne nabavke odnose se na potrebe same Gradske uprave . Za sada samo jedna javna nabavka koja se odnosi na radove, a 2016.godine 1.februara grad je preko tadašnje Direkcije za izgradnju imao raspisane javne nabavke za sve predstojeće radove.

Da javne nabavke praktično i dalje idu veoma sporo dokaz je u činjenici da su prva dva meseca 2018. godine iskorišćena za raspisivanje samo 10 javnih nabavki i to :
1.Nabavka goriva za Gradsku upravu grada Valjeva
2.Nabavka električne energije
3.Nabavka dobara za potrebe bifea
4.Redovno održavanje urbanog mobilijara
5Redovno održavanje javnog osvetljenja na teritoriji grada Valjeva
6.Redovno održavanje semafora na teritoriji grada Valjeva
7.Usluga izrade plana generalne reglacije „Jug“
8. Nabavka materijala za održavanje higijene
9.Nabavka potrošnog materijala
10. Redovno održavanje asfaltiranih ulica i ulica sa zastorom od granitne kocke

Nakon gašenja Direkcije za urbanizam i izgradnju najpre je javnost bila obaveštena o problemu upravljača puta koji još uvek nije ni rešen. Prelazak u sistem Gradske uprave zaposlenih u tadašnjoj direkciji praktično je sve ono što je radila Direkcija prešlo u nadležnost same Gradske uprave. Grad je za tu namenu formirao i posebno odeljenje, ali ovo odeljenje u svemu zavisi od sistema Uprave. Javne nabavke koje je Direkcija nekada samostalno raspisivala kao i druga javna preduzeća, sada su prešla u nadležnost grada.
Ovom odeljenju poverena je milijarda dinara za sve ono što bi u ovoj godini trebalo da bude uradjeno i izgradjeno. S obzirom da već u aprilu počinje sezona radova, ukoliko to vreme dozvoljava, za očekivati je da zimski meseci budu iskorišćeni za sraspisivanje javnih nabavki kako bi se radna sezona dočekala potpuno spremno sa izabranim izvodjačima i potpisanim ugovorima. Ali nije baš tako. Tek drugog marta raspisana je prva ozbiljnija javna nabavka za redovno održavanje asfatiranih ulica i ulica sa zastorom od granitne kocke. Za realizaciju ove nabavke bez eventualne žalbe učesnika na tenderu biće neophodno minimum mesec i po dana. To znači da će ugovori biti potpisani tek u aprilu mesecu, inače četvrtom mesecu ove godine, a samo uvodjenje izvodjača radova u posao moglo bi da potraje i do početka maja.
Milijarda dinara čeka da bude iskorišćena u ovoj godini, ali ukoliko javne nabvake budu išle ovim tempom pitanje je koliko je realno očekivati da se to zaista i dogodi.
U toku prošle godine mogli smo da čujemo načelnika pomenutog odeljenja Zorana Trifunovića koji je u više navrata izostanak radova pravdao nerealizovanom javnom nabavkom odnosno njenim raspisivanjem. Što bi opet praktično trebalo da znači, da je sve što je ovo odeljenje i planiralo na kraju bilo zakočeno raspisivanjem nabavki.
U februaru 2016. godine tačniuje pre dve godine sitacija je billa potpuno drugačija. Nadležni tada u Direkciji 1.februara obavestili su javnost da su sve javne nabavke za predstojeće radove raspisane.“ Dok meteorolozi najavljuju dolazak proleća sa nešto višim temperaturama već u martu , Direkcija za urbanizam već u februaru otvoriće sve raspisane tendere i kako kažu spremno dočekati početak moguće i rane sezone radova“, preneli su tada mediji u Valjevu.
Da nije sve u samom utrošku milijarde dinara već i u praktičnoj strani potvrdjuje situacija koju trenutno imamo. Zbog snega koji je pao poslednjih dana februara i shodno zimskom održavanju uz predvidjeno korišćenje soli kao energenta , za očekivati je da kao i svakog proleća na ulicama imamo udarne rupe. Tenderom koji je raspisan 2.marta predvdijeno je krpljenje udarnih rupa. Uz minimum zastoja krpljenje tih rupa počeće u maju. Ukoliko vreme u aprilu pa i u martu bude lepo kako to najavljuju meteorolozi da li je onda za očekivati da se gradjani žale i negoduju zbog udarnih rupa. Odgovori će se tražiti u odlejenju za infrastrukturu i gradjevinsko zemljište koje opet sdruge strane i neraspisuje javne nabavke.

Da li onda na osnovu svega što govore činjenice možemo da pretpostavimo da će u jednom trenutku predmet rebalansa budžeta opet biti i novac opredljen za radove , u ovom slučaju milijarda?

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.