Valjevski nastup sa hendikepom

imageTO Valjeva na predstojećem Sajmu turizma predstaviće se sa ponudom valjevskih hotela. Ipak to je samo jedan hotel u Valjevu, dok su ostali na Divčibarama. Valjevo sada ima u najvećem broju samo konačišta.

Dobra vest za Divčibare jeste da će ponuda hotelskog smeštaja na ovoj planini ponovo biti pomenuta na Sajmu turizma koji će biti održan od 22. do 25 . februara u Beogradu. Hotel Pepa i hotel Divčibare imaće mesto u prezentaciji na valjevskom štandu i ujedno i jedini ptreostali hotel u Valjevu Omni centar.
Nekada se u Valjevu smatralo da samo posebni i dobro platežni gosti mogu odsedati u hotelu Grand dok je hotel Narcis bio ponuda za sve ostale turiste . Ni jedan ni drugi više nemaju taj status. Oni su sada mnogo godina kasnije, postali konačišta u rangu svih ostalih konačišta koja su u medjuvremenu nastala u Valjevu.
Ako biste na internetu potražili informacije o hotelu Grand mogli biste da pronadjete zaista zanimljiv opis svega onoga što ovaj hotel nudi. Medjutim poslednji dostupni podaci koje je Vamedia dobila od TO prošle godine govorili su da ti podaci nisu tačni jer se ne radi o hotelu. Ukoliko je u medjuvremenu nešto i promenjeno javnost nije obaveštena. Ipak sama direktorka TO Ana Marković najavljujući učešće i prezentaciju na sajmu turizma ne pominje nijedan od nekada čuvenih valjevskih hotela izuzev Omni centra . Možda zato što ostalih nema.
Hotel Grand je 2014. godine proglašen za spomenik kulture i on to sada zaista i jeste .l Spomenik i sećanje na neka davna vremena pre privatizacije kada je hotel postojao i bio takoreći simbol Valjeva. Prelaskom u ruke valjevskog biznismena Vidoja Vujića svaka aktivnost na proširenju ponude pa i samom usavršavanju postojeće je gotovo prestala.
Grand bi sada mogao ispisati bogatu istoriju počev od 1883 kada je na tom mestu bila gradska mehana do savremenog konačišta u zdanju koje služi na ponos Valjevu . Ili je bar služilo.
Nekada mehana, pa štamparija, pa bolnica i na kraju 1948 godine hotel sve je nestalo , a Valjevo je praktično ostalo sa samo jednim hotelom u koji gosti koji dolaze mogu biti smešteni.
Nekada mesto unapredjenja kulturnog i društvenog života Valjeva i Valjevaca sada je deo prošlosti i ne može ma koliko bila naduhnuta Turistička organizacija Valjeva promeniti neke činjenice. Šta bi se dogodilo ako bi na tom sajmu recimo grupa možda Čeha najavila dolazak bar sto turista na par dana u Valjevo? Kapacitet Omni centra još uvek nije tako veliki da bi ih mogao podmiriti , da li bi to onda TO Valjevo morala da slegne ramenima i kaže da ne postoje kapaciteti? Verovatno bi. Ali ne iz sopstvene krivice već iz razloga realne turističke ponude . Nastup sa hendikepom slika je ovog vremena i činjenice da se ništa baš ništa ne dešava po ovom pitanju . Istom biznismenu grad je izašao u susret smanjujući mu dugove, ali procvata valjevskih hotela nema. Da li je onda grad pogrešio? Kako će onda nastup na Sajmu turizma sa ponudom nazovi valjevskih hotela sve da reši? Nikako.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.