U ovoj godini i nove usluge Doma zdravlja

imageDom zdravlja u 2018.godini planira kupovinu nove opreme , sanitetskih vozila, rekonstrukciju jednog dela prostora, a gradjanima će biti omogućeni zdravstveni pregledi i oftamologa, alergologa, gastroenterologa, kardiologa i hirurga. Primedbe na poslovanje na sednici Skupštine imao je odbornik SNS Milan Marković.

U programu poslovanja Doma zdravlja Valjevo za 2018. Godinu kojije usvojila gradska Skupština predvdiejni su prihodi u visini od 550,8 miliona dinara. Najveći deo prihoda ostvariće se od RFZO dok Dom zdravlja planira i sopstvene prihode u iznosu od 26 miliona i računa na 58,8 miliona dinara iz budžeta grada. U ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno radi 348 zaposlenih od čega 107 doktora medicine i doktora stomatologije, 171 medicinske sestre i tehničari i 70 zaposolenih u svojstvu nemedicinskog osoblja.
Počev od krečenja i uredjenja seoskih ambulanti, Dom zdravlja predvidja i uredjenje podrumskih prostorija ustanove kako bi se što veći prostor u samoj zgradi mogao kvalitetno iskoristiti, predvidjena je izgradnja nadstrešnice za vozila kao i zatvaranje dela prostora sterilizacije . Zbog kako se navodi dotrajalosti voznog parka u 2018. godini predvidjena je kupovina novog putničkog vozila 1 milion dinara i jednog sanitetskog vozila 5,5 miliona dinara. Nove klima uredjaje trebalo bi da dobiju služba stomatologije i prostor sterilizacije u zgradi DZ. Obzirom da DZ raspolaže sa preko 200 dotrajalih računara koji moraju biti iz godine ugodinu menjani DZ u programu poslovanja predvidja i zamenu odredjenog broja ove vrste tehnike. Sa 28,8 miliona dinara biće finansirana nabavka medicinske opreme, nabavka jednog rentgen aparata u iznosu od 13 miliona, dva namenska frižidera za odlaganje vakcina, oprema za novonabavljene sanitete i tehničkih mikromotora za službu stomatologije u visini od 5 miliona dinara, RTG4D ortopan za stomatologiju 6 miliona i zamena stomatoloških stolica u iznosu od 4 miliona dinara.
Programom prevencije za 2018 godinu planirano je da 8 miliona dinara bude izdvojeno za usluge lekara po ugovoru i angažovanje specijaliste ginekologije koji vrši preglede žena bez zdravstvenog osiguranja. Specijalista ORL bi u DZ radio preglede po proceni pedijatra , tu je i specijalista neuropsihijatrije , oftamologije , specijalista kardiolog, hirurg za zbrinjavanje pacijenata sa ranama i opekotinama, a predvdiejno je i angažovanje doktora specijaliste alergologa i gastroentereologa.
Na sednici Skupštine ozbiljne prigovore na nabavke imao je odbornik SNS Milan Marković koji je posebno izdvojio nabavku protokola i kartona za imunizaciju. „ Dobro je što ste me poslušali kada sam ovde govorio o tome da treba sačuvati retgen prostor i laboratoriju i da to niste izdali Hemofarmu kao što ste ovde najavljivali. Za svaku je pohvalu da ste taj prostor sredili , ali sredjivanje je trajalo 40 dana pa su gradjani imali problem, moglo je to biti i brže uradjeno. Vidim da se nabavlja retgen aparat što je takodje jako dobro. Ali ja sam tražio nabavke za nekoliko godina i nisam dobio te odgovore“, rekao je Marković. Da je program prepisan od ranijih godina tvrdila je odbornica DS-a Milka Erić, a njen partijski kolega Duško Rakić zamolio je da se reši problem vozača hitne pomoći i problem oko novih ugovora sa smanjenim koeficijentima.Odbornici vladajuće SNS posebno su se osvrnuli na odličnu ocenu u procesu akreditacije ove ustanove dok je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović rekao da je Dom zdravlja zatrpan krivičnim prijavama onih koji bi želeli da unazade rad ustanove. Odgovarajući odborniku Markoviću Gvozdenović je rekao: „ Marković zna da ga drug Stari odveo za Beograd i dao mu platu od 300 000 dinara i sada on mora da vraća dug. Ovo sada vidim kao odnos točka i kočnice. Bolno i za jedno i za drugo. Slušao sam običan svet koji nije imao ko da odvede iz Valjeva i oni su više nego zadovoljni kako sada izgledaju prostorije u kojima se leče, kako izgledaju recimo VC-i. I zato mi je žao što se neke stvari zloupotrebljavaju. Oni sada znaju koje sve zdravstveneusluge mogu da dobiju u DZ , a ranije ih nisu imali“.
Odbornik Marković je za govornicom optužio gradonačelnika da ne govori istinu. „Ja nisam izneo laži za razliku od gradonačlenika koji vama već godinu dana laže. On je tvrdio da treba da se dovede Hemofarm, on je hteo da izda retgen , a ja sam samo podsetio na njegove gluposti“, rekao je Marković.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.