Tri člana komisije za sport protiv interesne grupe

imageKomisija za sport podelila 80 miliona dinara sportskim klubovima, a tek sutradan bodovala klubove. Pojedini članovi komisije tražiće izuzeće iz daljeg rada jer kako tvrde ne vide više svrhu učešća u fingiranim komisijama.

Skupština grada usvojila je odluku da se 69 miliona opredeli za finansiranje sportskih klubova u Valjevu, ali je Komisija za sport ipak na raspolaganju ipak imala 80 miliona dinara.Ova iymena je dogovorena na nivou grada i potrebe vrhunskih sportskih klubova kako bi im se omogućilo dalje učešće u takmičenjima.Na ovaj način su praktično nadomešćena sredstva koju su klubovi trebalo da dobiju iz drugog rebalansa 2017. godine, Radnički, VA014 Gorenje, Srbijanka, ŽRK Metalac i KMF RB. Ovu sumu po pravilniku trebalo je raspodeliti na 43 kluba u Valjevu na osnovu broja bodova koji su bliže objašnjeni pravilnikom o bodovanju pri čemu se za svaku tačku u pravilniku predvidja odredjeni broj bodova. Logično bi bilo, tvrde pojedini članovi komisije da onaj ko ima najviše bodova ima i najviše novca, ipak ne onoliko koliko je raspodeljivano. Novac je raspodeljen po donetom predlogu , a tek narednog dana komisija se ponovo sastala kako bi bodovala klubove.
Ista komisija donela je odluku kojom je najviše novca opredeljeno KK Metalac 15 miliona dinara, FK Budućnost Krušik 12 miliona , VK Valjevo 8 miliona, Fudbalskom savezu 5 miliona, OKVA014 4,5 miliona, OK Srbijanka 3,5 miliona, ŽOK –u 2,7 miliona dinara. Svi ostali dobili su značajno manje iznose .
Ipak odluka nije doneta jednoglasno .Tri člana komisije od ukupno sedam članova glasali su protiv ovakvog načina raspodele sredstava.Oni tvrde da se nisu poštovala pravila na koja ih obevezuje Strategija o razvoju sporta u Valjevu. Protiv odluke koja je doneta bili su R.Simić, A.Bošković i A. Mijailović dok su za ovu odluku bili preostali B.Aleksić, M. Begović, Negić, Z. Pantić.
Do razilaženja u mišljenju došlo je zbog činjenice da su svi klubovi bili u obavezi da dostave programe rada za ovu godinu pa i činjenice da je Metalac kome je dato najviše novca praktično dostavio samo jedan program. S druge strane ništa manje važna nije bila ni činjenica da je ovakvom raspodelom dovedena u pitanje obuka dece neplivača što je u Valjevu do sada bila višegodišnja praksa. Istovremeno kako se moglo čuti, potpuno su prenebregnute činjenice o validnom broju dece u klubovima s obzirom da je svaki klub mogao da napiše koliko god hoće. Nisu se poštovala ni pravila o rangu takmičenja i broju takmičarskih selekcija u mladjim kategorijama.
Nakon sastanka bilo je jasno da je odluka iznudjena pa i da je u svemu prednjačio Pantić koji se od skora nalazi u pomenutoj komisiji koji je kažu zastupao interese Metalca. Javnosti Pantić nije poznat iz sportskog života grada Valjeva već pak iz vremena SPO-a kada je bio povezivan sa poslovanjem preko partijske firme Spona sa beogradskim Zelenilom i pijacama. U to vreme javnosti je postao poznat pod nadimkom Panta Pineks. Ljudi koji se ceo život bave sportom jednostavno nisu mogli da dodju do reči od Pantića koji je nastupao kao da je stvar rešena već pre sastanka komisije.
Kako Vamedia nezvanično saznaje moguće je da će grad opredeliti još novca za sport pa i da će gradonačelnik Slobodan Gvozdenović pokušati da reši problem razlike u opredeljenim sredstvima.
S obzirom da se ne poštuju pravilnici i ne poštuje sport pre svega , pojedini članovi komisije najavljuju svoj izlazak iz nje
KK Metalac koji u ovom trenutku po nekim podacima ima 120 000 evra duga izvesno će dugove moći da vrati. Ali će zauvek ostati činjenica da ma koliko puta ovaj klub bio spašavan uvek će praviti ogromnu razliku u novcu u odnosu na ostale sportove i klubove. Ova bolećivost prema tradiciji postojanja zapravo nikada nije bila bolećivost prema novcu gradjana koji su tu tradiciju ozbiljno finansijski održali. Možda je pravo pitanje , a i svaki odgovor vezan za Metalac, a u skladu sa postulatom sport pre svega za decu, da u Valjevu više dece igra košarku u klubovima u kojima se plaća članarina nego u Metalcu.
Po nezvaničnim saznanjima Vamedie, gradonačelnik Gvozdenović će pokušati da bar smanji razliku izmedju nečije volje i stvarne potrebe i stvarnih razloga. U više navrata do sada Gvozdenović je isticao značaj sporta i potrebu da što veći broj dece i mladih bude uključen u neki oblik fizičke aktivnosti pa će kako se očekuje upravo on stati nasuprot sitnih ili krupnijih interesa pojedinaca ili grupe.S obzirom na činjenicu da su tri člana komisije bila jasno protiv i da su pojedini članovi komisije koji su glasali za ovakavu podelu nakon toga slegali ramenima ne mogavši da objasne šta se zapravo dogodilo , Gvozdenović neće biti usamljen u pokušaju da se problem koji je nastao reši u cilju zadovoljenja potreba svih valjevskih sportista bilo da su „veliki“ ili „mali“ . Jer nikad se ne zna, Valjevo će možda opet imati u centru grada nekog novog Teodosića, ali rame uz rame sa nekom novom Salaški.
.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.