Program Ustanove pred odbornicima, a pravda na sudu

imageDeset članova nekadašnjeg KUD „Abrašević“ u subotu organizuju popularno nazvan „Susret sa javnošću“ , praktično sastanak svih relevantnih činilaca u slučaju gašenja ovog društva. Dok oni pravdu traže i pred sudom , pred odbornicima Skupštine 9. februara naći će se i program poslovanja Ustanove za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“.

Šta se htelo i šta se postiglo gašenjem Udruženja gradjana KUD „Abrašević“ možda će biti malo jasnije nakon razgovora na ovu temu koji je predvidjen i na koji su pozvani svi relevantni činioci već u subotu.
U medjuvremenu dok nova Ustanova čeka usvajanje programa deset članova nekadašnjeg „Abraševića“ zaštitu za amaterizam traže na sudu. Oni tvrde da pre svega odluku o gašenju nije doneo nijedan organ samog društva, ali da su za tu namenu skupljeni potpisi nekoliko mladih amatera. Po njihovim rečima nema nikakve odluke Konferencije amatera, koja se inače mora doneti na način i u formi kako to Zakon o udruženjeima propisuje. „Uprkos tome Upravni odbor sprovodi aktivnosti čiji je cilj gašenje Društva. Očigledno je, dakle, da su Upravni odbor i sekretar Društva rešili da nečiju nameru o gašenju sprovedu na krajnje nezakonit način, bez prethodne odluke Konferencije amatera. Stoga smo u okviru svojih prava, kao članovi Društva upotrebili pravna sredstva koja su nam po zakonu bila na raspolaganju i pokrenuli postupke pred nadležnim sudovima i organima“, navelo je pomenutih deset članova u otvorenom pismu javnosti objavljenom najpre u listu Napred od 25. januara.

Pred odbornicima Skupštine na narednoj sednici naći će se i predloženi program novoosnovane Ustanove. Medju planiranim aktivnostima ova Ustanova navodi najpre iz pozorišne delatnosti predstavu „Don Žuan“ koja bi trebalo da bude premijerno izvedena za Tešnjarske večeri , a ukoliko se kako se navodi, iz bilo kog razloga ovaj projekat ne realizuje ostaje alternativa predstava „Original falsifikata“. Ustanova „Abrašević“ za ovu godinu najavljuje i pokretanje dečje scene i pripremu predstave za najmladje „Neven“. Pozorišni život biće produžen i ranije postavljenim predstavama : „ Kaskader“ i „Maratonci trče počasni krug“ učešćem na festivalima i ponovnim igranjem u samom gradu. U ovoj godini biće održan i trinaesti po redu Abro fest koji će biti finansiran sa 700 000 dinara iz budžeta grada i 800 000 dinara od sopstvenih prihoda Ustanove.
Što se tiče hora , Gradskog mešovitog i Dečjeg hora najavljuje se pokušaj obnavljanja saradnje sa Slovenijom, a potom i učešće na „Mokranjčevim danima“ krajem septembra. Hor će učestvovati na svim gradskim manifestacijama, ali će imati i svoj celovečernji koncert.
Slično je i sa ansamblom narodnih igara kog očekuju dva samostalna koncerta u Valjevu i učešće na gradskim manifestacijama. Ustanova predvidja i omasovljenje orkestra.
U okviru finansijskog plana navode se sredstva iz budžeta grada u iznosu od 8,2 miliona dinara, 300 000dinara prihoda od sopstvene delatnosti i 500 000 dinara prihoda od donacije. Na strani rashoda predvidjeno je 1,7 miliona dinara za zarade dva zaposlena lica, tu su troškovi struje, vode, kanalizacije i odnošenja smeća, čišćenja prostorija.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.