Oportunitet i za predsednika Sindikata

imageU Valjevu poslednjih godinu i po par slučajeva nekog krivičnog dela koja su uznemirila javnost završena su oportunitetom. Poslednji od njih, javnosti poznat, bio je slučaj zloupotrebe službenog položaja predsednika Sindikata u JKP Vidrak.

Oportunitet zapravo znači da umesto sudjenja za delo koje ste izvršili , svoj dug prema ostećenom I Državi ispunite tako što ćete kaznu platiti novčano ili radom.
Valjevo je bilo vidno uznemireno slučajem šamaranja romskog dečaka od strane službenika Gradske uprave Nikole Ilića. Reagovale romske organizacije, reagovao ministar i državni sekretar, a pod znakom pitanja bilo je nečinjenje Gradske uprave po ovom pitanju u smislu disciplinske komisije. Za slučaj šamaranja deteta posle mnogo buke u javnosti Ilić je dobio institut oportuniteta pa je za delo praktično platio 30 000 dinara.
Oportunitet je u ovom trenutku ponudjen i dvojici bivših direktora JKP Vidrak Slobodanu Pavloviću i Janku Gagiću za davanje besplatnih parking karti bez odluke UO . Ovaj slučaj još nije završen.
Poslednji slučaj o kome se u javnosti govorilo bio je slučaj predsednika sindikata u JKP Vidrak Lazara Lazića . Tužilaštvu u Valjevu podneta je prijava protiv Lazića u julu 2017. godine zbog sumnje u počinjeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz čl. 359.st1.KZ, a povodom zloupotrebe položaja predsednika sindikata „Samostalni sindikat“ u ovom preduzeću. U prijavi je navedeno da je Lazić koristio svoj privatni bankovni račun na koji je prebacivao sredstva sa sindikalnog računa koji se puni sredstvima članova Sindikata. Vamedia je došla do informacije da je ovaj slučaj prva primetila služba računovodstva u JKP Vidrak koja je i odbila da uradi završni račun za Sindikat. Za učinjeno delo prema prijavljenom Lazaru Laziću primenjen je institut oportuniteta odnosno odlaganja krivičnog gonjenja Rešenjem OJT Valjevo KT.br.979/17.od 29.01.2018.god. Lazić je prihvatio da uplati u humanitarne svrhe 30 000, otklanjanje vanrednih okolnosti-poplave. Prihvaćenu meru Lazić je u celosti i pravovremeno izvršio.
Lazić je trenutno zaposlen na poslovima referenta za pravne poslove, a pred Tužilaštvom trenutno je u toku predmet KT.br.772/17, odnosno postupak dokaznih radnji protiv Lazića zbog krivičnog dela teške telesne povrede iz čl. 121.st.1KZ. (Podaci OJT dobijeni po osnovu dostupnosti informacija od javnog značaja)
Javnosti je Lazić poznat kao i jedan od kandidata za mesto direktora u JKP Vidrak. Konkurs na kome je Lazić prošle godine učestvovao i po mišljenju Komisije nije ispunio uslove je i kako se moglo čuti na sednici Skupštine, poništen pa je Skupština postavila novog vršioca dužnosti direktora.
Jedan od dokumenata i osnovnih uslova, koji se prilaže prilikom konkursa, je i da lice nije osudjivano , pa je Lazić ovaj uslov ispunio upravo na osnovu primenjenog instituta oportuniteta u pomenutom slučaju sindikalnog i ličnog računa, čime je delo brisano.
Po Zakonu oportunitet jednom licu se ne može primenjivati neprestano pogotovo ne za ista ili slična dela. Da li će i za drugo delo koje se stavlja na teret Laziću biti moguće primeniti oportunitet ostaje da se vidi i odgovor je na pravosudnim organima .

Oportunitet (236 ZKP)
Ukoliko ste izvršili krivično delo za koje je predvidjena novčana kazna, kazna zatvora do 3 godine, odnosno kazna zatvora od 3 do 5 godina, može doći do primene ovog institiuta I to na predlog Tuzilaštva, odnosno Vašeg branioca ili Vas ukoliko nemate branioca. Oportunitet zapravo znači da umesto sudjenja za delo koje ste izvršili , svoj dug prema ostećenom I Drzavi ispunite tako što ćete :
1. Oštećenom platiti odredjenu sumu koju Vam tužilac odredi.
2. Obaviti humanitarni rad u nekoj instituciji, ako nemate sredstava da platite, recimo, a imate vremena da na ovaj način ispunite deo svojih obaveza.
3. Da ispunite dospele obaveze izdržavanja.
4. Da se podvrgnete lecenju od alkoholizma, upotrebe opojnih droga, odnosno da se podvrgnete psihosocijalnim terapijama.
Ovo su najučestaliji vidovi ovog instituta, ali pored njih postoje I druge obaveze koje možete pronaci u članu 236. ZKP.
Do oportuniteta može doći pre pokretanja istražnih radnji, ali i posle njih, odnosno nakon obavljanja istražnih radnji, pa čak I na glavnom pretresu (kod sudije koji Vam izriče presudu)
Da bi došlo do primene oportuniteta mora se saglasti ostećeni pre svih, ako on ne želi da se na taj nacin reši problem, već želi da Vas vidi pred sudom za krivično delo kojim ste ga oštetili, onda nema ništa od oportuniteta, već ćete morati da dokazujete svoju nevinost kao I svi ostali u krivičnom postupku, u kom vas sud moze osuditi ili osloboditi. Pored saglasnosti oštećenog, potrebno je da se i državni organi saglase sa oprtunitetom, a oni se neće saglasiti samo ukoliko je Vaša prošlost kriminogena, odnosno ukazuje da ste skloni da činite takva ili slična krivična dela. Kao I kada je to krivično delo izvršeno na teži način.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.