Milijardu dinara za investicije JP Kolubara u 2018

imageSkupština grada usvojila je program poslovanja JP Kolubara koojim se ove godine predvidjaju investicije od milijardu dinara. Za mnoge poslove iz projekta same brane neophodno je da se uključe i grad i nadležna ministarstva.

Direktor Zoran Mitrović odbornicima je predstavljajući program rada JP Kolubara rekao da ovo preduzeće u 2018. godini očekuju investicije od milijardu dinara. medju najvećim ulaganjaima su 154 miliona iz budžeta grada za izgradnju cevvoda ka selima. “ Ostale opštine izdvojiće 30 miliona dinara za projekat cevovoda . Od republike ćemo ove godine dobiti 140 miliona dinara za nastavak izgradnje brane, a Kancelarija za jjavna ulaganja izdvojiće 500 miliona za cevovod sirove vode i 148,7 miliona dinara za vodovod Divci-Mionica.Predvidjeno je 66 miliona dinara po osnovu usluga po ugovoru koji će biti iskorišćeni za pokriće tekućeg poslovanja“, rekao je Mitrović.
Odbornik MIlan Marković SNS postavio je tri pitanja vezana za samu branu. „Koliko je para do sada potrošeno za izgradnju te brane? Koliko je još potrebno? kada će to biti gotovo?“ upitao je Marković.
Po rečima direktora Mitrovića brana se trenutno nalazi u tehničkom prijemu i svake nedelje branu obilaze stručnjaci koi su prilikom poslednje posete konstatovali da se sve odvija onako kako je predvidjeno. „Ukupna cifra koja je do sada utrošena je oko 80 miliona evra. Ali morate shvatiti da tu nije samo izgradnja brana već i drugi brojni infrasdtrukturni objekti. Pa samo obilaznica oko brane koštala je 12 miliona evra i to je platila Kolubara, a potom je taj put predat Putevima Srbije. neophodno je još oko 20 miliona evra , kažem oko jer nedostaju projekti za cevovofde i nema projekta za novo postrojenje za preradu vode čime će se obezbediti pijaća vda i za LJig i Koceljevu. U ovom trenutku bavimo se završetkom investicije i radom na preostalim poslovima koji su predvidjeni,“rekao je Mitrović.
kako su odbornici opozicije tražili i odgovor na pitanja vezana za dugove preduzeća Mitrovićš je za govornicom objasnio.l “ Preduzeću Hidrotehnika ovo preduzeće je ostalo dužno još 2004 godine za izvedene radove. To preduzeće je tužilo i dobilo spor na sudu, ali mi smo preuzeli sada obavezu da ta 24 miliona duga saniramo i rešimo. Istovremeno smo rešili i problem sa EPS-om oko lokacije za mini hidroelektranu. Neke probleme moramo da rešavamo u hodu. Više je nego jasno na osnovu izjašnjenja ostalih opština da je investicija brane itekako opravdana.Ovde se pominjala organska proizvodnja i turizam. Moram da kažem da JP Kolubara stoji i dalje iza tog projekta i neće se odustati ni od čega što je predvdiejno ,ali za te dve stvari neophodna nam je pomoć grada i ministarstava.Pred nama su velike investicije i jedan ozbiljan rad“, rekao je Mitrović nakon čegta je Skupština usvojila program poslovanja ovog javnog preduzeća.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.