KUD Abrašević ugašen na nezakonit i nemoralan način

imageGašenje KUD-a Abrašević je nezakonit i nemoralan čin, poručili su članovi ovog nekadašnjeg Društva. Na razgovor na koji su bili pozvani gradonačelnik, član Veća zadužen za kulturu, Upravni odbor nove Ustanove, sa članovima Društva niko od pozvanih nije došao. „Ko je odlučio da se Društvo ugasi kad članovi nisu? Čiji je to interes?“, bila su neka od pitanja koja su se mogla čuti.

Udruženje gradjana KUD Abrašević ugašeno je krajem godine na predlog jednog od članova UO Jasmine Belkhiri. O gašenju Društva nije obavešteno članstvo, a sama procedura nije bila po zakonu. „Sve su svalili na neku decu koja i ne znaju šta su potpisala“, tvrde članovi ovog Društva. Ko je i po kom zakonu mogao da donese odluku o gašenju , osnovna su pitanja za članstvo.

Da je Abrašević duže od sto godina bio jedan od značajnih nosilaca kulturnog života u Valjevu, a sigurno stub amaterizma potvrdili su članovi ovog nekad Udruženja gradjana KUD Abrašević. Oni su na razgovor o situaciji koja je nastala i koja je dovela do gašenja Udruženja gradjana KUD Abrašević pozvali ključne faktore u postupku odlučivanja o gašenju , ali se na ovaj razgovor niko od pozvanih nije odazvao. Branko Lukić dugogodišnji član Abraševića postavio je ključno pitanje o kome se na ovom sastanku trebalo razgovrati-Zašto je bilo toliko hitno da se na ovaj način ugasi Društvo ,a da se članovi Društva pritom zaobidju ? „ Čuli smo niz laži , manipulacija istinom od kojih je jedna svakako da bi Abrašević bio ugašen i ostao na ulici da nije bilo ovog čina. To apsolutno nije tačno. I o tome treba ozbiljno razgovrati i razmišljati. Žao mi je što se niko od pozvanih nije odazvao jer bilo bi onda šanse za razgovor. Ali očigledno da neko ne želi da se o tome previše razgovara. Takodje su rekli da je to „Mnogo buke ni oko čega“, ali mi smo odgovorili „Mnogo buke ili bruke pitanje je sad?“. Ovde se zaboravlja da nakon Biblioteke, prva produkcija u Valjevu bila je proizvod Abraševića. Pretrpeo je Abrašević mnogo i istrajavao više od sto godina, a zašto danas ne treba da postoji u tom obliku? Kome Abrašević smeta“, upitao je Lukić.
Boško Milić član pozorišta Abraševića i svojevremeno predsednik Abraševića i član Konferencije amatera rekao je da je Abrašević sigurno „kriv za mnogo toga“ . „Ako je ugašen , znači da je „kriv“ i sa „mnogo nedostataka“ . Abrašević je „kriv“ zato što je Abrašević isto što i Narodno pozorište za Beograd. „Kriv“ je jer su se iz njega afirmisali istaknuti umetnici koji su svima poznati širom Balkana,Evrope i dalje. „Kriv“ je jer je okupljao mlade, jer im je otvorio prostor da afirmišu svoje umetničke sposobnosti. Iako je 113 godina star on je jako mlad i to je veliki nedostatak. Ali nalazi se i pronalazi lek za tu mladost pa i ono što smo mi mislili da Abrašević nikom ne može da smeta ipak izgleda smeta. „Kriv“ je Abrašević što je brend Valjeva i što taj brend prepoznaju kritičari. „Kriv“ je zbog mnogo nagrada i toga što je malo koštao ovaj grad. Razmislite koliko bi neka Ustanova sa više od 1000 članova koštala ovaj grad, a Abrašević nije koštao ništa“, rekao je Milić osvrćući se na brojne uspehe Abraševića i u oblasti hora, folklora i pozorišta.
On je posebno istakao da je najveća krivica Abraševića očito bila u tome što je oduvek bio apolitičan. U zaštitu i odbranu svega što je Abrašević bio grupa od deset članova pokrenula je tri sudska postupka pred Osnovnim sudom u Valjevu, pred Agencijom za privredne registre i pred Privrednim sudom. Ovi postupci treba da dokažu da je Abrašević ugašen nezakonito uz kršenje niza zakona o Udruženjima , ali i o kulturi. Na formalno pravni aspekt procedure gašenja, ali i moralni čin samog gašenja osvrnuo se Zoran Jovanović član Abraševića od 1970 godine, umetnički rukovodilac i dobitnik brojnih nagrada. „Izuzetno je važno koju formu ima Abrašević i to nije svejedno i više ovim činom gašenja ne postoji kontinuitet imena. Kulturno umetnički amaterizam je neodvojiv deo kulture jednog društva, po Zakonu o kulturi taj amaterizam je predvidjen kao delatnost od opšteg interesa i ugradjen je u Strategiju kulture ovog društva i sve te odredbe su praćene odredbama da su i Republika i lokalna samouprava obavezane na podršku tim KUD-ovima, a mogu to činiti obezbedjivanjem prostora ili sredstava. Ustanova se ne može baviti amaterizmom to se ne sme zaboraviti. Netačno je da je Abrašević suočen sa mogućnošću da od njega Centar zatraži plaćanje kirije i zakupa , to nije tačno jer Zakon kaže da to nije tako. Mi smo sve u vezi Abraševića i gašenja saznali iz medija jer niko nije kontaktirao Konferenciju amatera koja je jedina mogla da donese odluku o gašenju“, rekao je Jovanović.

image Navodeći niz neistina iznetih u javnost Jovanović navodi i da je nejasno kako je i kome palo na pamet da ugasi Abrašević bez konsultacija sa članovima Abraševića. Po njegovom mišljenju morao je biti ispoštovan zakon. „ Potpuno bez procedure su ga ugasili. Po Zakonu morala se sastati Konferencija amatera i to je jedini nadležni organ koji može doneti tu odluku o gašenju. Ona niti je održana niti je ta odluka doneta. To što su plasirani neki potpisi nama je neprihvatljivo. Načinjena je potpuna podvala i nama to zaista nije razumljivo.Od koga? Dezinformacija je i obmanjivanje da su nastali neki novi uslovi u poslovanju KUD-ova pa Abraševiću ne mogu da se plasiraju budžetska sredstva. To nije tačno. Ako nije tačno da može da izgubi prostorije i nije tačno da može da izgubi budžetska sredstva šta onda može biti razlog gašenja Društva? To članovima nije rečeno. Još tragamo za papirima i motivima. Cilj nam je da se stanje vrati u predjašnje i da se sazove jedna široka javna rasprava o daljoj sudbini Društva,“naveo je Jovanović dodajući da je amaterizam praktično nemoguć u Ustanovi jer tu ne može po zakonu biti članstva.
Kršenje zakona i krajnji nemoral odlikuju gašenje, navode članovi Društva. Medju velikim nepoznanicama članstvu ostala je i činjenica da je nepoznato šta se dogodilo sa imovinom Abraševića. Po svemu sudeći , kako navode jasno je da je u pitanju nečiji lični interes pa i da nije isključeno da u svemu ima i elemenata krivičnog dela. „ Neko je smislio da ubuduće kad neko kaže Abrašević to više ne znači KUD Abrašević ili da nije ni važno šta je to kad se kaže Abrašević“, konstatuju članovi. Oni tvrde da nije bilo potrebe gasiti Društvo da bi se formirala neka Ustanova.
Na konstataciju Vamedie da je na sednici Skupštine načelnica Jelica Panjković, po zanimanju pravnik, rekla da se radi o prevodjenju KUD Abrašević u Ustanovu za negovanje tradicionalne kulture Jovanović kaže. „Ja ne znam šta je ko rekao , ali taj termin pravno ne postoji. Postoje statusne promene, spajanje, pripajanje i odvajanje. Primera radi pošto Abrašević ima više sekcija one nisu konačne i mogu biti promenjen,brisane ili dodate. Tako je mogao jedan segment da se odvoji i da to bude statusna promena. Ali ovde nije . Ovde je ugašen Abrašević i više ne postoji. Da je bilo tog“prevodjenja“ on da bi to bilo ovako Javna ustanova KUD Abrašević ali je to nemoguće zakonski. KUD u Javnu ustanovu to ne može po zakonu. Kao što i ovo što su uradili nije po zakonu. To je nezakonita registracija jer ne može Ustanova da se bavi amaterizmom i lično sam ubedjen da ćemo to srušiti“.
Bez Konferencije Društvo ne može biti ugašeno, Ustanova se ne može baviti amaterizmom, članovi su morali da budu obavešteni i o statusu imovine i svakom drugom predlogu, konstatacije su sa ovog sastanka. „Frapira jedna stvar i unosi gorčinu, pominju inicijativu iz 2010. Godine. Niko nezna štaje to. Ako je neko i imao tu ideju nekad nije bila dokumentovana , a potom i da je postojala kako je otišla u Opštinu, a ne kao predlog Konferenciji? Zašto neko nije smeo da se potpiše na takvu odluku nego su to poturili deci koja ne znaju uopšte o čemu se radi? Poturili su im saglasnost,a da oni to i ne znaju. Celu stvar da stvale na decu ? To je strašno i jako nemoralno, toliko razočaravajuće“, zaključio je Jovanović.

„-Pa on je čovek.
-Pa nije on čovek, on je vlast.
-U čemu je razlika?
-Vlast je kao kamen, ona se otisne i ubije čoveka!“ Meša Selimović

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.