Divlje deponije na Vidraku , pored reka pa i na obroncima planina

imageDok se jedni kunu u grobove predaka na brdu Vidraku i vrlo im smeta glasna muzika pa i obavljanje bilo kakvih svečanosti na istom mestu mnogo je više onih koji su rešeni da zanemarre istoriju i od Vidraka naprave smetlište.

Velika polemika u Valjevu vodila se već nakon prvog održavanja festivala Open minded na brdu Vidrak. Oni koji veruju da se tu nalaze grobovi predaka tvrdili su da je nepristojno takvu svečanost i uz toliko decibela baš na tom mestu održati. Valjevski istoričari i arhivari pak tvrde da se na istom brdu sada nalaze samo četiri groba : Selimiru Djordjeviću i njegovom bratu, Semjuelu Kuku i jednom vojniku. Groblje koje se tu nekada nalazilo je izmešteno pedesetih godina .
Ipak sve i da jeste i da nije tako brdo Vidrak je prirodna celina i svojevrstan park koji je deo Valjeva. I samo ta činjenica dovoljna je da se zapitamo zašto ukoliko krenete od Paviljona desno stazom sve što u šumarku možete kraj staze videti jeste začetak buduće veće deponije .
Već na prvi pogled jasno je da se radi o kućnom smeću i nečijoj sumanutoj ideji da umesto u kantu isto smeće prospe duž pešačke staze.
Nije na žalost Vidrak jedino brdo koje se zasipa smećem . Ako Vas put nanese obroncima planine Povlen sigurno ćete biti iznenadjeni gde su sve nesavesni gradjani uspeli da prospu smeće počev od automobilskih guma do uobičajenog kućnog smeća.
Svake godine grad izdvaja sredstva za čišćenje divljih deponija. Tokom godine JKP Vidrak u više navrata iste uklanja , a realno govborimo o desetinama tona smeća koje je bačeno van za to predvidjenih prostora. „Mi tokom godine postupamo po nalogu inspekcije . Oni izlaze na teren po prijavama i registruju divlje deponije , a potom nama dostavljaju nalog. Nakon toga mi ih uklanjamo. Divlje deponije su česta pojava i ima ih svuda. Problem je što se pored uobičajenih mesta gde se one javljaju sada poslednjih godina pojavljuju nove lokacije gde ih nikada ranije nije bilo“, navodi direktor Vidraka Ksenija Badem Nenadović.
Divlje deponije pojavljuju se na sve strane ne samo na Vidraku već i u priobalju reka pa i planinskim padinama.
Grad je svojevremeno pooštrio mere vezane za komunalni red u gradu ipak nije poznato koliko je lica u medjuvremenu sankcionisano po osnovu te Uredbe.
Istraga ko je bacio smeće u nekim slučajevima nije nemoguća misija . Dovoljno je da se u istom smeću pronadje recimo neki od računa sa imenom. Ova praksa u Evropi je dobro poznata i tamo se ne može desiti da neko baca smeće van za to predvidjenog prostora. Očito da na putu u tu EU najpre moramo naučiti nešto o domaćem vaspitanju .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.