300. beba iz Centra za VTO

imageU utorak je broj rođenih beba nastalih u Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo zaokružen na 300.

Kada je valjevski bračni par Milica i Bojan Marić dobio dva dečaka Janka i Iliju. Bebe blizanci, teške 3400gr i 3700gr na rođenju, stigle su nakon četiri godine čekanja i borbe za potomstvo uz biopotpomognutu oplodnju tima koji je do skora bio najmlađi u sistemu državne zdravstvene zaštite, a i dalje jedini na sekundarnom nivou pri Opštoj bolnica Valjevo. Blizanci su uspešno začeti već u prvom pokušaju vantelesne oplodnje. Ponosna Majka uz veliku radost ističe zahvalnost timu Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.
– Neopisivo je divan osećaj držati svoju decu. Svim parovima koji se suočavaju sa problemom steriliteta jedino mogu da poručim da budu uporni, ne odustaju i da veruju. Timu centra beskrajno hvala. Mogu da kažem da je ovo jedno divno iskustvo za mene bez obzira na sve, jer znam koliko se žene muče da dobiju potomstvo. Mi smo imali sreću da smo uspeli iz prvog puta i naše iskustvo nekako ne liči na uobičajene priče parova iz vantelesne oplodnje. Mi smo imali stvarno divno iskustvo – priča majka blizanaca Milica Marić.

image Do sada je rođeno 77 malih Valjevaca nastalih u VTO centru valjevske bolnice. Dr Branko Budimirović, specijalista za infertilitet i šef Odseka za VTO, navodi da njegov malobrojan tim osvaja sve tehnologije koje su trenutno aktuelne ukorak sa svetom, a u narednom periodu će se zalagati da i dalje održe nivo usluga koje pružaju. Poseban uspeh u dosadašnjem radu jeste i to što se za sada i pored malobrojnog tima funkcioniše bez liste čekanja i parovi čim odaberu Centar za VTO Opšte bolnice Valjevo u procedure ulaze bez čekanja. Dr Budimirović je istakao i značajnu podršku svih ljudi koji na bilo koji način učestvuju u radu i rastu centra koji je krajem prošle godine obeležio svoj prvi mali jubilej 5. godina rada.
U skladu sa tehnološkim dostignućima u Centru za vantelesnu oplodnju su od starta parovima nudili mogućnost zamrzavanja embriona, a imali su i dosta uspeha u rađanje beba iz takve procedure. Od pre par meseci parovima je omogućena još jedna tehnološka mogućnost koja pomaže u bitci za potomstvo, a to je medicinsko zamrzavanje jajnih ćelija.
– Sredinom ove godine očekujemo i rođenje prve bebe koja je nastala iz zamrznutih oocita. Zamrzavanje embriona je nešto što radimo od samog nastanka centra, a 2017. godine, uveli smo i novu uslugu za naše parove, a to je zamrzavanje oocita. Oocite zamrzavamo kada nakon izvedene aspiracije imamo medicinski razlog, zbog kog u tom momentu ne mozete izvršiti oplodnju. Sada imamo mogućnost da proces odložimo, umesto da ćelije propadnu. Što je u svakom smislu bitno za pacijente, psihološki, zdravstveno, finansijski – navodi Mirka Đorđević, embriolog Centra za VTO.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.