Prvi slučaj malih boginja u KO

imageBLIC/Prvi slučaj morbila registovan je u Kolubarskom okrugu, laboratrijski je potvrđeno u valjevskom Zavodu za javno zdravlje.

Obolela je četrdesettrogodišnja žena iz okoline Valjeva, a ovo je od oktobra prošle godine, kada je po Srbiji počela da se širi epidemija malih boginja, prvi potvrđen slučaj morbila u valjevskom kraju.

Po rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Biljane Rajković, drugi slučajevi na ovom području nisu registrovani, ali ona ne isključuje mogućnost da u narednom perioda bude još zaraženih virusom morbila.

– Obolela pacijentkinja iz okoline Valjeva inače radi u Beogradu i verovatno je tamo ostvarila kontakt sa obolelim od morbila. Žena nema dokumentaciju, ali misli da je vakcinisana ranije jednom dozom, što bi i odgovaralo njenom uzrastu. Ona je ambulantno lečena, jer ima lakšu kliničku sliku – objašnjava Biljana Rajković, dodajući da je pre ovog, poslednji slučaj malih boginja u Kolubarskom okrugu registrovan 2015. godine u Ljigu.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da je broj vakcinisanih protiv morbila bio veći u drugoj polovini 2017. godine u odnosu na prvih šest meseci prošle godine i dodaju da je sve više roditelja koji se odlučuje da vakciniše svoju decu.

P.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.