Opet preprojektovanje hale

imageU 2018. godini Valjevo će još jednom odvojiti sredstva za halu sportova. Ovoga puta pare vće biti date za preprojektovanje odnosno za pojeftinjenje projekta izgradnje. Nekoliko projekata i preprojektovanja i izgradnja do podne ploče od 2008 na ovamo .

Teško je poverovati da grad Valjevo nije mogao počev od 1998 godine izdvojiti sredstva za izgradnju hale sportova. Za dugih 20 godina u javnost je plasirano više desetina informacija o izgradnji hale , retko koja bila je ostvarena. Kroz Valjevo su defilovali ministri i državni sekretari pa i pomoćnici, razni stručnjaci i manje stručni i svako od njih imao je svoju viziju kolika bi hala trebalo da bude , čemu da služi i na koji način treba da se izgradi.

image

Valjevo još od 1998 godine gradi veliku Halu sportova , ali bezuspešno. Prvi projekat je izradilo preduzeće „Energoprojekt“ iz Beograda i za sada nije moguće pronaći koliko je koštala izrada tog projekta.Hala je trebalo da ima 7500 mesta i da se prostire na više od 13 000 kvadrata. Već naredna vlast od 2000 godine nije prepoznala značaj pokmenutig objekta pa su izgradjeni temelji hale ostavljeni da zarastaju u korov , a aktuelizacijom priče o hali već od 2008. godine novinari su na licu mesta zatekli stabla koja su u medjuvremenu izrasla medju ankerima.

Grad Valjevo već narednih godina upušta se u ozbiljniju priču vezanu za izgradnju i 2010. goine verovali ili ne 22 miliona dinara iz budžeta izdvaja za preprojektovanje postojećeg projekta. Energoprojekt projektuje halu na 5 000 mesta i manje od 10 000 kvadrata. Razlog za 22 miliona iz budžeta bio je u činjenici da se ministartvo nije saglasilo sa veličinom objekta i zahtevalo je da se objekat smanji , broj mesta smanji pa i njegova namena donekle preoblikuje.

image Grad Valjevo od 2012. godine u izgradnju hale ulaže u dva navrata oko 150 miliona dinara . Najpre je bilo neophodno porušiti termelje predvidjene za ovalnu halu i početi ih iznova . Izgradnja je stigla do podne ploče.
Tu je stalo. Namera grada bila je potom da se sredstvima od prodaje imovine i kreditnim zaduženjem u visini od 200 miliona dinara izgradnja nastavi i hala ukrovi. Prema projektu procena je bila da je neoophodno još 440 miliona za završetak. Skupština grada čak na jednoj od sednica usvaja i 300 miliona za izgradnju hale . Ova odluka kao ni izgradnja nisu realizovani.
U medjuvremenu opet ministri i sekretari koji tvrde „Mnogo je Valjevu ta hala“ da se smanji i opet preprojektuje.

image Ovoga puta kako Vamedia saznaje nije u pitanju doslovno preprojektovanje nego projekat koji bi izmenio materijale odnosno pojeftinio ih. Na poziciji izgradnje sportskih objekata u 2018. godini grad je u budžetu opredelio 26,5 miliona. Koliko je novca tačno predvidjeno za ovo upodobljavanje i pojeftinjenje materijala u budžetu ne piše.
Svih ovih 20 godina, a zapravo značajno duže još od 1973. godine Valjevo koristi staru halu nekadašnju halu „15 septembar“, sada „Sportsku halu Valis“. Pomenuta hala nastala je tako što je podignut krov na košarkaškom terenu na kome je KK Metalac igrao košarkaške utakmice. Zbog neophodnih standarda koje je tražila tadašnja Prva Jugoslovenska Savezna Liga, bili su primorani da sagrade sportsku dvoranu. Napravljen je ulaz za gledaoce, kao i za igrače. Hala ima 2500 mesta i 2010. godine tribine koje su bile zelene postale su plave. Svlačionice su sredjene u trenutku kada je „pritisla“ ABA liga u kojoj je Metalac tada igrao pa je grad za tu namenu izdvojio nekoliko miliona dinara.

image Ako rezimiramo u trenutku kada je hala počela sa gradnjom procena je bila da bi trebalo da košta 18 miliona maraka . Sada se ne zna tačno koliko bi baš sve trebalo da košta , a u medjuvremenu koštalo nas je i para i živaca.
Mladi ljudi odlaze iz Valjeva pa se sada može razumeti da su pojedini ministri davali vidovnjačke izjave o tome da li Valjevu treba velika ili ne treba velika hala sportova.
Ali koliko god da odlaze u Valjevu ipak neko i ostaje. A oni koji ostaju, ako ni zbog čega drugog ,onda baš zbog toga što ostaju, zaslužuju halu.

S.V.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.