Borci u ministarstvu na sastanku

imageU Palati Srbije održan je radni sastanak Ministra za boračka pitanja Zorana Đorđevića, državnog sekretara Negovana Stankovića i predstavnika Udruženja boraca svih ratova.Saop[tenje sa ovog sastanka prenosimo u celosti:

"Udruženje boraca Valjevo predstavljali su borci, članovi udruženja Slobodan Vojisavljević, Milisav Prvanović, Lazar Ninković i predsednik udruženja Bradić Ljubomir koji je govorio na istom sastanku o projektima, novom boračkom zakonu i rešavanju stambenog problema za porodice palih boraca,ratne vojne invalide dobijene iz donacije Japanske Vlade kao i saradnjom sa Lokalnom samouoravom. Osvrnuo se i na istinu o borbi za boračka prava da dok su drugi sedeli kući borci Valjeva su danima štrajkovali za svoja prava i prava kompletne boračke populacije u Srbiji a posebno u periodu od 2006 do 2012 godine i da su se tako izborili da urade Spomen sobu, Spomen obeležje, subvencije za porodice palih boraca, ratne vojne invalide i decu a sve uz pomoć sadašnjeg gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića koji je davao u to vreme predloge na Skupštini grada Valjeva i predstavljao boračku populaciju. Takođe veliki udeo u pregovorima i ostvarivanju istih prava imao je i sadašnji zamenik mr. Dragan Jeremić a dogovor oko svih zahteva tadašnji gradonačelnik Stanko Terzić.
Pomenuta su i druga prava koja su ostvarena u Valjevu i koja se i sada sprovode u udruženju boraca npr. besplatni lekarski pregledi, besplatne jednodnevne i višednevne ekskurzije, besplatni optičarski pregledi sa dobijanjem naočara, besplatne zubarske usluge i drugi rad koji morate obezbediti boračkoj populaciji kako bi svima poboljšali položaj a sve uz pomoć ministarstva za boračka pitanja i lokalne samouprave.
Predsednik udruženja boraca Valjevo Bradić Ljubomir je izneo istinit podatak:"Svi ste sedeli kući, a samo čast izuzetcima teškim ratnim vojnim invalidima, borcima iz Kuršumlije, Leskovca, Niša, Kraljeva, Vlasotinca, Ivanjice koji su štrajkovali i borili se za svoja prava dok ste se Vi pojedini ,,umiljavali" vlasti tih godina, a sada kada nas je neko prvi put pozvao na otvoreni razgovor da počnemo sa rešavanjem problema, pa neka bude i jedan rešen, mnogi od Vas danas ,,kukaju",e tako ne može, morate priznati da ste se pojedini tih godina bavili ,,politikanstvom" a ne borbom za boračka prava. Ja da sam na mestu ministra Đorđevića ne bih Vam odobrio ni dinara za projekte zato što svi danas na sastanku govorite sredstva nisu važna i bitna već je sada bitno nešto novo, neki novi zahtevi."
Desio se nagli preokret i posle tih reči Bradić LJubomira svi su tražili da se puste projekti i da su oni tako govorili, ali da ne misle tako i da bez projekata sva prava ,,umiru"!

Nadovezao se ponovo predsednik udruženja Valjevskih boraca, porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida i rekao: ,,Jasno je da bez projekata nema negovanja Tradicija oslobodilačkih ratova Srbije-negovanja tradicija na naše poginule drugove u celoj Srbiji niti brige o borcima kojih nema u zakonu i nemaju nikakva prava".

image Posebno su svi govornici istakli da se porodicama palih boraca i ratnim vojnim invalidima koji su dobili male stanove od Ministarstva za boračka pitanja koje su dobili iz donacije Japanske vlade omogući otkup stanova kao i drugim građanima Republike Srbije.
Istaknuti su problemi boraca, ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca da nemaju nikakva prava po gradovima pa čak ni mesta za parkiranje ni nalepnice npr Priboj.
Takođe istaknuti su problemi boraca i novog zakona koji mora da se donese odmah i što pre, negovanje Tradicija na poginule drugove, medijski prostor za boračku populaciju na javnom servisu i drugi istaknuti problemi.
Ministar Zoran Đorđević je bio otvoren i tražio je podršku u rešavanju svih nagomilanih problema u boračkoj populaciji koji se provlače od 2000 godine a koji su tada mogli da se reše, govorio je o donošenju novog zakona, stanovima, odnos sa medijima, odnos sa lokalnom samoupravom i td. stojeći skoro punih tri sata iza svakog govornika ili u njegovoj blizini, što je za svaku pohvalu a što daje nadu da se ozbiljno ulazi u rešenje zahteva boračke populacije.
Nastavlja se dalji rad i zasedanja do rešenja pojedinih nagomilanih višegodišnjih problema naročito od 2000e godine na ovakvim radnim sastancima a što se drugi put dešava u poslednje vreme.
Ministar Zoran Đorđević je istakao da će se povremeno održavati baš ovakvi radni sastanci jer se iz njih najviše sazna i to treba da čuju svi predstavnici boračke populacije i da se na kraju svake teme, zajedno utvrdi predlog rešenja.
Svi prisutni su posebno bili zadovoljni saznanjem da je Ministar Zoran Đorđević učesnik rata od 1990 godine.
Predsednik udruženja boraca rata od 1990 godine Valjevo i Generalni sekretar Gvozdenog puka Srbije Bradić Ljubomir sa delegacijom iz Valjeva Slobodanom Vojisavljević, Milisavom Prvanović i Lazarom Ninković je nastavio sastanak sa visokim predstavnikom Vlade Republike Srbije o daljem delovanju i radu i predlaganju rešavanja aktuelnih problema, gde su dati jasni ciljevi što govori o Valjevskom udruženju boraca i saradnji sa Lokalnom samoupravom i Medijima!
Posle završenih sastanaka nastavilo se na sprovođenju projekta Lazarica-Tradicije 13.

Saopstenje dala
press komisija udruženja
Predsednik
Ubr Valjevo i
Generalni Sekretar
Gvozdenog puka Srbije
Bradić Ljubomir"

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.