30 miliona za glasove

imageBlizu 30 miliona u 2018.godini grad će iz budžeta izdvojiti za rad Gradskog veća i rad Skupštine. Da li je onda sve svedeno na plaćeno dizanje ruku?

 Odlukom o budžetu za 2018.godinu za rad Gradskog veća opredeljeno je 7,6 miliona dinara. U ovo izdvajanje spadaju isplate plata i troškova prevoza zaposlenih lica u Veću, troškove putovanja kao i za usluge po ugovoru.
Valjevskim medijima nije dozvoljeno praćenje rada sednica Veća, ali članovi Veća nisu nepoznate osobe niti postoji zakon koji brani komuniciranje sa istima pa se dogadja, ne tako retko, da ukoliko se pojedini članovi Veća upitaju za odredjene tačke dnevnog reda nisu sigurni o čemu se tu radi. Jedan od takvih odgovora dat je Vamediji na pitanje vezano za odluku o radnom vremenu za praznike. „Mislim da je to nešto neko pominjao.Nisam siguran , ne znam baš“, rekao je jedan od članova Veća. Na pitanje da li ste bili na toj sednici odgovor je bio potvrdan. Da li ste glasali za to? „Verovatno jesam, prošlo je to nešto“, glasio je odgovor.
Slična je situacija i sa mnogo ozbiljnijim tačkama dnevnog reda .
Odlukiom o budžetu za rad Skupštine grada u 2018. godini biće izdvojeno 21,9 mikiona dinara.Tu su sabrana izabrana, postavljena, zaposlena lica . Odbornici će u ovoj godini izvesno prihodovati po minimum 50 000 dinara za sve sednice Skupštine, ako se računa da po zakonu na tri meseca mora biti održana sednica i da izvesno na kraju godine imamo bar dve sednice. Tek dodatne sednice povećavaju troškove.
U skupštinskoj Sali brojni odbornici nisu sigurni ni šta je na dnevnom redu, a odbornike pozicije posebno nervira činjenica da se pet odbornika opozicije bavi čitanjem materijala i dnevnim redom. Na poslednjoj sednici Skupštine u skupštinskom holu na pitanje Vamedie upućeno jednom od odbornika vladajuće koalicije zašto je glasao za ograničenje rada fotoreportera isti kaže: „Ja ne mislim tako, to nije dobro“. Ipak na konstataciju da je glasao za tu odluku odbornik kaže;“Pa svi su glasali, to ide tako , ne znam , ne pitam se ja“.
Poslednji deo rečenice posebno je zabrinjavajući jer ko se pita , ako se ne pita najviši organ lokalne samouprave?
Da li smo onda shodno navedenom činjeničnom stanju , zapravo i za narednu godinu opredelili nemala sredstva samo da bismo platili podizanje ruke?
Verovatno jesmo jer nekako uvrežen stav jeste da što se više novca izdvaja to se manje pitanja postavlja. Ipak niko ne bi po zakonu trebao da bude plaćen da glasa . Gradjani su na izbore izašli besplatno i dali svoj glas onima za koje su verovali da će ih najbolje predstavljati odnosno štititi njihove ineterese.
Da li bi u 2018.godini situacija mogla da bude promenjena?
Na osnovu iskustva iz ranijih godina, ništa se neće promeniti. Niti postoji volja niti interesovanje , a i zašto bi, novac će svakako biti isplaćen. Primer Skupštine sa nivoa Republike gotovo je isti.
Moraće još mnogo vode da proteče Kolubarom dok ne dodjemo do toga da se položaj, funkcija, uloga shvate onako kako bi trebalo. A do tada?
Platite porez!

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.