Javna rasprava bez rasprave

imageOve godine na javnoj raspravi o budžetu za 2018. godinu još manji broj gradjana nego prethodne. Prisutni gradjani složili su se da je uzrok tome prekasno objavljivanje budžeta. Na ovoj javnoj raspravi ponovo postavljena ista pitanja.

Ako se izuzmu predstavnici opozicije Pokreta Dosta je bilo i Lokalnog fronta i jednog predstavnika DS-a broj gradjana zainteresovanih za javnu raspravu o budežtu bio je manji nego ikad. Budžet su u ime grada predstavljali i branili načelnik budžeta Željko Tabašević, pomoćnik gradonačelnika Nikola Radojičić i načelnik odeljenja za infrastrukturu Zoran Trifunović. Bilo je više nego primetno da je u sali prisutna samo načelnica Slavica Pavlović poresko odeljenje iz uprave, dok se niko od gradskih funkcionera, članova Veća i drugih organa grada nije pojavio. Primetno je bilo da nema ni predstavnika organa Skupštine grada,predsednik, zamenik, sekretar. U Sali su vidjeni I odbornici SNS-a Viktor Mićić I Milan Gajić, a jednom delu prisustvovao je I pomoćnik gradonačelnika Saša Simić. Generalni utisak prisutnih ogledao se u tome da očito niko od onih koji su budžet kreirali nije zainteresovan za mišljenje gradjana o budžetu.

Snežana Spajić Pokret Dosta je bilo je konstatovala da je nelogično očekivati veće učešće gradjana na javnoj raspravi kada je budžet objavljen 12 sati pre rasprave. „ Kako mislite da bilo ko učestvuje u javnoj raspravi? To je nemoguće, to je obiman dokument da bi se ostavilo samo nekoliko sati za pripremu za javnu raspravu“, upitala je Spajićeva i iznela predlog da se ubuduće svakog meseca na sajtgfu grada objavljuje izvršenje budžeta i stanje na računu. Da je to teško i nemoguće rekao je načelnik budžeta Željko tabašević objasnivši da je zakonska obaveza da se samo dva puta godišnje radi izvršenje budžeta i dostavlja nadležnim institucijama što je Spajićeva sa mesta prokomentarisala da uprava ima obavezu i prema gradjanaima ne samo prema Republici i revizorima.

Željko Trifunović meštanin Petnice pitao je kako je moguće da na poziciji planova i urbanizma bude predvdiejno samo 4 miliona , ako je koliko pre par dana rečeno da nedostaju planovi i da treba da budu uradjeni. „ Ja sam čitao i gledao izjavu zamenika gradonačelnika Dragana Jeremića koji kaže da za Petnicu nedostaju planovi da za sela nedostaju planovi. Pa šta je sadsa ovo ? Opredelili samo 4 miliona? Da ne govotrimo koliko je malo za poljoprivredu opredlejeno 66 miliona. To nije dovoljno ni za šta. Životna sredina? Ja sam gledao izveštaj i čitao o Okruglom stolu koji je održan u Valjevu gde je rečeno da se pod hitno problem aerozagadjenja mora rešavati. Pa kako sa ovako malo sredstava? A ovde vidimo i tri mikliona za energetsku efikasnost. Pa to je sramota Ovo je neozbiljno i jasno da Vi u stvari ne želite time da se bavite“, rekao je Trifunović postavljajući pitanja vezana za pozicije na Skupštini grada gde je 14 miliona predvidjeno za usluge , a na poziciji gradonačelnika 30 miliona za usluge.

Od svih pomenutih pitanja odgovoreno je samo da se kada je Skupština u pitanju 14 miliona odnosi na televizijski prenos , a da se na poziciji kod gradonačelnika nalazi 12 miliona kao dotacija za NVO.

Miodrag Branković iz Miličinice na ovoj javnoj raspravi kao i prošle godine ponovo je govorio o asfaltiranju centra sela. „ Mi vidimo da nema namere da se to uradi. Zato smo se mi organizovali da mi to uradimo, naći ćemo sredstva od donatora i sponzora pozvaćemo medije da nam pomognu . Mi smo želeli da konkurišemo za seosku olimpijadu , ali ste nam dva puta uzeli pare za infrastrukturu, pa ćemo i to sami . Bolje da ne radite ništa nego ovako kako radite do sad. To što ste nasuli rizlom od žutog blata kiša spere za pola dana. Sada ko god nas vidi sa žutim blatom na cipelamazna da smo iz Miličinice jer kod nas tamo tako nasipano. Tek tanušni asfalt nije rešenje jer se vrlo veliki i teški kamioni kreću kroz naše selo“, rekao je Branković.
Načelnik Zoran Trifunović je odgovorio da će u 2018. Godini biti asfaltiran centar Miličinice.

image Milica Jovančić ponovo je govorila o delu trotoara u Daničićevoj ulici kojim bi se omogućilo kretanje invalida u toj ulici . „ Sto puta sam dolazila, nema kome nisam pisala i koga molila. Ali ništa. Prošle godine sam rekla i stojim iza toga da je taj trotoar nama neophopdan jer tu se sad parkiraju vozila , ne plaća se i nema nam prolaska. Molila sam Vas zbog Klaudije Tripković koja je teško pokretna i koja takva mučenica prodaje sveće na pijaci , nju svaki dan vozači Evropa busa unose i iznose iz autobusa , hvala im od neba do zemlje. Ona nema nikog kući je čeka samo jedna mačka i pomoći niodkuda. Svi ste me lagali“, rekla je u emotivnom govoru koji je prekidao plač Milica Jovančić.
Načelnik Zoran Trifunović je rako da je upoznat sa njenim problemom i da je problemu tome što ta pešačka staza prolazi kroz zelenu površinu , ali i obećao da će u sledećoj godini već na proleće deo trotoara biti uradjen.
Boban Ilić je upitao zašto se ponovo ne poštuje kalendar budžeta i zašto semanipuliše dokumentima . „Znate kada otvorite na sajtu grada opciju nacrt budžetaotvori vam se dokument na kom piše odluka . Trebalo bi da bude nacrt jer ako je odluka onda je sve ovo besmisleno. Potom nejasno je zašto nema navedenih prioritetnih ciljeva . Vi znate da vas tačka 2 uputstva za pravljenej budžeta na to obavezuje. To kod vas ne postoji. Kalendar budžeta predvidja da 15 oktobra nadležni organi budžet dostave Veću, potom 1. novembra da Veće budžet dostavi Skupštini, a da Skupština najkasnije 20 decembra donese odluku. A danas je 17. decembar i Skupštinu ste zakazali koliko čujem za 28. Decembar“, rekao je Ilić.
Načelnik budeta Tabašević nije imao odgovore rekavši da je to tako. „ Pa da tako“, rekao je Tabašević.
Da je to praksa svih prethodnih godina rekao je pomoćnik gradonačelnika Saša Simić na šta mu je Ilić replicirao: „ Upravo tako i to je pogrešna praksa i vi ne treba da nastavljate sa nečim što je loše nego da radite bolje“.
Aleksandar Popović zaposlen u Vidraku imao je pitanja vezana za ovo preduzeće. „ Da li vi smanjujete prihode Vidraku zato što želite da uništite ovo preduzeće. Vi uvodite privatnike koji koriste resurse Vidrkaa i još da im plaćamo. Deponija je u katastrofalnom stanju niko se time ne bavi i skidaju se sredstva, u reciklažnom centru zapsoleno 4 radnika. Pa kako mislite da 4 radnika recikliraju tone smeća?“
Odgovor Popoviću je glasio da treba da ta pitanja postavi sindikatu preduzeća.
Rafailo Mitrović inače odbornik Pokreta Dosta je bilo na javnoj raspravi kako kaže učestvovao je kao gradjanin i meštanin MZ Gradac. „ Kada će biti očišćena brana , šta je sa ulicama u MZ Gradac, da li je išta planirano za ovu MZ?“.
Načelnik odeljenja za infrastrukturu Zoran Trifunović je odgovorio da je za 2018. Godinu predvidjeno čišćenje brane. „ Biće uradjena Suvoborska sa sve trotoarima , rasvetom, ivičnjacima i javna rasveta na Užičkoj ulici“.
Vlada Bobanović zataržio je odgovor na pitanje koliko će sredstava buiti opredeljeno u budžetu za KUD-ove , a kolčiko za Ustanovu Abrašević? Na ovo pitanje najpre nije bilo odgovora ,a potom je na insistiranje da se pročitaju iznosi iz budžeta načelnik Tabašević rekao: „Za sve KUD- ove 1,9 miliona“. Na ponovno ponavljanje pitanja i insistiranje da se pročita i iznos za Abrašević Tabašević je najpre rekao : „Skupština je to odlučila već isti iznos kao ove godine“. Na konstataciju da se dakle radi o 3,2 miliona i insistiranje da se ipak pročita iz budžeta Tabašević je posle traženja u papirima budžeta rekao : „Ovde piše 6,4 miliona, ali ja to nisam znao zaista. Ne mogu da znam baš svaku poziciju. Ovo je odeljenje za društvene delatnosti radilo. Nešto ovde, ne slaže se, ne znam“.
Ljubomir Radović inače nezavisni odbornik i pripadnik Lokalnog fronta na javnoj raspravi ponovo je postavio pitanja vezana za ugovore o vanrednim prevozima , rudnoj renti.
Načelnik Zoran Truifunović je objasnio da za sada nema potpisanih ugovora jer nema nadležnosti. Ali da će to sigurno biti rešeno sledeće godine.
Na brojna druga pitanja gradjana dogovoreno je da odgovori budu poslati na njihove kućne adrese za šta je bilo potrebno da pristni upišu podatke. Rok za dostavu odgvora kako se moglo čuti, ne može biti duži od 15 dana.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.