Vozač automobila ceo život profesionalni vozač u Nemačkoj

imageDve žrtve bilans je saobraćajne nesreće koja se dogodila na neotvorenoj deonici Koridora 11 od Uba do Lajkovca. Preživeli vozač Milan Stanković (68) svom sestriću rekao da je pratio znake na putu koji ne pokazuju da je put zatvoren.

“Ujak je očajan, iako nisu njegovom krivicom dvojica njegovih rođaka izgubili život. On je samo pratio saobraćajni znak, a kriv je onaj koji nije jasno upozorio da autoput nije u upotrebi”.
Izjavio je medijima  Željko Kostić, sestrić Milana Stankovića (68) iz Nemačke, koji je vozio “mercedes” u kojem su, posle zakucavanja u betonsku barijeru na neotvorenoj deonici Koridora 11 od Uba do Lajkovca u nedelju oko 4 ujutro, poginuli Beograđani Miroslav Jovanović (70) i Čedomir Zorin (70).
Usled zadobijanja višestrukih povreda Stanković se nalazi na odeljenju poluintenzivne nege u Opštoj bolnici u Valjevu. Stankovićev sestrić dodaje da njegovog ujaka više od zadobijenih povreda zapravo boli činjenica da je on bio za volan kada su život izgubili njegovi rodjaci. Pokojni Jovanović koji se nalazio na mestu suvozača i nastradao je na licu mesta, naime, Stankoviću je nerođeni brat, dok mu je Zorin, koji je bio na zadnjem sedištu “mercedesa” i koji je teškim povredama grudnog koša, abdomena i prelomima podlegao u bolnici, zet.
Po svedočenju Stankovićevog sestrića njegov ujak bio je profesionalni  vozač u nemačkoj gde je I proveo radni vek I gde mu živi porodica.”
Ujak mi je ispričao da je samo pratio saobraćajnu signalizaciju i znake, te da je na uključenju na autoput u Nepričavi ispred njega takođe bio jedan automobil koji je krenuo u istom pravcu. Ujak ga je na autoputu pretekao i tako mu, praktično, spasao život jer je prvi došao do betonske barijere na 12 kilometru deonice gde autoput prestaje, udario u nju i survao se u rupu. Vozač kojeg je pretekao video je šta se dogodilo i uspeo da uspori, a potom pozove policiju i hitnu pomoć”, kaže  Kostić.
Negirajući bilo kakvu grešku svog ujaka Kostić navodi da je odgovornost na onome  ko saobraćajni znak koji označava uključenje na autoput nije propisno obeležio, da se zna da on nije otvoren. Takođe i na onima koji su betonske barijere na početku uključenja pomerili i tako “otvorili” ulaz na put koji nije u upotrebi. “Moj ujak je vozio po propisu i prateći postojeću saobraćajnu signalizaciju, nije on dužan da gleda televiziju da bi znao da li nešto radi li ne”,tvrfdi Kostić.
.
List Blic prenosi svoje izvore koji navode  da trake preko saobraćajnog znaka za autoput u Nepričavi ne postoje najmanje mesec i po dana. Kako kažu, izvesnije je da su same spale od kiše i vetra, s obzirom da su izbledele i oštećene trake koje na znaku iz usprotnog smera, iz pravca Beograda, pokazuju da deonica Koridora 11 nije u upotrebi, nego da ih je neko “namerno uklonio”. Ti znaci na magistralnom putu Valjevo-Beograd u Nepričavi, kao i cela ta saobraćajnica, u nadležnosti su JP “Putevi Srbije”, koje je upravljač magistralnih puteva.
Što se tiče betonskih barijera na uključenju na neotvoreni autoput u Nepričavi, njih su, kako se saznaje, pomerili radnici firmi koje saniraju oštećenja na kolovozu Koridora 11 na toj deonici, jer drugačije građevinske i putarske mašine ne mogu ni da uđu na autoput.
S.V. /Blic

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.