Sastanak boračkih udruženja

imagePovodom sastanka boračkih Udruženja u Nišu , Udruženje boraca rata od 1990. Godine izdalo je sledeće Saopštenje za javnost:

“Dana 04.11.2017 godine održan je sastanak boračkih udruženja Srbije u Skupštini grada Niša pod pokroviteljstvom grada Niša i u organizaciji jedinstvenog udruženja boraca Gvozdenog Puka Srbije.

Na skupu boraca govorili su predsednik jedinstvenog udruženja Gvozdeni Puk Srbije Dejan Milošević Kuna, predsednik veterana Novi Sad Željko Vukelić, predsednik Ubr Valjevo i generalni sekretar Sub od 1990-1999 godine Republike Srbije Bradić Ljubomir, narodni poslanik Vlada Stošić, član gradskog veća grada Niš Svetozar Aleksov, odbornik grada Niš Miodrag Savković i odbornik iz Niša Zvezdan Ristić kao i veliki broj boraca koji su postavljali pitanja i davali predloge.

Tema ovog skupa je poboljšanje položaja boračke populacije, zakon o borcu, sprovođenje projekata, subvencije koje daju gradovi i opštine, tužbe za ratne dnevnice i diskriminaciju i dogovor sa Vladom Republike Srbije oko iznalaženja rešenja za sve predloge.
Zapaženo učešće u radu imao je Dejan Milošević Kuna na temu ratnih dnevnica i Bradić Ljubomir na temu tužbi, dogovora sa državom oko ratnih dnevnica, saradnjom sa lokalnom samoupravom i subvencije koje grad Valjevo izdvaja za porodice palih boraca, ratne vojne invalide i socijalno ugrožene borce kao i rezultati sprovođenja projekata odobrenih od strane Ministarstva za boračka pitanja i programe odobrene od strane grada Valjeva.

,,Sa lokalnom samoupravom svako udruženje boraca mora imati dobar odnos i ne sme se baviti politikom i to je put ka uspehu, sve ostalo je promašaj koji trpe članovi udruženja boraca. Do sada su u Srbiji svi hteli da budu lideri bez ikakvih rezultata rada već samo prazna obećanja, tako ne može više i mi se moramo menjati i isticati probleme koji treba da se reše- Niko nije trajan pa ni mi!".

Bradić je istako posebno da država ne sme da dozvoli da deca palih boraca i ratnih vojnih invalida budu ne zaposlena i posebno je istako dete poginulog heroja pilota Milenka Pavlovića koje nema posao! Takođe da ekstremni slučajevi moraju po hitnom postupku da se reše npr dete borca boluje od raka i dalje leži u ,,kazamatu" u Zabeli i nema šansu da ode na lečenje u Beograd iako je dobilo sve pozitivne ocene na ponašanje, konačno rešenje ratnih dnevnica gde se pod plaštom tužbi za diskriminaciju odvija zakonska ,,otimačina" para iz budžeta Republike Srbije ili je na pragu otimanja sredstava poreskih obveznika i to ozbiljna država mora da reši i to se više ne sme kriti od predsednika države Srbije gospodina Aleksandra Vučića i drugi problemi koji su bili istaknuti kao zahtevi u štrajku koji se odvijao u Valjevu.

image Bradić je istakao da saradnja sa lokalnom samoupravom mora biti odlična i primer za to je grad Valjevo gde svaki realan problem istaknut gradonačelniku dr. Slobodanu Gvozdenoviću, zameniku gradonačelnika mr. Draganu Jeremiću i dipl. pravniku Aleksandru Puriću, uvek bude rešen.,,Uvek ima spoticanja pa i mi u Valjevu to imamo sa predsednikom Skupštine grada Valjeva Miloradom Ilićem koji nam koči odluke u skupštini bitne za rešenje naših zahteva i problema, npr ime ulice poginulim borcima a posebno obećanje za poginulog borca sa majorom Tepićem, Stojadinom Mirkovićem". Dosta je ,,laganja majke Stojadina Mirkovića i drugih majki, dece i supruga i tu odgovirnost ima lično samo predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić!
Saradnja i pored takvog rada predsednika Skupštine grada Valjeva mora biti dobra kao što je bila sa prethodnim predsednicima Skupštine dr Jokićem i Lučićem.

Svi su pohvalili rad i odnos grada Valjeva i narodni poslanici su predložili pomoć oko osnivanja Republičkog skupštinskog odbora u kome će učestvovati predstavnici boraca a sve u vezi rešavanja problema a recept i polazna tačka da bude grad Valjevo.

Očekuje se poboljšanje položaja i shvatilo se da borci samo imaju realne zahte u ostvarenju svojih zahteva.

Dvojica predstavnika iz Beograda Ž.V. i M.M. su napustili i odustali da uđu u salu a viđeni su da su došli zato što im verovatno nije odgovarala istina o radu Ministarstva za boračka pitanja i lokalnih samouprava, a verovatno su hteli da ubace politiku u ovako dobar i temeljan skup boračkih organizacija ali su odustali posle pređenih oko 300 km od Beograda do Niša?!

Zaključak je da mora da bude ozbiljnosti u radu, dobre saradnje sa institucijama države i lokalnom samoupravom bez upliva politike, a posebno osnivanje Repunličkog boračkog skupštinskog odbora!

Predsednik,
Bradić Ljubomir”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.