Ružić: I za medije važe zakoni tržišta

imageMinistar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je da su u Srbiji izmenjeni zakoni i da mediji moraju da funkcionišu po tržišnim principima, ali da ne izostaje ni pomoć države, prenosi Tanjug.

„Država je preko transfera lokalnim samoupravama u ovoj godini opredelila za medijske aktivnosti oko milijardu i 800 miliona dinara, od čega je realizovano do sada 850 miliona dinara”, rekao je Ružić i naglasio da će država i ubuduće voditi računa o medijima u lokalnim sredinama.

Ministar je ukazao da, mimo pomoći države, i mediji moraju da se izbore za svoju poziciju na tržištu.

„Ne živimo u socijalizmu i onaj ko se izbori na tržištu taj će i raditi”, rekao je Ružić.

U tom kontekstu on je ukazao da i zahtev neformalne grupe „Za slobodu medija” za zatvaranje novinske agencije Tanjug treba gledati u tržišnom kontekstu:

„To je kao da zatvorite Koka kolu da bi ste pomogli Pepsiju”, objasnio je Ružić.

Dodao je i da bi se Moša Pijade „okretao u grobu” kada bi Tanjug bio ugašen.

On je takođe naveo da su članovi neformalne medijske grupe za slobodu medija na sastanku sa ministrom Vukosavljevićem i premijerkom Anom Brnabić, kojem je i on prisustvovao, izneli i zahtev za totalnim povlačenjem države iz Novosti i Politike, što bi, ocenjuje Ružić, mogao biti i njihov kraj.

Ministar je istakao i da je bitno da se slika o navodnom medijskom mraku u Srbiji zameni realnošću.

Govoreći o nastupu predstavnika neformalne grupe, koja je pre nekoliko dana u Tirani nosila crne majce kao simbol medijskog mraka u Srbiji, Ružić je kazao:

,,Ja nikada neću kritikovati bilo kog novinara, ma iz kog udruženja ili medija dolazi, ali pokušaj da se država Srbija na taj način predstavi u inostranstvu nije pitka. Čak nije ni higijenska”, kazao je on.
Čabarkapa: Grupa za slobodu medija samo pravi štetu

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa danas je u otvorenom pismu neformalnoj Grupi za slobodu medija istakla da su upravo novinarska udruženja okupljena u toj Grupi, insistiranjem prethodnih godina na izlasku države iz medija, napravila ogromnu štetu na medijskoj sceni, a sada to isto traže u slučaju „Politike”, „Novosti” i „Dnevnika”.

„Ne odustaju ni od zahteva da sa radom prestane agencija Tanjug, kako bi vlasnici Foneta i Bete, članovi Grupe, mogli da posluju bez ozbiljne konkurencije”, kaže Čabarka.

Ona je pismo uputila povodom zahteva koje je Grupa za slobodu medija uputila Vladi Srbije, među kojima je i zahtev da se država povuče iz „Večernjih novosti”.

„Kao novinarka te kompanije i predsednica jednog od dva reprezentativna sindikata u toj medijskoj kući, javno vam poručujem: Dalje od ‘Novosti’“, navela je Čabarkapa u pismu.

Ona smatra i da je neformalna Grupa za slobodu medija odgovorna i za urušavanje novinarstva na lokalnom nivou i za to što su, kako kaže, nekada odlične redakcije postale lak plen partijskih funkcionera „što je doprinelo daljoj tajkunizaciji i tabloidizaciji medija”.

Navodi da Grupa sada zahteva da se isti model primeni u slučaju „Politike”, „Novosti” i „Dnevnika”.

Izlazak predstavnika Grupe za slobodu medija iz radne grupe za izradu nove medijske strategije bila je, kaže Čabarkapa, farsa, a kritikovala je i izjavu te grupe da u aktuelnoj Radnoj grupi „više nema predstavnika novinara”.

„Odakle vam pravo da osporite legitimitet našeg predstavnika (i celog Medijskog saveza Srbije) dr Milana Petkovića, bivšeg urednika nekada odlične Niške televizije, predsednika Izvršnog odbora Profesionalnog udruženja novinara Srbije, člana Upravnog odbora Društva novinara Niša, i člana Izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije”, pita Čabrakapa.

Upitala je i da li je predstavnik SINOS-a „sporan” zato što zahteva uspostavljanje socijalnog dijaloga i što traži da postojanje sindikalne organizacije bude jedan od kriterijuma kod projektnog sufinasiranja.

„Treba li više podsećati da poslodavci u medijima, računajući članove vaše Grupe, zabranjuju sindikalno organizovanje, ne žele da se organizuju u poslodavačku organizaciju i time onemogućavaju potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi zaštitio sve novinare i zaposlene u medijima”, navodi Čabarkapa.

Udruženja koja deluju u Grupi za slobodu medija optužila je da na svaki način negiraju i opstruišu rad SINOS-a koji je, kaže, od 2005. godine član Evropske i Svetske federacije novinara.

Tekst i foto:(Tanjug)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.