„Ko igra za raju, a zanemaruje taktiku…“

imageVeć osamnaest godina izgradnja nove Šeste škole je tema u Valjevu. Projekat škole za to vreme pretrpeo je brojne izmene, a na ovom objektu brojni su ubirali političke poene po različitim osnovama.

Radovi na izgradnji ove škole počeli su 2000 godine sa prekidom do 2003. godine i do tada je uloženo 50 miliona koje treba revalorizovati prema vrednosti dinara. U radove od 2009. godine i 2010-te uloženo je oko 147 miliona dinara od čega je 118 miliona dinara obezbedio grad u budžetu, a 28 miliona je dalo ministarstvo prosvete sa poslednjih 150 I dodatnih 25 miliona od ministarstva u školu u Brdjanima uloženo je više 300 miliona dinara. Škola se gradi već 17 godina i za sada je moguće  najbliža realizaciji.
„ Na tom objektu se do sada promenilo, mislim da neću pogrešiti  ako kažem, sto izvodjača radova. Projekat je menjan nekoliko puta jer je menjan i zakon o obrazovanju koji uvek doda ili izmeni neka pravila i u izgradnji objekata ove namene. Ja se ranije nisam bavio tim objektom , nije bio u mojoj nadležnosti , ali sada je sve na kraju i zaista ono što je tako davno počelo mora jednom da se završi. Prva stvar koju sam uradio jeste da je oformljena jedna komisija koja je podrazumevala stručnjake iz različitih oblasti kako bismo ispitali da li postoje nedostaci koje treba ispraviti. Ne biste verovali šta je sve ustanovljeno i šta je sve moralo naknadno i dodatno da se uradi. Ako bih vam rekao da je recimo grejanje uradjeno tako da je na jednom mestu prekinuto doslovce pa nastavljeno negde dalje , da li biste mi verovali. To je neko wifi grejanje  jel? I to smo morali da otklonimo i saniramo , kao i još niz propusta. “, kaže Dragan Jeremić zamenik gradonačelnika.
Na pitanje Vamedie šta je sada razlog što moguće otvaranje nije realizovano Jeremić navodi da najpre ne treba zaboraviti da javnih nabavki nije bilo i duže od dva meseca. „Javnost to već zna. Neophodne izmene su izvršene do jednog nivoa, a onda je sve stalo. Ja sam zaista verujući da je jednom agilnošću i zalaganjem moguće nadoknaditi izgubljeno vreme, ali  sam i ostavio nekih 20% verovatnoće da se to ne desi. Za neke stvari i činjenicu da se toliko  čeka, toliko propusta napravi u vezi tog objekta za 17 godina  neko bi morao debelo da odgovara. Al mislim da je to sada kasno. Birokratija je poseban segment u celoj priči. Takav način razmišljanja i rada je do sada nisam video u svojoj karjeri“, kaže Jeremić.
 On navodi da je još u julu dostavljen plan javnih nabavki i da je tada istovremeno pokrenuta procedura oko tehničkog prijema za koji kako kaže, ne postoji relana potreba da traje duže od mesec dana. Ali ništa od svega toga nije realizovano.
„Ja sada čujem da nije popularno govoriti ili raditi nešto na ovom objektu da to donosi negativne neke poene. Ali to je objekat koji najpre treba gradu, potom doveden je do samog kraja i treće ovde su gradjani ulagali godinama bilo da se radilo o lokalnom ili republičkom budžetu. Pa šta sad hoćemo da dignemo ruke od toga i kažemo „Džabe ste krečili“.  Ovde se radi o interesu grada, a politički poeni , pa kako se stiču tako se i gube“, navodi Jeremić.
Preseljenje škole posebno je značajno za grad i sa jednog drugog aspekta , a to je opremanje stare škole za potrebe MOC-a, za koji Jeremić veruje da je šansa Valjeva.
„Ovo kašnjenje dovodi do kašnjenja mnogih drugih stvari prvenstveno vezano za MOC. Sada kada imamo podršku ministarstva da taj projekat realizujemo ne bi trebalo da dozvolimo sebi da šansu propustimo.  A ja neću odustati, bilo to nekom popularno ili ne  jer ostalo je još tako malo da sve završimo,  a na prvom mestu neću dozvoliti da deca udju u objekat dok sve dozvole i prijemi ne budu završeni. Da li će to biti za zimski raspust ili neki drugi to ne zavisi od mene već od svih tih procedura koje rade drugi ljudi. Ja očekujem da budu posvećeni tome kao što sam i ranije očekivao, a da li će, pa videćemo. Što se tiče držanja konferencija za štampu ispred samog objekta i performansa u stili Monti Pajtona imam poruku „Ko igra za raju (čitaj bavi se jeftinim populizmom) i zanemaruje taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom vratniku“, kaže Jeremić.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.