Kako je Opština Valjevo osnovala preduzeće 1996.godine? II

imageDok se Aero klub u Valjevu bori da sačuva šta se još može sačuvati, brojni izvori navode da su problemi Arero kluba započeli zapravo osnivanjem preduzeća „Aerodrom“. Zbog sumnjive procene ulaganja i uzurpacije poslovnog prostora, ali i donošenja odluke mimo Skupštine grada pokretane su brojne krivične prijave.

Više od dve trećine članova Aero kluba izrazilo je sumnju da se opstrukcija u radu Aero kluba zapravo odigrava kako bi se još više obezvredio ulog Aero kluba i imovina konačno rasparčala.

Tragom ove informacije Vamedia je došla do sledećih podataka:Dana 5.02. 1996. godine u Valjevu je zaključen Ugovor o osnivanju preduzeća za aerodromske i druge usluge „Aerodrom“ dd. Ugovor su zaključili :
-DD“Termoelektro“Beograd, koga je zastupao direktor Ljubivoje Davidović,
-Opština Valjevo, koju je zastupao predsednik Opštine Milorad Ilić,
-HK „Krušik“ Valjevo „ koga je zastupao direktor Miladin Ćirić,
-Aero klub „Krušik“ iz Valjeva koga je zastupao direktor Aleksa Radovanović,
-PP „Ikar“ iz Valjeva koga je zastupao direktor Aleksa Radovanović,
-PPVujić iz Valjeva, koga je zastupao direktor Vidoje Vujić i
-Turistička organizacija Valjeva, koju je zastupao Milomir Milošević.
Kao cilj osnivanja ovog preduzeća navedena je potreba za poslovno saobraćajnim aerodromom koji bi mogao da vrši prihvat svih poslovnih i manjih putničkih aviona radi hitnog prevoza putnika i robe. Preduzeće koje je osnovano predvidjalo jke i rekonstrukciju i dogradnju postojećeg sportskog aerodroma u Divcima za navedene namene.
Ukupna novčana sredstva za osnivanje preduzeća iznosila su 125 000 dinara , a osnivači društva obezbedjuju ukupan iznos otkupom deonica prilikom osnivanja. Deonice glase na imei na jednake iznose, navedeno je bilo u ugovoru u članovima 8,9, 11 i 12. Veću članu 13. Se navodi da su osnivači Aero klub, opština Valjevo i HK Krušik uložili novčana sredstva u iznosu od po 5 000 dinara dok je osnivač „Termoelektro“ uneo iznos od 50 000 dinara, PP „Ikar“ 10 000 dinara, PP“Vujić“ 30 000 dinara, a Turistička organizacija Valjeva izdvojila je sredstva u iznosu od 20 000 dinara.

Trenutno stanje stvari je drugačije jer je „Termoelektro „ svoj udeo u preduzeću „Aerodrom „ ustupilo ili prodalu preduzeću Markant iz Valjeva , a udeo PP „Vujić“ je umanjen jer je 5% vlasništva preuzelo preduzeće „Ingrap omni“.

Grad Valjevo tadašnja opština učestvovala je u formiranju ovog preduzeća ,a da o tome nikada na sednici Skupštine nije doneta odluka. Odluku o osnivanju potpisao je tada sadašnji predsednik Skupštine Milorad Ilić zbog čega je svojevremeno Planinarsko društvo Magleš , koje čini posean segment ove priče , podnelo krivičnu prijavu.
Ilić je sudeći po dostupnoj dokumentaciji potpisao udeo opštine u osnivanju , a da na sednici 28.12.1995. godine nije doneta takva odluka.
U dokumentaciji je moguće uočiti Odluku o ovlašćenjima tadašnjeg Izvršnog odbora da zaključuje ugovore o otudjenju i zakupu nepokretnosti , ali nije preneto na Izvršni odbor i ovlašćenje da u ime Skupštine osniva preduzeća. Izvršni odbor nije dakle bio nadležan. Ne postoji niti jedna dokument kojim je omogućeno ovakvo ovlašćenje da mimo Skupštine može donositi ovu vrstu odluke jer zakon to nije dozvoljavao. Stav pravnika u to vreme je bio da se može pokrenuti postupak oko poništenja ugovora o osnivanju „Aerodroma“jer je jedan od osnivača Opština Valjevo koja bez saglasnosti Skupštine nije mogla doneti takvu odluku. Vamedia nije uspela da dodje do dokumentacije ukoliko postoji, o poništenju ovog ugovora.
Ipak dostupni podaci ukazuju da je Zaključak Izvršnog odbora SO Valjevo br 06-343-1/97-02 do 6. Novembra 1997. godine glasi: prihvata se Aneks ugovora o osnivanju preduzeća „Aerodrom“ koji će zaključiti Opština Valjevo, HK Krušik, preduzeće Termoelektro, Aero klub, preduzeće Vujić, prteduzeće Ikar i Turističćka organizacija Valjevo. Istom odlukom ovlašćen je Ljubomir Mucić tadašnji predsednik Izvršnog odbora da u ime opštine Valjevo zaključi ugovor o osnivanju preduzeća.
Ako je jasno da Izvršni odbor nije imao ovlašćenje za donošenje odluka bez stava Skupštine jasno je i da je ova odluka kojom je sam Izvršni odbor ovlastio sebe nije valjana odnosno ništavna je pred zakonom.
Zbog ovakvog postupanja uložena je i žalba Vladi RS koja jedina ima pravo raspolaganja imovinom.
Vamedia je došla u posed kopija čak dva Aneksa ugovora o osnivanju preduzeća Aerodrom i to jedan od 15.11.1997. godine i drugi od 1.07. 1998. godine. U svakom od ovih Aneksa navodi se izmena ulaganja. Ključnu ulogu u svemu odigrao je i Izveštaj o proceni od 30.07.1998 koji je uradilo preduzeće „Masters international“, potom predračun izvedenih zemljišnih radova u periodu od 1983 do 1986. Godine, nalaz i mišljenje veštaka Ilije Mazića o vrednosti ograde oko aerodroma Divci od 12.12.2003. godine, ali i potvrda preduzeća „Erozija“ o radovima na izradi ograde.
Sve navedeno bio je povod za podnošenje krivične prijave protiv više lica. Ali priča praktično tek počinje….

Nastaviće se …
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.