Delegancija Danske u poseti JKP Vodovod

imageAmbasador Danske i Danska grupa za tehnoogiju voda zajedno sa predstavnicima još 12 Vodovoda iz Srbije bili su gosti valjevskog Vodovoda. Na ovom sastanku održanom povodom Dana voda dogovorena dalja saradnja i učešće JKP Vodovod u projektima prekogranične saradnje.

Verovali ili predstavnici jednog danskog grada koji su juče prisustvovali zanimljivom skupu u Valjevu istakli su da im mnogo glavobolje zadaje gubitak u mreži od 5%. U valjevskoj vodovodnoj mreži gubitak je deset puta veći.“ Kada smo im mi izneli takav podatak jednostavno nisu mogli da veruju. Oni sa pet miliona kubika snabdevaju vodom godišnje grad veći od 100 000 stanovnika , a mi trošimo 11 miliona kubika iako nemamo toliko stanovnika.Od njih svakako možemo mnogo da naučimo“, rekao je Djordje Milanović direktor valjevskog Vovodova kao domaćin skupa.
Zadovoljstvo što je i Valjevo na lusti gradova koje obilazi danska delegacija izrzio je ambadsador Danske Anders Kristian Hougard , dok je gostima dobrodošlicu poželeo i predsednik Skupštine Grada Valjeva Milorad Ilić.

image “ Nastavićemo saradnju sa Danskom , a s obzirom da oni imaju vrlo povoljne kreditne linije mi smo iskoristili ovu priliku da im predstavimo nekoliko projekata , rekonstrukcju stare fabrike vode i postrojenja za preradu otpadnih voda. Razmena iskustava posebno u konkurisanju za sredstva predpristupnih fondova sigurno mogu biti samo od koristi“, naveo je Milanović.
On podseća da je delegacija JKP Vodovod prošle nedeje u Mariboru razgovarala i sa domaćinima Slovencima koji su ponudili projekta prekogranične saradnje , a u pitanju je pilot projekat za jedno naselje u kom bi se vršilo daljinsko očitavanje potrošnje.

image

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.