Toplana spremna za početak grejne sezone 2017

imageGradska Toplana je spremna za početak grejne sezone. Ukoliko vremenske prilike to budu zahtevale grejna sezona može početi i pre 15. oktobra koji se smatra i zvaničnim početkom sezone.

Po svim do sada obavljenim pripremama Toplana može početi grejnu sezonu već ovih dana ukoliko bude ispunjen zakonski uslov da srednja dnevna temperatura dva dana uzastopce bude ispod 12 stepeni. „ Imaćemo tople probe , ali ukoliko ne bude uslova za grejanje vršićemo ih samo da ustanovimo ispravnost na kotlovima, ali zaista ne očekujem nikakve probleme. Maziut trenutno imamo 3,05 metara maziuta što je oko 340 tona i to je količina koja je dovoljna u oktobru. Takodje u oktobru očekujemo isporuku od 800 tona tako da očekujemo da već prvog novembra imamo količine koje su blizu maksimalnih“, kaže Zoran Stepanović direktor Toplane.
Toplana je prošle godine zahvaljujući avansnom plaćanju mazuta uspela da postigne uštedu na ovom energentu čija se cena neprestano menja, a Stepanović kaže da će i ove godine Toplana pristupiti istoj praksi. „Sada imamo i više sredstava da to realizujemo , prošle godine smo potrošili oko 5200 tona mazuta i da sve platimo u avansu pa ove godine najpre očekujemo da zima neće biti ista , a finansijska situacija je zahvaljujući pre svega povećanju stepena naplate , mnogo bolja. Koristićemo oba kotla i od 30 i od 50 megavata imamo sada manje stresnu situaciju nego prošle godine jer sada u slučaju bilo kakvog problema na jednom kotlu imamo drugi na raspolaganju“, kaže Stepanović.
Trenutno se završavaju radovi na priključenju kotlarnice u Pop Lukinoj ulici, a ukupno osam objekata je u planu za priključenje u toku ove sezone najpre do kraja ove godine.“Te radove finansira Toplana iz sopstvenih sredstava. Sada pregovramo i sa Bolnicom da se i oni priključe na sistem daljinskog grejanja. Prošle godine smo grejali površinu od nekih 345 000 kvadrata u planu je da se u nekom skorom periodu priključi nekih 20 000 kvadrata. Očekujemo da do Nove godine završimo i te aktivnosti ooko priključenja bolnice“, kaže Stepanović.
Grad je svojevremeno odustao od poslednjih trasa toplovoda predvidjenih kreditnim proogramom KFW4 smatreajući da na trasi od železniček ulice do Nacionalne službe zapošljavanja nema isplativosti za proširenje mreže. Toplana redovno za sada izmiruje obaveze iz kredita. „ Prve tri rate bile su po 25 miliona dinara, taj ugovor je potpisan na 3,1 milion evra i na osnovu toga prve rate su bile tolike. Kad se odustalo od tog dela trase ugovor je smanjen na 2,5 miliona evra pa je rata smanjena sa 25 miliona . Mi još imamo da isplatimo tzrinaest rata čiji iznos treba da bude do 20 miliona dinara. Cena grejanja se nije menjala“, rekao je Stepanović.
Početkom ove godine odobren je popust od 8% za sve oni koji obaveze za grejanje izmiruju redovno, a po njavama direktora biće razmotrena opcija da popust bude povećan.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.