„Ovčarska izložba“ uz pečenjijadu i gulaš

image„Ovčarska izložba“ biće održana u nedelju 15. oktobra u Pričeviću. Ovu izložbu pratiće niz programa kao što je pečenijada jagnjećeg mesa i takmičenje u pripremi jagnjećeg gulaša i zdravstvena manifestacija Medicinsko selo.

U organizaciji JP Agrorazvoj u nedelju će u Pričeviću biti održana 11. po redu ovčarska izložba. „Posle tri godine poauze ponovo evo zanavljamo ovu izložbu. Samu izložbu finansira grad Valjevo pod merom podrške poljoprivredi , stočarstvu. Sama izložba se odnosi na ovce rase sjeničke pramenke i takmičenje se odvija u četiri kategorije“, najavio je direktor Agrorazvoja Bojan Bošković.
On navodi da su za učesnike pripremljene brojne nagrade kako one glavne tako i robne nagrade koje su opredelili sponzori. „ Za pobednika što se tiče ovaca predvidjeno je šampion izložbe 15 000 dinara,drugo mesto deset hiljada i treće pet hiljada dinara . Za ostale učesnike predvidjene su robne nagrade.Za šampiona medju ovnovima nagrada je deset hiljada dinara, prvo mesto sedam hiljada dinara, drugo pet hiljada i za treće robna nagrada.Pored same izložbe i kulturno umetničkog programa biće organizovan i festival jagnjećeg pečenja do kog se došlo na insistiranje samih meštana i takmičenje u pripremi gulaša od jagnjećeg mesa“, najavio je Bošković.
U organizaciji same izložbe učestvovala je i Poljoprivredna savetodavna stručna služba , a direktor ove službe Svetislav Marković kaže da je ovaj region već počeo da uzima primat kada je u pitanju uzgoj ovaca. „Mi postajemo jedan značajan regionalni centar i imamo oko 5000 umatičenih grla kada govorimo o sjeničkoj ovci i oko 120 000 ovaca u ukupnom broju. Ovo je značajn podatak koji govori da ova manifestacija ima svoje opravdanje. Takodje Agrorazvoj podelom ovaca značajno doprinosi tom trendu razvoja. Od 60 odgajivača koje smo obišli izabrali smo 27 izlagača koji će učesgtvovati na ovoj izložbi. Taj broj grla se kreće preko dvesta. Zato i mislim da je dobro što je tradicija održavanja izložbe nastavljena i nadam se da će i narednih godina biti redovna“, rekao je Marković.

image Kako se moglo čuti samo valjevski kraj ima 65 000 grla ovaca. Svi oni koji se bave uzgojem moći će da na izložbi razmene iskustva i sa drugim uzgajivačima, ali i da ukršatnjem stada dodju do što boljeg kvaliteta grla.
Predsednik MZ Pričević Miloš Lukić zahvalio se što je Pričević odabran kao mesto održavanja izložbe. „ Biće tu i takmičenje u pripremanju gulaša od jagnjećeg mesa i priprema pečenja od jagnjećeg mesa, to organizujemo mi kao Mesna zajednica.. Svi smo učestvovali u pripremi ove izložbe, pripremili smo pedeset boksova izmedju ostalog za ovu izložbu, sredili smo sve oko škole i prostor gde će izložba biti“, rekao je Lukić.
„ U nedelju ćemo se okupiti u Pričeviću i Dom zdravlja učestvuje kroz preventivne preglede i našu manifestaciju Medicinkso selo i pozivam sugradjane da dodju da se pregledaju. Swve počinje u osam sati u prostoru osnovne škole. Doći će služba hitne pomoć
I, patronaže i lečenja , a dolazak su potvrdili ušni lekar , kardiolog , a dr Zoran Živković je najavio da će doći i ultra zvuk. Za ovu manifestaciju nije bitno da li gradjanin ima zdravstvenu knjižicu već samo da ima neki dokument na osnovu kog mi kasnije možemo da upišemo nalaze u kartone. Pregledi su besplatni“, rekla je dr Jelena Gajić u ime Doma zdravlja.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.