Kad „zakuca“ sneg i na tvoja vrata

imageKako Vamedia nezvanično saznaje još uvek nije izabran izvodjač radova za zimsko održavanje. Na tender raspisan 15. septembra javila se samo jedna firma sa cenom daleko iznad procenjene.

 

Posle višemesečnog zastoja u javnim nabavkama jedna od prvih koje su nakon toga raspisane odnosila se na zimsko održavanje puteva i ulica u Valjevu i na Divčibarama. Po nezvaničnim saznanjima Vamedie na ovaj tender se javila jedna firma sa cenom daleko iznad predvidjene. Pred gradom je sada nekoliko mogućnosti najpre da obustavi tender i ponovi ga, potom da udje u pregovarački postupak i pokuša sa ponudjačem da dogovori nižu cenu. Jedna od mogućnosti je da prihvati ponudjenu cenu, a za to bi sredstva morala biti dodatno opredeljena rebalansom budžeta.
Izvesno do Nove godine Valjevo ima izvodjača za zimsko održavanje preduzeće Ingrap omni koje je manje više i jedino preduzeće koje u Valjevu može da se bavi ovim poslom. Iskustva ranijih godina pokazuju da Valjevo upravo ponajviše zazire od upravo ovog tendra i snega u gradu.  “ Mi možemo da angažujemo dodatne izvodjače radova samo ukoliko je proglašena vanredna situacija , a to nije sada slučaj i čisti se sa onim sa čime se raspolaže. Ljudi kažu nekad je bilo bolje očišćeno. Pa jeste, zaista jeste, ali tada to nekad imali smo u Valjevu dve putarske firme „Valjevo put“ i „PZP“ i gradjevinske firme koje su raspolagale mašinama pa su i oni izlazili na teren kao ispomoć ako zatreba. Privatizacija je te firme pogasila i sad imamo situaciju da se Ingrap omni javlja na tender ne zbog zarade jer su naše cene izuzetno niske , mnogo sada niže nego ranije , već zbog toga da grad ne bi bio potpuno paralisan . Ne moraju oni da se jave na tender i šta smo onda radili? Nemamo zimsko održavanje. Možemo da organizujemo samo radne akcije pa da se sneg čisti, ali vidimo da gradjani ni ispred svojih objekata neće da uklone sneg,“rekao je svojevremeno na temu zimskog održavanja sadašnji zamenik gradonačelnika Dragan  Jeremić, tada na mestu direktora Direkcije u čijoj je nadležnosti bio ovaj posao.
Nepoznato je da ijedno gradjevinsko preduzeće u Valjevu raspolaže solanom I odgovarajućim prostorom za energente uopšte, pa je ova činjenica utoliko otežavajuća okolnost.
Svojevremeno je postojala I ideja da se preduzeće “Vidrak” opremi potrebnom mehanizacijom kako bi moglo da obavlja ovaj posao , ali ta Ideja kao I mnoge druge nije realizovana. U Valjevu smo ipak imali I situaciju da su upravo javna preduzeća Vidrak I Vodovod pomagala u uklanjanju snega sa gradskih ulica svojom raspoloživom mehanizacijom u situacijama kada je to bilo neophodno.   
Na gradu je dakle da prihvati ili odbije ponudjenu cenu, ali ona sama po sebi nikada ne znači kvalitet rada niti je uslovljava. Na tenderima, u više navrata se do sada moglo čuti, prolazi samo najniža cena prema specifikaciji koja je navedena u tendru. Ni pitanje da li je izvodjača moguće kazniti, nije ostalo bez odgovora, rečeno je da je to po zakonu moguće, ali da su žalbe na višim republičkim instancama gotovo uvek rešavane u korist izvodjača radova bez obzira o čemu se i kakvim radovima radilo.
S.V. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.