Dualno obrazovanje – za budućnost privrede Valjeva

imageNacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja predstavnjen je publici u Valjevu na karavanu „Duh mladosti“.

Cilj ove manifestacije je edukacija građana o prednostima i značaju novog modela. „Karavan „Duh mladosti“ je na pravom mestu među mnogobrojnim mladima Valjeva u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika koja je pravi primer kako mladi uz teorijska znanja i uvezanosti sa realnom sredinom za učenje kroz rad stiču znanje koje će ih odvesti ka tituli ‘stručnjak’ “, izjavila je pomoćnica ministra prosvete za strateško planiranje Gabrijela Grujić na otvaranju Karavana. Ona je dodala da su kompanije DM i Merkator dale podršku mladim trgovcima koji će u budućnosti svojim znanjem činiti ne samo održivost, nego i ugled njihovih kompanija. „Ističem da inovativnost koju pokazujete kroz ovaj model, ima svoju nadogradnju u visokom obrazovanju. Kroz ovaj i druge zakone vrata su vam širom otvorena u nastavku školovanja“, zaključila je Grujić.
Mogućnost sticanja funkcionalnog znanja i razvoj sklonosti radu i niza veština, među kojima su timski rad, komunikacione veštine, rad pod stresom se najbolje može ostvariti školovanjem u privrednim subjektima, rekla je Mirjana Kovačević, direktorka Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije. Dualno obrazovanje, kao model učenja u realnom radnom okruženju, omogući će da se obnovi temelj privrednog i društvenog razvoja koji čine kvalitetno obrazovani kadrovi.
„Za sada, u razvoju dualnog obrazovanja učestvuje oko 200 privrednih subjekata. U ovoj školskoj godini, za 20 profila po ovom modelu se obrazuje nešto malo više od 2.000 učenika. Manifestacija „Duh mladosti“ treba da omogući da prednosti i dobre strane dualnog obrazovanja budu predstavljene što većem broju učenika i privrednika, kako bi se izvršio pravi odabir posla i kompanija za obrazovanje po dualnom modelu u narednom periodu“, istakla je Kovačević.
Manifestaciju je otvorio zamenik gradonačenika Dragan Jeremić koji je izrazio zahvalnost Ministarstvu prosvete što je učenicima u Valjevu omogućilo bolje uslove za učenje i rad, kao i mogućnost da zahvaljujući dualnom modelu obrazovanja budu spremniji za bolji život.
U ime organizacije „Spirit of youth“ prisutne je pozdravio sportski direktor Filip Kojić. „Valjevo je 24. grad koji je karavan „Duh mladosti“ obišao. Veliko mi je zadovoljstvo što stojim u ime organizacije, pred ovolikim brojem ljudi koji su došli da podrže ovaj projekat koji smo započeli zajedno sa Ministarstvom prosvete. Nadamo se da ćemo mladima pružiti bolje mmogućnosti, da budu profesionalniji i bolji u svojim budućim poslovima“; rekao je Kojić.

image U okviru Karavana održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, regionalne Privredne komore i srednjih škola.
Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.