Direktor više ni fizički ni tehnički nije prisutan

imagePreduzeće Polet trenutno funkcioniše bez direktora. Raniji vršilac dužnoosti direktora vratio se na mesto tržišnog inspektora sa kog je i došao u Polet. Bez direktora za sada i JKP Vidrak.

Ljubinko Andrić raniji vršilac dužnosti direktora u JKP Polet više ni fizički nije prisutan u prostorijama ovog preduzeća. Kako Vamedia saznaje Andrić se vratio na ranije zamrznuto mesto u tržišnoj inspekciji s obzirom da mu je mandat vd direktora u poletu istekao a izbora novog direktora za sada nema. Andrić je iz Poleta otišao, a da osnivaču Gradu nije dostavio godišnji izveštaj o poslovanju pa samim tim ni gradski odboornici nisu upoznati šta je od predvidjenog realizovano, a još manje da li je ovo preduzeće praktično sada još veći gubitaš nego ranije. Nezvanične informacije govore da je dug preduzeća uvećan na sedam miliona dinara, ali zvanične potvrde ove informacije nema jer su retki oni koji su zavirili u poslovne knjige. Kako nema ni informacije zašto se dozvolilo da jedno javno preduzeće dodje u ovakvo stanje, cela priča oko Poleta podložna je spekulacijama pa je gotovo javna tajna da bi ovo preduzeće moglo biti spojeno sa JKP Vidrak. U Poletu trenutno jedino što je poznato jeste da pravo potpisa što obezbedjuje plate i ništa drugo ima zaposleni Goran Cvijović.
Iako sama ideja o gašenju Poleta i pripajanju JKP Vidrak ne zvuči loše jasno je da ovakvom spajanju mora prethoditi niz pravnih akata i odluka medju kojima i odluka Skupštine grada kao osnivača i jednog i drugog preduzeća. Medju dokumentacijom koja je neophodna da bi se ova dva preduzeća spojila, ukoliko bude doneta odluka o tome, mora se naći i sitematizacija JKP Vidrak i brojna dokumenta koja se odnose na poslovanje ovog preduzeća počev od same delatnosti koja će biti pridodata. Nepoznato je ko bi to i kada mogao da uradi i donese odluku o pokretanju takvih radnji kada JKP Vidrak takodje nema odgovorno lice. Na poslednjoj sednici Skupštine nije se našao predlog komisije za izbor direktora koja je na održanom konkursu izabrala Sladjanu Marković. Dok se grad izgovra na njen tehnički mandat u zakonu nije moguće pronaći takvu odredbu pa samim tim ni oročenje tehničkog mandata, odnosno ni zaduženja ni obaveze lica koje je u tehničkom mandatu direktora.
Vremena nema mnogo jer već je blizu vreme za izradu programa javnih preduzeća za narednu godinu kako bi se izmedju ostalog pozicije tih javnih preduzeća našle i u budžetu grada. Kada se bilo šta od navedenog o čemu se govori realno može realizovati , nije poznato.
Sve u svemu, brojne nepoznanice jesu ono što se sa sigurnošću može potvrditi, a ne treba zaboraviti da javno preduzeće nije samo slovo na papiru već i odredjeni broj zaposlenih koji sve više strrahuju za svoj status u nedostatku informacija, ali i imovina u koju je grad ulagao, odnosno gradjani Valjeva generacijama.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.