Uspešna akcija preventivnih besplatnih pregleda u Opštoj bolnici Valjevo

imagePrva akcija besplatnih preventivnih pregleda za sve građane bez obzira da li imaju ili nemaju zdravstveno osiguranje, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, uspešno je realizovana u Opštoj bolnici Valjevo.

Od 8 do 16 sati priliku da besplatno i bez zakazivanja urade EKG merenje, zatim da provere hipertenziju i glikemiju iskoristilo je 212 građana Valjeva i okolnih opština Kolubarskog okruga. Od ukupnog broja pregledanih bez zdravstvenog osiguranja bilo je 24 osobe. Ova akcija bila je poziv svom stanovništvu i to pre svega populaciji koja je zdrava da prekontroliše svoje zdravstveno stanje, a najavljeno je jednom mesečno održavanje i to sa ciljanim specijalistima kako bi se preventivnim pregledima sprečio broj i razvoj ozbiljnih oboljenja.
Broj novootkrivennih osoba sa hiperenzijom je 20, dok je sa poremećajem srčanog ritma otkriveno 7 osoba, a sa dijabetesom 13 lica.
Građani su nakon pregleda popunjavali anketni list kojim su anonimno mogli da iskažu mišljenje o nivou zdravstvene usluge kao i primedbe na rad. Rezultati su uglavnom sa maksimalnim brojem pozitivnih ocena uz pohvale, dok se primedbe odnose na ostale dane i na dužinu čekanja za zakazivanje pregleda van ovakvih akcija. Samu akciju je obišao predstavnik Ministarstva zdravlja prim.dr Dušan Jovanović i uverio se kako se odvijaju pregledi.

image Pacijenti su pregledani u sedam ordinacija u kojima su u dve ambulante preglede vršili internisti specijalisti, a u ostalih pet ambulanti preglede su uradili mladi novoprimljeni specijalizanti valjevske bolnice i medicinske sestre i braća.
Zbog velikog jutarnjeg interesovanja pult za prijavljivanje bio je otvoren petnaest minuta pre najavljenog vremena od 8 časova.
Dr Prvosalv Kovačević internista sa skoro četiri decenije radnog iskustva rekao je da su ovakve akcije od izuzetnog značaja jer je rad na prevenciji ključan.
-Nekada smo imali velike sisteme i fabrike gde su bili obavezni sistematski pregledi, danas na žalost to nemamo, a imamo skoro 20 hiljada neosiguranih pacijenata. Mi smo se danas trudili da uspostavimo i kontakt i poboljšamo prevenciju kardiovaskularnih oboljenja sa ljudima Kolubarskog okruga. Ovakve akcije su prvenstveno namenjene zdravim ljudima i upravo kao takvi treba da nam dolaze na kontrolne preglede redovno i zato kao podsticaj služe ovakve akcije – rekao je dr Kovačević.
Opštoj bolnici Valjevo u sprovođenju akcije su se pridružili učenici Medicinske škole „Dr Miša Pantić“, ZZJZ Valjevo i Crveni krst Valjevo koji su imali svoje štandove.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.