Traže sastanak sa Vučićem zbog diskriminacije boraca

imageBoračka udruženja iz više gradova uputiće zahtev predsedniku Aleksandru Vučiću za sastanak povodom diskriminacija boračke populacije po pitanju islate ratnih dnevnica. Na konferenciji za novinare pozvani borci da podnesu tužbe pre isteka roka krajem ove godine.

 

Ljubomir Bradić predsednik Udruženja boraca rata od 1990. godine na sastanku održanom sa predstavnicima boraca iz drugih gradfova izneo je stav da o dnevnicama i dalje treba pregovarati kako se novac ne bi uzaludno trošio na sudske sporove.Gost valjevskih boraca bio je Dejan Milojević iz Kuršumlije koji je na konferenciji za novinare rekao da nijedna vlada do sada nije rešila problem dnevnica.“Ddržava je učesnicima u ratu 1999. godine bila dužna da isplaćuje dnevnice od 265 dinara po danu i to iste iznose i rezervistima i vojnicima i oficirima. Medjutim, umesto toga jednima je isplaćivano 45, drugima 65,5, a oficirima 135 dinara, što je bila diskriminacija.Zbog toga su 2004. u sudovima u Prokuplju i Kuršumliji pokrenuti postupci u kojima su neki tamošnjii rezervisti dobili izvršne presude i od države naplatili po 500-600 000 dinara. Kada su drugi iz Topličkog okruga to videli sudovi su ubrzo zatrpani tužbama, što je izazvalo blokadu tih institucija, a onda su usledili masovni protesti. Rezultat pregovora je bio da je država priznala da duguje borcima, ali da odmah može da isplati samo onima iz sedam opština Topličkog okruga, što se i dogodilo, dok }e ostalima u Srbiji dug biti izmiren u naredne dve-tri godine. To obećanje nije ispunjeno i ljudi sada tuže zbog diskriminacije“, rekao je Milojević na konferenciji za novinare u Valjevu.
Bradić i Milojević su podsetili da je presuda Medjunarodnog suda jasna i ukazuje da kada borac dobije spor sredstva moraju odmah biti isplaćena.“ Stav Vrhovnog kasacionog suda je da su faktički diskriminisani svi borci Srbije izuzev onih iz sedam opština Topličkog okruga koji su naplatili dnevnice.Zato pozivamo borce da dodju u Udruženje u Valjevu, kao bi dobili verodostojne informacije o načinu kako da ostvare svoja prava i da, ako žele, daju punomočja stručnim advokatima koje Udruženje angažuje da u ime boraca podnesu tužbe zbog diskriminacije, koje imaju velike šanse za uspeh“, rekao je Bradić.
Po njihovim rečima rok za podnošenje tužbi zbog diskriminacije ističe krajem ove godine, pošto posle toga nastupa zastarelost.a, prema podacima koje su izneli od oko 204 000 učesnika rata 1999. iz cele Srbije, njih oko 180 000 nije naplatilo dnevnice u propisanim iznosima.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.