Studio Trnavac obeležio jubilej

imageInternacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” obeležio je u utorak, 19. septembra, dve decenije postojanja i uspešnog rada na spajanju i prezentaciji kultura sa različitih strana sveta, posredstvom univerzalnog umetničkog jezika, razumljivog na celoj planeti.

Povodom značajnog jubileja u galeriji je priređena izložba iz značajne i vredne umetničke kolekcije Studija, a centralni događaj bio je koncert Trija MiSS pod nazivom “Lice u lice”. Na svečanosti je prikazan kratak dokumentarni film koji je nastao pre 20 godina, povodom svečanog otvaranja Internacionalnog umetničkog studija 1997. godine, u kojem je dokumentovano kako je građevina nekadašnjeg pijačnog kantara preuređena i prilagođena umetničkoj nameni.
„Dvadeset godina postojanja Internacionalnog studija je dvadeset godina internacionalne prezentacije, afirmisanog, priznatog i u svetu prepoznatljivog naziva ove kulturne ustanove. U proteke dve decenije Studio je uspešno obavljao svoju misiju. Do danas, u našoj galeriji izlagalo je preko 300 umetnika iz različitih zemalja i sa svih kontinenata, koji su na poklon ostavili 232 reprezentativna umetnička dela, koja danas čine jednu od najznačajnijih kolekcija savremene internacionalne umetnosti s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu. Ta dela ostaju u sklopu kulturno-umetničke baštine Srbije“, rekla je u svom obraćanju direktorka Studija Mirjana Vojić.

image U ime Grada Valjeva kao osnivača Internacionalnog umetničkog studija prisutnima se obratio Dejan Bogojević, član Gradskog veća za pitanja kulture, čestitajući značajan jubilej zaposlenima u Studiji, direktorki Mirjani Vojić i idejnom tvorcu ove institucije slikaru Radovanu Mići Trnavcu.
“Jubileji su značajni da se osvrnemo na prošlost nostalgično i kritički, da vidimo šta smo uradili, ali da dobijemo i podstrek za buduće akcije. Kontinuitet negovanja i popularisanja umetnosti, pre svega slikarstva, misija je ove institucije. Pod okriljem ove kuće umetnosti i kulture priređivane su brojne izložbe umetnika iz celog sveta, koji su se predstavili univerzalnim jezikom – jezikom umetnosti. Pablo Pikaso je rekao da je slikarstvo samo jedan vid pisanja dnevnika, a Horacije da je slika poema bez reči – stoga uživajmo u čitanju slikarskih dnevnika i poema koje su večeras pred nama”, rekao je Bogojević na svečanosti upriličenoj povodvom obeležavanja dve decenije postojanja Studija.
U ambijentu čije zidove u okviru jubilarne postavke krasi 18 dela umetnika iz desetak država koji su izlagali u galeriji Studija, autentičan i nadahnuti Trio MiSS održao je koncert „Licem u lice“. Ovaj Trio u satavu mr Suzana Radovanović Perić i mr Snežana Stevanović – violine i Milica Prodanović – klavir, na jedan moderan i originalan način klasičnu muziku približava savremenom slušaocu. U sklopu koncerta ove dame izvele su svoje viđenje večne veze muzike i slikarstva, emocije kao večite inspiracije umetnika i dualnosti ljudske prirode – izvorišta snova, ambicija, strahova, razočaranja i ljubavi. Na programu su se našla dela klasičara, romantičara i kompozitora dvadesetog, obučena u ruho dvadeset prvog veka.
Jubilarna postavka obuhvata 16 ulja i akrilika na platnu velikog i srednjeg formata, kao i 2 skulpture u bronzi. Među izloženim delima simbolično se našla i prva slika koju je Studio dobio za svoju poklon zbirku. Reč je o slici „Jahači“, američkog umetnika Stivena Kernera, koji je 19. septembra pre 20 godina bio prvi umetnik koji je izlagao u galeriji Studija i čijom izložbom je svečano otvoren Internacionalni umetnički studio. Takođe, pred publikom se našlo i delo meksičkog umetnika Herarada Vargasa Frijasa pod nazivom „Drvo žudnje“, što je jedna od poslednjih slika koja je tokom izlagačke sezone ove jubilarne godine pridružena bogatoj poklon kolekciji.

image Izložbe još čine i dela umetnika iz Rusije (Mara Daugaviete, Aleksandar Žernokljujev, Olga Matvjeva, Natalija Baženova), Kube (Armando Marinjo), Poljske (Malgoržata Černik, Stanislav Homičevski, Vijeslav Janaš), Nemačke (Nikolaus Hip), Belorusije (Viktorija Iljina, Viktor Šilko), Južnoafričke Republike (Endru Dandeni Nlangvini), Venecuele (Valter De Leon), Australije (Selina Numina) i Makedonije (Tome Serafimovski).

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.