„Nema pravde medju nejednakima“

imageGrad Valjevo prihvatio je ponudu Društva „Vujić Valjevo“ za konverziju zemljišta za otplatu dela duga u ukupnom iznosu od 19,9 miliona dinara. Parcela u vlasništvu države Srbije sa pravom korišćenja na društvu „Vujić Valjevo“ od 5 ari u Železničkoj ulici procenjena na 80 000 evra ili malo jeftinije nego na Dedinju.

Društvo „Vujić Valjevo podnelo je 19.04. 2017 godine ponudu gradu o preuzimanju imovine dužnika na ime izmirenja duga prema poveriocu Gradu, a koju čini neizgradjeno gradjevinsko zemljište kat parcela br. 6677/5 KO Valjevo u površini od 0.05.00ha na kojoj je nosilac prava korišćenja Društvo „Vujić Valjevo“. Grad je potom prihvatio nalaz veštaka Branka Mazića od 19.05.2017. godine prema kome je utvrdjena tržišna vrednost nepokretnosti koju čini predmetna parcela u iznosu od 80 000 evra što u dinarskoj protivrednosti na dan procene iznosi 9 848 320 dinara. Grad Valjevo prihvatio je ponudu istog dužnika za konverziju neizgradjenog zemljišta u zoni gradjevinskog zemljišta kat parcela br 198 KO Petnica u površini od 0.50,14 ha i kat parcela broj 2014 KO Petnica u površđini od 0.66.80 ha obe upisane u LN br. 561KO Petnica u iznosu od 81 858 evra što u dinarskoj protivvrednosti na dan procene iznosi 10 077 047 dinara.
Rešenjem Privrednog suda u Valjevu od 17.marta 2015. godine preduzeću „Vujić Valjevo“ prihvaćen je Unapred pripremljeni program reorganizacije čime je obustavljen stečajni postupak. UPPR predvidja da se izmirenje duga ovog dužnika možer izvršiti i kroz različite oblike konverzije čime se smanjuje osnovni dug.

Kako je Grad Valjevo godinama odobravao i gledao kroz prste dužniku „Vujić Valjevo“ i drugim preduzećima u vlasništvu istog vlasnika Vidoja Vujića praktično sa zakašnjenjem se upisao i u listu poverilaca i našao u trećoj grupi gde su neobezbedjeni poverioci sa predvidjenim otpustom duga od 49%, bez valutne kaluzule i obračuna i plaćanja kamate uz rok namirenje ove klase 12 godina sa grejs periodom od 24 meseca, sa tromesečnom ratom otplate, stim da prva rata dospeva za naplatu prvog radnog dana nakon isteka grejs perioda od 24 meseca od početka primene plana.

Dug Vidoja Vujića grad će sada umanjiti za 19,9 miliona dinara na ovaj način, a pravo je pitanje da li bi po istoj ceni vlasnici objekata sa dvorišnim placevima mogli da prodaju svoje parcele?
Primera radi placevi na Petom puku prodaju se po ceni od 1500 do 1800 evra po aru sa kompletnom infrastrukturom i gradjevinskom dozvolom dok očito njiva u Petnici košta 8 puta više. Za iznos placeva u Petnici u ukupnoj površini od hektar i šenaest ari moguće je kupiti više parcela na Divčibarama,ali i na Zlatiboru .
Ako bi stanari u Železničkoj i pokušali da za 80 000 evra prodaju pet ari što je 16 000 evra po aru, verovatno bi im se u agenciji, gde bi najpre dostavili ponudu, slatko nasmejali.
Ali u ovom trenutku možda bi za utehu mogla biti čuvena misao jednog od mislilaca iz vremena rimskog prava koji je tako davno, a tako pametno rekao : „Nema pravde medju nejednakima“.
Sama činjenica da ukoliko ne platite jednu godinu poreza gradu stiže opomena pa tužba i predlže reprogram, a ovom dužniku je dozvoljeno da godinama uvećava svoj dug, već govori da nismo isti. Neko nam je uprkos Ustavu RS odavno poručio da nismo jednaki jer ne uživamo ista prava.
Na kraju ne plaća grad jer grad nisu zgrade i ulice, grad su ljudi koji plaćaju porez.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.