Teško do zamene sijalice, a tek do upravnika

imageNovi zakon o stanovanju predvidja zajednicu stanara i profesionalnog upravnika. U Valjevu u RPK koja je nadležna za sprovodjenje odluke, još uvek nema nijedne prijave za licenciranje upravnika zgrade.

Pojedine zgrade u Valjevu već godinama nemaju ni skupštinu stanara niti po novom registrovanu zajednicu stanara. Razlog tome jeste u činjenici da u zgradi postoji nesloga, različitosti u razmišljanju, a mnoge zgrade i ulazi imaju više izdatih stanova privremenim zakupcima nego stalnih stanara. Zakonodavac je predvideo da upravo ovakve situacije budu rešene uvodjenjem institucije licenciranog upravnika zgrade. Licencu i obuku izdaje i vrši Regionalna privredna komora.
Zakon predvidja da ukoliko stanari zgrade mogu izmedju sebe da se dogovore ipak ovaj slučaj reše dogovorno, a da tamo gde je to nemoguće prepuste stvar u ruke profesionalcima. Iako, kako kažu u RPK ima dosta poziva na ovu temu još uvek nema onih koji su se zaista prijavili i uplatili obuku sa zahtevom za licenciranje.
Dok veći gradovi u Srbiji već uveliko rade po slovu zakona Valjevci još čekaju na pokretanje ove vrste u neku ruku biznisa jer licencirani upravnik mora biti zaposlen u nekom privrednom društvu ili preduzetničkoj radnji koju može i sam osnovati ukoliko to želi. Uslov je da tako osnovana agencija ili radnja mora imati bar jednog zaposlenog sa punim radnim vremenom.
U Valjevu se s druge strane već godinama radi na razvijanju agencija koje se uglavnom bave održavanjem higijene u ulazima zgrada dok svi ostali poslovi padaju na teret stanarima.
„ To će kod nas biti teško jer ljudi neće da plate ni čistačicu, a kamoli upravnika. Za zamenu sijalice treba da se pokuca na svaka vrata pa stvarno sumnjam da će to moći. Ali,ako kažete da je takav zakon baš da vidimo kako će to biti“, kaže jedan od starijih stanara zgrade na Trgu Živojina Mišića.
Drugi pak misle da je upravnik pravo rešenje , ali pokretanja ozbiljnog posla na ovu temu još uvek nema.
U Srbiji je oduvek bilo važnije da li se snosi neka odgovornost ukoliko se zakon ne poštuje. Pa će izgleda i ovog puta biti važnije da li će to iko nadzirati i korak dalje da li je predvidjena neka kazna, posebno novčana. Zakonodavac predvidja niz ograničenja, i kazne koje se kreću do 2 miliona dinara u zavisnosti od prekršaja, a za nadzor je odredjena komunalna i gradjevinska inspekcija lokalne zajednice.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.